Με διαρκείς επενδύσεις και ξεκάθαρη στόχευση, ο Όμιλος ΕΛΠΕ συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις

08 07 2020 | 07:30
Η παγκόσμια οικονομία, αλλά και ειδικότερα η ενεργειακή αγορά υπέστησαν ένα πρωτοφανές σοκ μετά την εκδήλωση της πανδημίας του covid-19 και των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισή της, με την κατάσταση να παραμένει ασταθής.
Εκτός από την ανάγκη ομαλής και ασφαλούς συνέχισης της λειτουργίας των εγκαταστάσεών του, προκειμένου να υπάρχει αδιατάρακτη τροφοδοσία της αγοράς, η σημαντική επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος διύλισης ήταν μια επιπλέον πρόκληση που είχε να αντιμετωπίσει ο Όμιλος ΕΛΠΕ και τα δεδομένα μαρτυρούν ότι  ανταποκρίθηκε με τρόπο αποτελεσματικό.
Με τη σημαντική συμβολή του συνόλου των εργαζομένων, εφαρμόσαμε άμεσα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο επιχειρηματικής λειτουργικής συνέχειας, θέτοντας ως ύψιστη προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία του προσωπικού και των συνεργατών μας. Παράλληλα, διασφαλίσαμε την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των κρίσιμων εγκαταστάσεων, καθώς και την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς με υγρά καύσιμα, ώστε η ενεργειακή κρίση να μην μετατραπεί και σε ενεργειακή κρίση για την χώρα. 
Ο προσεκτικός προγραμματισμός του εφοδιασμού με αργό, τα υψηλά περιθώρια διύλισης λόγω της συνθετότητας των σύγχρονων διυλιστηρίων του Ομίλου, η αποδοτική διαχείριση της πολιτικής πωλήσεων και η αξιοποίηση του πλεονεκτήματος που διαθέτουμε σε αποθηκευτικούς χώρους, μας επέτρεψαν να σταθούμε στα πόδια μας και να ανταπεξέλθουμε σε μια συγκυρία που μέχρι πριν λίγο καιρό φάνταζε αδιανόητη.
Θωρακίσαμε περαιτέρω την χρηματοοικονομική θέση και τη ρευστότητα του Ομίλου  για την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, αλλά και την αξιοποίηση ευκαιριών. Η Εταιρία κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις από την κρίση του κορονοϊού, παρουσιάζοντας θετικά αποτελέσματα στο Α’ Τρίμηνο, με αύξηση των Συγκρίσιμων Καθαρών Κερδών κατά 18%, την ώρα που οι συνολικές πωλήσεις κατέγραφαν άνοδο 9% και οι εξαγωγές ενισχύονταν περαιτέρω κατά 27%. Ο εξωστρεφής προσανατολισμός του Ομίλου, σε συνδυασμό με τις  συνθήκες όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί, μας οδηγεί σε αναζήτηση και νέων αγορών και καναλιών πώλησης στο εξωτερικό για την διάθεση των προϊόντων μας.
Με αίσθημα ευθύνης συμβάλαμε και στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, διαθέτοντας 8 εκατομμύρια ευρώ για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μεταξύ άλλων, προχωρήσαμε σε δωρεές υπερσύγχρονου εξειδικευμένου υγειονομικού εξοπλισμού για τη διενέργεια τεστ μοριακής διάγνωσης σε νοσοκομεία αναφοράς και μονάδες περίθαλψης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, διασφαλίζοντας και την επάρκεια σε αντιδραστήρια για τους επόμενους κρίσιμους μήνες. 
Παράλληλα, διαθέσαμε δωρεάν τις αναγκαίες ποσότητες καυσίμων για τη μεταφορά ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού σε Ελλάδα και Κύπρο σε συνεργασία με την Aegean Airlines, ενώ μέσω της ΕΚΟ ενισχύσαμε τους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας προκειμένου να συνεχίσουν τους καθημερινούς ψεκασμούς για τον περιορισμό της εξάπλωσης του covid-19.
Στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, οι πραγματικές επιπτώσεις από την υγειονομικής κρίσης θα εξαρτηθούν από την διάρκεια και την εξέλιξη της νόσου. Ωστόσο, είναι εμφανές ότι ήδη έχουν υπάρξει ριζικές αλλαγές σε σημαντικές πτυχές της καθημερινότητας, που αφορούν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, τις κυρίαρχες αντιλήψεις, τις κοινωνικές δραστηριότητες, τις εργασιακές σχέσεις και τις καταναλωτικές συνήθειες.
Ήδη, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν για την εγχώρια αγορά καυσίμων υποδηλώνουν πτώση της ζήτησης κατά 20 με 30% για φέτος, με βάση το θετικό σενάριο, κυρίως λόγω της σημαντικής υποχώρησης του τουρισμού. Πάντως, με την άρση των περιοριστικών μέτρων και τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, έχουν αρχίσει και πάλι να κινούνται τα γρανάζια της οικονομικής μηχανής, υποδηλώνοντας μια σταδιακή διαδικασία ανάκαμψης. Χρειάζεται σταθερότητα, αλλά και αλληλοστήριξη όλων των κλάδων της οικονομίας, με τη συνδρομή της Κυβέρνησης και της Ε.Ε., ώστε να προσπεράσουμε το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα των έξι έως 12 μηνών. 
Η παρούσα κρίση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και ως μια σημαντική ευκαιρία για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας, με δομικές και όχι συγκυριακές αλλαγές, που θα διευκολύνουν την επιχειρηματικότητα και θα διαφυλάξουν τη συνοχή του παραγωγικού ιστού της χώρας. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την διεθνή αναγνώριση για την επιτυχή διαχείριση της πανδημίας, καταγράφοντας ισχυρή ανάπτυξη με εφαλτήριο το 2021, ενώ η προσήλωση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, με την αξιοποίηση και του νέου ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, θα στήριζε τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου για τις επόμενες δεκαετίες.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ υλοποιεί με προσήλωση τον θεμελιώδη στόχο που έχει θέσει για τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό, που θα επιτρέψει την  μετεξέλιξη της Εταιρείας σε έναν καινοτόμο Όμιλο παροχής ενεργειακών προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα.  Επικαιροποιούμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό, εστιάζοντας στη διαρκή βελτίωση της ασφάλειας, της ανταγωνιστικότητας και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, καθώς και στον εκσυγχρονισμό των δομών και της εταιρικής διακυβέρνησης. Με στοχευμένες επενδύσεις επιδιώκουμε την ταχύτατη ανάπτυξη σε νέες αγορές, δίνοντας έμφαση στο Φυσικό Αέριο, τις Ανανεώσιμες Πηγές, την ηλεκτροκίνηση, την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και τη διαρκή βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των παραγόμενων προϊόντων διύλισης.
Οι όποιες αναγκαίες χρονικές προσαρμογές απαιτηθεί να υπάρξουν λόγω της πανδημίας, δεν μεταβάλλουν τις κομβικές αποφάσεις μας, για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου ενέργειας – κυρίως με έργα ΑΠΕ, αλλά και τη δραστική μείωση των εκπομπών διοξειδίου άνθρακα του Ομίλου κατά 50%, έως το 2030. Με διαρκείς επενδύσεις και ξεκάθαρη στόχευση, ο Όμιλος ΕΛΠΕ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί στις ενεργειακές εξελίξεις, στηρίζοντας δυναμικά την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας, που αναμένεται να καταγράψει και πάλι ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2021.
*Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης είναι Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ

Το άρθρο περιλαμβάνεται στην έκδοση GREEK ENERGY 2020 που εκδίδει για ένατη συνεχόμενη χρονιά το energypress

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/me-diarkeis-ependyseis-kai-xekathari-stoheysi-o-omilos-elpe-synehizei-na-protagonistei-stis 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr