Πράσινο φως από τη βουλγαρική βουλή για τη διακυβερνητική συμφωνία του IGB και το φορολογικό καθεστώς


07 07 2020 | 08:03
Η βουλγαρική βουλή ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα για τον αγωγό IGB.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνοβουλγαρικής κοινοπραξίας κατασκευής, η Επιτροπή Ενέργειας της Εθνοσυνέλευσης ενέκρινε το νομοσχέδιο για την επικύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με το έργο κατασκευής της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ελλάδα Βουλγαρία (IGB αγωγός φυσικού αερίου).
Οι βουλευτές ομόφωνα επικύρωσαν τη συμφωνία με την Ελλάδα η οποία αφορά μεταξύ άλλων και τη σταθεροποίηση της φορολογίας για μια περίοδο 25 ετών, που είναι η περίοδος λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου.
Η συμφωνία υπεγράφη στα τέλη του περασμένου έτους από τους υπουργούς Ενέργειας της Βουλγαρίας και της Ελλάδας. «Ο κύριος σκοπός της συμφωνίας είναι η καθιέρωση μιας προσέγγισης για την κατανομή των εσόδων που θα δημιουργηθεί μέσω του αγωγού μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η καθιέρωση ενός φορολογικού καθεστώτος για την περίοδο λειτουργίας του διασυνδέτη εντός 25 ετών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η διαδικασία συζήτησης και έγκρισης των ρητρών που περιλαμβάνονται στη συμφωνία και με τις φορολογικές αρχές των δύο χωρών διήρκεσε περισσότερο από μισό χρόνο.
Η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας συμβάλλει στον καθορισμό της προβλεψιμότητας των ταμειακών ροών για τους μετόχους της εταιρείας έργου ICGB. Αυτό καθιστά δυνατή την εφαρμογή ενός ανταγωνιστικού τιμολογίου για τη μεταφορά φυσικού αερίου, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε αυξημένη ελκυστικότητα του αγωγού για τους μελλοντικούς εμπόρους φυσικού αερίου.
Ανάλογη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στην ελληνική βουλή  προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία και από τις δύο χώρες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την κατασκευή του αγωγού.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/prasino-fos-apo-ti-voylgariki-voyli-gia-ti-diakyvernitiki-symfonia-toy-igb-kai-forologiko

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr