Η «Αχίλλειος Πτέρνα» του Ερντογάν

Η «Αχίλλειος Πτέρνα» του Ερντογάν

Του Κώστα Κόλμερ
Τρι, 30 Ιουνίου 2020 - 10:12
Δεν παρήλθε τετραήμερο από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν κι Έλληνος πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τα Ελληνοτουρκικά σύνορα άνοιξαν και πάλι για Τουρισμό και την αποκατάσταση της οδικής κυκλοφορίας μεταξύ των δύο χωρών, Τουρκίας και Ελλάδος, παρά τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της Πανδημίας του Κινεζοϊού.
 
Δεν είναι οι διπλωματικοί συντελεστές της επικοινωνίας των δύο ηγετών, ούτε έλλειψαν ποτέ οι συστάσεις της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου για διάλογο μεταξύ Αγκύρας και Αθηνών αλλά μάλλον η εξάντληση των αντοχών της Τουρκικής οικονομίας, που αντιμετωπίζει κατάρρευση της Τουριστικής αγοράς, σοβαρές δυσχέρειες εξαγωγών των προϊόντων στις αγορές της δύσεως (μέσω Εγνατίας οδού και του λιμένος Ηγουμενίτσας) και τεράστιες υποχρεώσεις σε συνάλλαγμα από ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 160 δισ. ευρώ εφέτος.
Ούτως, αναμένεται ν’ ανοίξουν σήμερα οι μεθοριακοί σταθμοί των Καστανιών και Κήπων στην περιοχή του Έβρου που είχαν κλείσει μετά την επίθεση των φτωχοδιαβόλων του Ερντογάν την περασμένη Καθαρά Δευτέρα.
Παρά τις διαμαρτυρίες των γεωργοκτηνοτρόφων του Έβρου ότι η ελευθέρα μετάβαση των Ελλήνων καταναλωτών και τουριστών στην Τουρκία στερεί πωλήσεων και προσόδων τους Έλληνες παραγωγούς επ’ ωφελεία της (φθηνότερης) Τουρκικής αγοράς, λόγοι…«χαμηλής πολιτικής» (!) στις σχέσεις των δύο χωρών επέβαλαν την επανέναρξη τουλάχιστον του Ελληνοτουρκικού διαλόγου σε ανώτατο επίπεδο.
Η Ελληνική κυβέρνηση χαλάρωσε τους περιορισμούς στην μεθόριο του Έβρου για να διευκολύνει το Τουρκικό εμπόριο και τον Τουρισμό, με την ελπίδα ότι θα εκλογικευθεί ο Ερντογάν και θα επιδείξει μετριοπάθεια.
Από την άλλη μεριά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέθεσε στις Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις την φύλαξη των υδατίνων συνόρων της χώρας στο Αιγαίον και στα βορειανατολικά νησιά μας, πού πλήττονται από πειρατικές αφίξεις λαθρομεταναστών εκ Τουρκίας.
Απομένει να καταδειχθεί αν ο Ερντογάν θα συγκρατήσει τους… Οθωμανικότερους των οθωμανών συνεργάτες της ΜΙΤ, και των υπουργείων Πολέμου και Εξωτερικών της Αγκύρας που ρίχνουν λάδι στην φωτιά η οποία υποφώσκει στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις από πολλών ετών.
Ένα βήμα προ των πυλών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που θεωρείται η Αχερουσία λίμνη για την Τουρκία, φανερώνει ότι η «Αχίλλειος πτέρνα»(*) του Ερντογάν είναι η κακή κατάσταση της οικονομίας της που συνεχώς επιδεινούται και δεν του επιτρέπει πλέον τις μεγαλομανίες του προσφάτου παρελθόντος.
(*) Απ’ όπου η μητέρα του Αχιλλέως τον κρατούσε πάνω από το ύδωρ της Στυγός, να τον κάνει άτρωτο αλλ’ εκεί ακριβώς στην πτέρνα τον πέτυχε η σαΐτα του Πάριδος και η νηρηίς Θέτις έχασε τον γιό της (απ΄τον Δία κι’ όχι του συζύγου της, Πηλέως) που με τις φωνάρες του τρόμαζε τους Τρώες κάτω από τα τείχη της Τροίας, κατά τον Όμηρο. 
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/168186/h-ahilleios-pterna-toy-erntogan

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr