Πώς τα χρήματα του Γουόρεν Μπάφετ "δουλεύουν" υπέρ του περιβάλλοντος


10 07 2020 | 10:09
"Οι χοίροι είναι εξαιρετικά αποδοτικοί", λέει ο Kraig Westerbeek, ο οποίος επιβλέπει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την Smithfield Farms, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής χοιρινού κρέατος στον κόσμο. Αναλογικά με αυτά που τους βάζουν οι αγρότες, βγάζουν πολλά. "Τρώνε 2,4 κιλά τροφής ανά λίβρα κέρδους", λέει. "Και παράγουν περισσότερο αέριο ανά λίβρα ζώντος βάρους".
Ο Westerbeek μιλά για τα αέρια θερμοκηπίου που εκπέμπονται από τα εκατομμύρια γουρουνιών, τα οποία παράγονται από τις βιομηχανικές του φάρμες κάθε χρόνο. Μέσα στους γιγαντιαίους αχυρώνες του, η κοπριά και τα ούρα διαπερνούν τρύπες σε ένα δάπεδο από μπετόν πριν περάσουν σε ανοιχτές λίμνες - μερικές εκ των οποίων είναι μεγάλες όσο ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Σε αυτές τις λίμνες ζωικών αποβλήτων, τα βακτήρια που προκύπτουν με φυσικό τρόπο -που ονομάζονται μεθανογόνα- συνεχίζουν να τρέφονται… και να εκπέμπουν περισσότερο αέριο. Όλο αυτό το μεθάνιο καταλήγει στην ατμόσφαιρα και αυτό είναι κάτι κακό για τον πλανήτη. Σε ίδιες ποσότητες βάρους το μεθάνιο συμβάλλει 25 φορές περισσότερο στο "φαινόμενο του θερμοκηπίου" από ότι ο βασικός περιβαλλοντικός του αντίπαλος, το διοξείδιο του άνθρακα. Πέραν τούτου ήταν πανάκεια για τους αγρότες να απλώνουν τα συγκεκριμένα απόβλητα από τις εν λόγω λίμνες, στις σοδειές ως έξτρα πλούσιο λίπασμα - αναγκάζοντας τη Smithfield και την πρώην θυγατρική της Murphy-Brown, η οποία επίσης παρήγαγε γουρούνια, σε περιβαλλοντικές αντιδικίες και δηκτική δημοσιότητα, την ώρα που οι τοπικές κοινωνίες πάλευαν με τη δυσωδία και τους κινδύνους υγείας.
Αλλά σήμερα ο Westerbeek έχει ένα καλύτερο αφήγημα. Τα τελευταία χρόνια η smithfield προσπαθεί να τελειοποιήσει τις μεθόδους της κάλυψης των λιμνών με βαριά πλαστικά καλύμματα που παγιδεύουν το μεθάνιο (και μεγάλο μέρος της μυρωδιάς). Το αέριο φουσκώνει τους πλαστικούς θόλους αρκετά ώστε κάποιος να μπορεί να περπατήσει πάνω -σαν ένα εξαιρετικά αηδιαστικό στρώμα αέρα. Η Smithfield συνεργάστηκε με τη Dominion Energy, γίγαντα κοινής ωφέλειας, με έδρα το Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια, για την εμπορία του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το σχέδιο, η Dominion θα απομακρύνει το αέριο χοίρων από αυτά τα αναερόβια χωνευτήρια, θα το εγχύσει σε διαπολιτειακούς αγωγούς και θα το πουλήσει σε "πράσινους" πελάτες που θέλουν να μειώσουν τις εκπομπές άνθρακα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αναμφισβήτητα η καθαρότερη ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, λέει η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Dominion, Diane Leopold. "Είναι win-win-win". Με τα έργα ανανεώσιμης ενέργειας, λέει, "όλα εξαρτώνται από το πόσα κουτιά μπορείτε να 'τικάρετε'. Αυτό έχει ένα επιπλέον κουτί".
Την επόμενη δεκαετία η Dominion στοχεύει να επενδύσει 650 εκατομμύρια δολάρια σε έργα φυσικού αερίου που προέρχονται από τη γεωργία. Η Smithfield θα συνεισφέρει άλλα 250 εκατομμύρια δολάρια. Το αναμενόμενο αποτέλεσμα: 8 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια ζωικού αερίου, ετησίως - εμποδίζοντας έτσι το ισοδύναμο εκπομπών 3,5 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτό είναι σαν να βγάζεις 750.000 αυτοκίνητα μόνιμα εκτός δρόμου ή να φυτεύεις 60 εκατομμύρια νέα δέντρα κάθε χρόνο. Μπορεί να ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά η αντικατάσταση μόλις του 12% των ορυκτών καυσίμων με μεθάνιο που συλλέγεται από χοίρους, αγελάδες ή χώρους υγειονομικής ταφής "μπορεί να κάνει τα πάντα καθαρά μηδενικά" με βάση τις εκπομπές, λέει η Leopold.
Βοήθεια για την ανάληψη αυτών των επενδύσεων θα είναι τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια (4 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά - 6 δισεκατομμύρια δολάρια υποτιθέμενο χρέος), τα οποία δήλωσε η Berkshire Hathaway, τη Δευτέρα, ότι θα πληρώσει για τους αγωγούς φυσικού αερίου μεγάλων αποστάσεων της Dominion, μήκους 7.700 μιλίων. Η Dominion έπρεπε να πουλήσει τους αγωγούς της για να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λέει ο Hugh Wynne της SSR. Και αυτό έδωσε στον Warren Buffett την ευκαιρία να διπλασιάσει τους αγωγούς της Berkshire, σε καλή τιμή. "Ο Buffett εκμεταλλεύεται την κατάστασή τους", λέει ο Wynne.
Για τον Buffett, η συμφωνία συμπληρώνει το υπάρχον δίκτυο αγωγών της Berkshire Hathaway, μήκους 16.000 μιλίων, υποστηρίζοντας έτσι το στοίχημά του, ότι το φυσικό αέριο θα αποτελειώσει τον άνθρακα και θα αποτελέσει το στήριγμα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ για τις επόμενες δεκαετίες. Η Berkshire κατέχει ήδη τεράστια αιολικά πάρκα που παράγουν 6.600 μεγαβάτ σε ολόκληρη τη Δύση - οπότε έχει επίσης ανανεώσιμη ενέργεια. Και τα χρήματα της Berkshire θα κάνουν διπλή περιβαλλοντική δουλειά, καθώς η Dominion θα χρησιμοποιήσει μερικά από τα μετρητά για να βοηθήσει στην οικοδόμηση του "πράσινου" μέλλοντός της. Όπως είπε, η Dominion αναμένεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2035 σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ενθαρρυνόμενη από την επιθετική νέα εντολή της πολιτείας της Βιρτζίνια για 100% ηλεκτρική ενέργεια χωρίς άνθρακα έως το 2045.
Μία μεγάλη αλλαγή για την παλιά Dominion Energy. Ιδρύθηκε ως Virginia Railway & Power Company το 1909 από τον Frank Jay Gould, γιο του ληστή βαρόνου, Jay Gould. Οι ρίζες της έχουν φυτευτεί βαθιά στον άνθρακα από τα Απαλλάχια όρη. Ακόμα και μέχρι το 1995, όταν ο σημερινός διευθύνων σύμβουλός της, Tom Farrell, εντάχθηκε ως γενικός σύμβουλος, περισσότερο από το ήμισυ της ισχύος της προερχόταν από την καύση άνθρακα.
Τα τελευταία 15 χρόνια, η Dominion μείωσε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 52%, αντικαθιστώντας πρώτα τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, με φθηνό και άφθονο φυσικό αέριο και πιο πρόσφατα επενδύοντας σε ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε μια δεκαετία, η ένταση άνθρακα της παραγωγής ενέργειας της Dominion έχει μειωθεί από περισσότερες από 1.200 λίβρες CO2 ανά μεγαβατώρα σε λιγότερο από 600 λίβρες. Αυτό είναι στο χαμηλότερο τεταρτημόριο των αμερικανικών ηλεκτρικών επιχειρήσεων, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων MJ Bradley Group.
Ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει: Τα μεταβαλλόμενα οικονομικά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. "Η ηλιακή ενέργεια δεν ήταν προσιτή. Πριν από πέντε χρόνια δεν είχαμε ούτε ένα πάνελ", λέει ο Farrell. Τώρα η Dominion, η οποία είχε κέρδη 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με έσοδα 16,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2019 (και του οποίου το μέρισμα αποδίδει 5%), είναι η 4η μεγαλύτερη εταιρεία ηλιακής ενέργειας στη χώρα.
Η Dominion κάθε άλλο παρά η μοναδική είναι, στην κούρσα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Από το 2003 -όταν ο άνθρακας παρείχε το 51% της ηλεκτρικής ενέργειας της Αμερικής- οι εθνικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού έχουν μειώσει σημαντικά την καύση άνθρακα έναντι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του καθαρότερου φυσικού αερίου. Επί του παρόντος, ο άνθρακας δίνει μόλις το 17% της ηλεκτρικής ενέργειας, και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το ξεπέρασαν για πρώτη φορά. Αυτή η τάση μόλις ξεκινά. Με τη νέα εντολή αναφορικά με 2045, για ηλεκτρική ενέργεια μηδενικού άνθρακα, η Βιρτζίνια μπαίνει στο μικρό γκρουπ που περιλαμβάνει την Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και τη Χαβάη.
Ο David Giroux , διευθυντής χαρτοφυλακίου στην T. Rowe Price δεν βλέπει κανένα πρόβλημα με την ικανότητα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας να επιτύχουν τέτοιους στόχους. "Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν γίνει φθηνότερες από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και θα είναι επίσης πιο κερδοφόρες", επειδή εξαλείφουν τη συνεχιζόμενη ανάγκη αγοράς καυσίμων. Ο Giroux "βλέπει" το 70% της ισχύος των ΗΠΑ, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έως το 2040. Η χρήση ανανεώσιμων αερίων "αρνητικού άνθρακα" από ζώα θα πρέπει να επιτρέψει στην Dominion (και άλλους) να εκπληρώσει τέτοιες εντολές, χωρίς να εγκαταλείψει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με αέριο.
Η Smithfield, με ετήσια έσοδα περίπου 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός χοιρινού κρέατος στη χώρα, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 30 εκατομμύρια γουρούνια ετησίως. Ο διευθύνων σύμβουλος Ken Sullivan λέει ότι η εταιρεία πειραματίζεται με την περιβαλλοντικά υπεύθυνη διαχείριση κοπριάς, εδώ και 20 χρόνια. Τα πρώτα χρόνια θα έκλειναν λίμνες, θα συνέλεγαν μεθάνιο και θα το χρησιμοποιούσαν για να τροφοδοτήσουν απλούς παλινδρομικούς κινητήρες για την παραγωγή ισχύος - αλλά στις αγροτικές περιοχές δεν υπάρχουν αρκετοί πελάτες για να τη χρησιμοποιήσουν. Στη συνέχεια προσπάθησαν να μαζέψουν κοπριά και να τη μεταφέρουν σε μια κεντρική τοποθεσία για τη μετατροπή της σε μεθανόλη και στη συνέχεια βιοντίζελ. Αλλά αυτό δεν ήταν επεκτάσιμο, λέει ο Sullivan.
Μετά από παραγραφές φόρων 40 εκατομμυρίων δολαρίων, για έρευνα και ανάπτυξη, καταστάλλαξαν στο να τελειοποιήσουν τα συστήματα που αναπτύσσονται σήμερα, σύμφωνα με τα οποία οι λίμνες κοπριάς κάθε αγροκτήματος έχουν μετατραπεί σε αναερόβια χωνευτήρια που συλλαμβάνουν το αέριο και το στέλνουν μέσω αγωγού σε κεντρική μονάδα επεξεργασίας. Μετά από περίπου τρεις εβδομάδες στο χωνευτήρι, αυτό που απομένει από την κοπριά βγαίνει από την άλλη άκρη ως αποστειρωμένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά οργανική ύλη που χρησιμοποιείται ως λίπασμα ή ακόμη και για "κρεβάτια" ζώων. Το πλέον λιγότερο ευώδες νερό ψεκάζεται στα χωράφια. Η κοινοπραξία Dominion/Smithfield θα αναπτύξει συστήματα σε επιχειρήσεις γουρουνιών στη Βόρεια Καρολίνα, τη Βιρτζίνια και τη Γιούτα.
Η Dominion συνεργάζεται επίσης με την εταιρεία Vanguard Renewables, η οποία αναπτύσσει παρόμοια συστήματα σε γαλακτοκομικές φάρμες. Η Vanguard υποστηρίζεται από το ίδρυμα του δισεκατομμυριούχου του eBay, Jeff Skoll, μεταξύ άλλων. Έχει συνεργαστεί με 42 γαλακτοκομικές φάρμες. Ο πρόεδρος της Vanguard, Kevin Chase, λέει ότι παρόλο που τα αποκαλούμενα χωνευτήρια γαλακτοκομικών προϊόντων είχαν τελειοποιηθεί σε μια ευρέως επιδοτούμενη Ευρώπη κατά την τελευταία δεκαετία, οι ιδιοκτήτες αγωγών φυσικού αερίου αρχικά ήταν δύσπιστοι στο να τους διαθέσουν για το βόειο αέριο. "Ήταν ένοχο, μέχρις αποδείξεως του εναντίου", λέει ο Chase, του οποίου η εταιρεία με έδρα το Wellesley της Μασσαχουσσέτης, έχει συνάψει μακροπρόθεσμα συμβόλαια με την Vermont Gas, το Middlebury College και την Polar Beverages.
Αν και πολλά δημοτικά συστήματα αποχέτευσης χρησιμοποιούν παρόμοιους χωνευτήρες για την επεξεργασία ανθρώπινων αποβλήτων, αυτά δεν είναι τόσο οικονομικώς αποδοτικά, λόγω της πληθώρας άλλων πραγμάτων που οι άνθρωποι πετούν στα σιφώνια. "Τα ζωικά απόβλητα είναι καθαρότερα και πιο ομοιογενή", λέει ο Chase, γιατί γνωρίζουμε τι τρώνε τα γουρούνια και οι αγελάδες και τι βγαίνει. Μια λύση για τα απορρίμματα κοτόπουλου παραμένει κάτι σαν το "Ιερό Δισκοπότηρο", επειδή η υψηλή περιεκτικότητα σε αμμωνία, το καθιστά εξαιρετικά καυστικό και δύσκολο στην επεξεργασία.
Τα ανανεώσιμα καύσιμα αποτελούν προτεραιότητα του Πρακτορείου Περιβαλλοντικής Προστασίας των ΗΠΑ (EPA). Για να διασφαλιστεί ότι τα διυλιστήρια και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας χρησιμοποιούν τους απαιτούμενους όγκους πράσινων καυσίμων, to EPA απαιτεί είτε να δημιουργούν είτε να αγοράζουν πόντους συμμόρφωσης (που ονομάζονται Ανανεώσιμοι Αριθμοί Αναγνώρισης). Χάρη στις ιδιότητες αρνητικού άνθρακα, το ζωικό αέριο πληροί τις προϋποθέσεις για πόντους της υψηλότερης αξίας - σημαίνει ότι οι πελάτες θα μπορούσαν να πληρώσουν τη Dominion δέκα φορές περισσότερο για το αέριο χοίρου από ό,τι για την ίδια ποσότητα αερίου από σχιστόλιθο. Αυτό θα μπορούσε να είναι αρκετό για να αποφέρει έσοδα 100 εκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
Δεν εντυπωσιάζονται όλοι από τις δυνατότητες ανανεώσιμου φυσικού αερίου. "Η τοποθέτηση σε αγωγό είναι κάτι καλύτερο από το να το αφήνεις ελεύθερο", λέει ο William McDonough, οραματιστής αρχιτέκτονας και συγγραφέας του "Cradle To Cradle", σχετικά με την ανάγκη για μια κυκλική οικονομία άνθρακα. "Αλλά εξακολουθεί να είναι ένας φυγάς άνθρακας. Το να πεις ότι είναι η καθαρότερη ενέργεια δεν είναι σωστό αν σκέφτεσαι την κλιματική αλλαγή".
Ο McDonough είναι υπέρ της χρήσης ολοένα φθηνότερης ηλιακής και αιολικής ενέργειας για την ηλεκτρολύση του νερού σε υδρογόνο. Το "πράσινο υδρογόνο" και άλλες φιλικές προς το κλίμα προσπάθειες βρίσκονται ήδη στα σχέδια της Dominion. Ο COO Leopold λέει ότι έχουν αναμίξει με επιτυχία 10% υδρογόνο στις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με αέριο. "Είναι ακριβό αυτή τη στιγμή, αλλά η ηλιακή ενέργεια ήταν επίσης ακριβή".
Στα επόμενα χρόνια, η Dominion θα μπορούσε να γίνει ο μεγαλύτερος ιδιωτικός γαιοκτήμονας της Βιρτζίνια, λόγω όλων των ηλιακών συλλεκτών που αναμένει να εγκαταστήσει. Και άρχισε να αντικαθιστά όλα τα σχολικά λεωφορεία που κινούνται με ντίζελ, με ηλεκτρικά, σε όλη την πολιτεία. Στην άλλη πλευρά, στον Ατλαντικό Ωκεανό, η Dominion αυτό το καλοκαίρι εγκατέστησε τις δύο πρώτες από τις εκατοντάδες ανεμογεννήτριες ύψους 800 ποδιών που παράγουν 2.600 μεγαβάτ. (Η Dominion μπήκε στην ετήσια λίστα με τις 100 κοινωνικά υπεύθυνες εταιρείες του Forbes, πράγμα που αντανακλά τις προσπάθειές της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας).
Ακόμα και μετά τη μετάβαση της Dominion από σχεδόν εξ' ολοκλήρου χρησιμοποιούσα άνθρακα, σε μηδενικό άνθρακα, μέσα σε μια γενιά, θα εξακολουθεί να αναζητά το next best thing. Ίσως πυρηνική σύντηξη; "Δεν αμφιβάλλω", λέει ο Farrell: "μια βιώσιμη εταιρεία είναι αυτή που προσαρμόζεται στις προκλήσεις και αντέχει στην καταιγίδα".
(Forbes, capital.gr)
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/pos-ta-hrimata-toy-goyoren-mpafet-doyleyoyn-yper-toy-perivallontos

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr