Από Φθινόπωρο οι Εργασίες για Κοιτάσματα στην Κρήτη

 
Από Φθινόπωρο οι Εργασίες για Κοιτάσματα στην Κρήτη
 Tου Κώστα Δεληγιάννη*
 Πεμ, 9 Ιουλίου 2020 - 13:59
 
Το φθινόπωρο προβλέπεται να αρχίσουν από την ανάδοχο κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ οι μελέτες στις δύο παραχωρήσεις στην Κρήτη για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Αυτό προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα έναρξης της πρώτης φάσης ερευνών στα δύο θαλάσσια μπλοκ, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες παρουσίασαν

προχθές υψηλόβαθμα στελέχη της γαλλικής Total στη γενική γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, και τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Αριστοφάνη Στεφάτο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επικεφαλής του κλιμακίου της Total ήταν ο Μπερνάρντ Κλεμέν, αντιπρόεδρος του τμήματος Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων της εταιρείας το οποίο είναι υπεύθυνο για την περιοχή της Κασπίας και της Νότιας Ευρώπης. Κατά την πρώτη φάση προβλέπεται η πρόσκτηση 3.250 χλμ. δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα δύο θαλάσσια μπλοκ («Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»). Μία διαδικασία που, σύμφωνα με την παρουσίαση, θα ξεκινήσει από την κοινοπραξία το φθινόπωρο, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Μάρτιο του 2021.
Όπως είναι γνωστό, τα δύο «οικόπεδα» έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία μέσα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2017, έπειτα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες. Στην κοινοπραξία οι Total και ExxonMobil συμμετέχουν με 40% έκαστη, ενώ τα ΕΛΠΕ με 20%. Παράλληλα, ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός κατέχει τον ρόλο του operator και στις δύο παραχωρήσεις.
Οι σεισμικές μελέτες
Σύμφωνα με την παρουσίαση της Total στο ΥΠΕΝ και την ΕΔΕΥ, στο πλαίσιο δρομολόγησης της έναρξης των ερευνών, εντός του Ιουλίου θα υποβληθεί το Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης (Environmental Action Plan - EAP). Οι σεισμικές μελέτες θα διεξαχθούν υπό λεπτομερές πλέγμα μέτρων προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, το οποίο θα περιγράφεται στο εν λόγω Περιβαλλοντικό Σχέδιο Δράσης.
Κατά την παρουσίαση διαφάνηκε επίσης η υψηλή προτεραιότητα που δίνεται στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών κατά τη διεξαγωγή των ερευνών. Γι’ αυτό τον σκοπό θα εκπονηθεί ένα ειδικό σχέδιο, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ιστοσελίδας όπου θα αναρτώνται όλες οι σχετικές πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις παραχώρησης των δύο θαλάσσιων «οικοπέδων», συνολικής έκτασης περίπου 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο. Κατά την πρώτη φάση, πέρα από τις σεισμικές μελέτες, θα πραγματοποιηθεί και επιφανειακή γεωχημική έρευνα. Θα ακολουθήσει η πρόσκτηση τρισδιάστατων (3D) σεισμικών δεδομένων, ενώ κατά την τρίτη φάση προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.
Οι εν λόγω παραχωρήσεις παρουσιάζουν γεωλογικές ομοιότητες με εκτάσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπισθεί σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Το γεγονός αυτό καθιστά βάσιμη την αισιοδοξία για τον εντοπισμό αξιοποιήσιμου ορυκτού πλούτου.
Πάντως, οι πρώτες τεκμηριωμένες απαντήσεις θα μπορούν να δοθούν μόνο μετά και την πραγματοποίηση ερευνητικής γεώτρησης. Μάλιστα, πρόκληση αποτελούν τα πολύ μεγάλα βάθη στην περιοχή (έως 3.600 μέτρα), καθώς θα χρειαστούν γεωτρητικές τεχνολογίες «τελευταίας γενιάς» για τέτοια υπερβαθέα ύδατα.

*(Από το Ναυτεμπορική) 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/168534/apo-fthinoporo-oi-ergasies-gia-koitasmata-sthn-krhth

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr