ΔΕΗ: Ενεργοποίησε τις options με ΔΕΠΑ και Προμηθέα για προμήθεια αερίου και το 2021 – Στα 4,5 εκ. MWh οι συνολικές ποσότητες και άνω των 66 εκ. ευρώ το κόστος


15 07 2020 | 07:57
Την επέκταση κατά ένα χρόνο των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου που είχε συνάψει η ΔΕΗ για το 2020 με τις ΔΕΠΑ και ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS, κατόπιν πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, αποφάσισε χθες το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρία άσκησε το σχετικό δικαίωμα για την αγορά ποσοτήτων και το 2021 από τη ΔΕΠΑ (2 εκ. MWh) και την ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS (2,5 εκ. MWh), με τις εκτιμήσεις να θέλουν πως το επόμενο έτος θα χρειαστεί για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής 17 με 18 εκ. MWh, όσο δηλαδή και φέτος. Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι η ΔΕΗ το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της (περί τα 11 εκ. MWh ετησίως) το καλύπτει μέχρι και το τέλος του 2020 από το εννιαετές συμβόλαιο με τη ΔΕΠΑ. Αυτό λήγει στο τέλος της χρονιάς και η δημόσια εταιρία θα πρέπει να σχεδιάσει από την αρχή την πολιτική της για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις αρχές της χρονιάς, η ΔΕΗ κατόπιν διαγωνισμού αγόρασε επιπλέον ποσότητες 4,5 εκ. MWh από τη δημόσια επιχείρηση αερίου και την εταιρία του ομίλου Κοπελούζου. Οι ποσότητες αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τους ΑΗΣ Αλιβερίου και Μεγαλόπολης.
Οι τιμές με τις οποίες η ΔΕΗ επέκτεινε τις δύο προαναφερόμενες συμβάσεις και για το 2021 είναι χαμηλότερες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά περίπου 8 με 9% σε σχέση με τη μακροχρόνια σύμβαση της ΔΕΠΑ. Σε ό,τι αφορά το κόστος της ετήσιας σύμβασης με τη δημόσια επιχείρηση αυτό ανέρχεται στα περίπου 30 εκ. ευρώ και με την ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ GAS στα 36 εκ. ευρώ, όπως αναφέρουν πηγές.
Η εταιρία ηλεκτρισμού, συμπληρώνει για φέτος τις ποσότητες αερίου που χρειάζεται και με φορτία  LNG, έχοντας ήδη φέρει τρία 2 εκ. MWh και έχει τη δυνατότητα να προμηθευτεί και άλλα 2 εκ. MWh, στο δεύτερο εξάμηνο.
Για το 2021 η αγορά αερίου, κατά τις εκτιμήσεις είναι ρευστή, καθώς αφενός η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη καθορίσει τον τρόπο κατανομής των slots στον τερματικό σταθμό του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και αφετέρου την επόμενη χρονιά αναμένεται και η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας.    
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/dei-energopoiise-tis-options-me-depa-kai-promithea-gia-promitheia-aerioy-kai-2021-sta-45-ek-mwh

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr