Νέα διοίκηση ΕΔΕΥ: Θετικές οι ενδείξεις για κοιτάσματα στις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας – Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να χρηματοδοτήσουν τις ΑΠΕ

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

Τα πρώτα δείγματα γραφής στη διοίκηση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων επιδίωξαν να δώσουν κατά τη διάρκεια της ακρόασης τους από την Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο πρόεδρος Ρίκαρντ Σκούφιας και ο διευθύνων σύμβουλος Αριστοφάνης Στεφάτος.

Το νέο διοικητικό δίδυμο που προτάθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ανέλαβε κι επίσημα τα καθήκοντα του στην ΕΔΕΥ καθώς έλαβε κατά πλειοψηφία τη θετική γνώμη της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οι κ. Σκούφιας και Στεφάτος αφού παρουσίασαν τα βιογραφικά και την επαγγελματική πορεία τους, σε πετρελαϊκές εταιρίες του εξωτερικού, απάντησαν σε ερωτήσεις των παριστάμενων μελών της Επιτροπής που εκπροσωπούν τα κόμματα της Βουλής.

Οι ερωτήσεις εστιάστηκαν κατά κύριο λόγο στις προοπτικές του κλάδου και το μέλλον των παραχωρήσεων στην ελληνική επικράτεια με δεδομένη τη μεγάλη πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου και με αφορμή την εφαρμοζόμενη πολιτική της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Οι βουλευτές προέτρεψαν επίσης τους κ. Σκούφια και Στεφάτο να αναφερθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος,  ενώ από τον διευθύνοντα σύμβουλο ζητήθηκαν διευκρινίσεις αναφορικά με τη διατήρηση της μετοχικής του σχέσης σε εταιρία έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη Νορβηγία.

Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ αναφορικά με τις επιπτώσεις της κρίσης του αργού στον τομέα των ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων χαρακτήρισε «συγκυριακό» το θέμα της πτώσης των τιμών: «Η βιομηχανία του κλάδου το έχει ζήσει ξανά στο παρελθόν. Γύρισε όμως από την κρίση. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί το ίδιο και τώρα».

Αναφορικά με τις προοπτικές των ερευνών στις παραχωρήσεις στη χώρα ο κ. Στεφάτος, σημείωσε ότι «η περιοχή του άξονα που κατεβαίνει από την Αλβανία έχει θετικές προοπτικές και οι ενδείξεις για κοιτάσματα είναι θετικές. Χρειάζονται, όμως, γρήγορα περισσότερες τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες. Και πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτές», τόνισε.

Στο ερώτημα για το αν η έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έχει μέλλον στην Ελλάδα από τη στιγμή που η πολιτική που εφαρμόζεται στρέφεται στις ΑΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος απάντησε: «Άμα δούμε προσεκτικά τις διεθνείς μελέτες οι υδρογονάνθρακες θα συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικό μέρος του ενεργειακού μίγματος ακόμη και μέχρι το 2050. Οι υδρογονάνθρακες έχουν πλεονέκτημα έναντι των ΑΠΕ καθώς προσφέρουν μεγαλύτερη κερδοφορία. Η κοινωνία μπορεί να την εκμεταλλευτεί και να επενδύσεις στις ΑΠΕ. Οι υδρογονάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν τον μοχλό για να πάμε στο επόμενο βήμα, στις ΑΠΕ», σημείωσε.

Στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος ο νέος πρόεδρος της ΕΔΕΥ, τόνισε την ύψιστη προτεραιότητα που έχουν για τη νέα διοίκηση τονίζοντας ότι και ο ίδιος στην επαγγελματική του διαδρομή έχει χειριστεί τέτοια ζητήματα.

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/nea-dioikisi-edey-thetikes-oi-endeixeis-gia-koitasmata-stis-periohes-tis-dytikis-elladas-oi

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της συζήτησης ιδίως κατόπιν ερωτήσεων των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης επικεντρώθηκε στη μετοχική σχέση που έχει ο κ. Στεφάτος σε μικρή εταιρία upstream στη Νορβηγία και στο αν υπάρχει ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του στην ΕΔΕΥ. Ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ότι «από τη στιγμή που η εταιρία του κ. Στεφάτου δεν έχει δραστηριότητα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασυμβίβαστο». Ο τελευταίος εξήγησε ότι η εταιρία M. VestEnergy στην οποία είναι μέτοχος, βρίσκεται σε ένα κρίσιμο στάδιο και λόγω της συγκυρίας δεν μπορούσε ούτε να πουλήσει τις μετοχές του, ούτε να τις μεταβιβάσει.    

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr