Η Κρίση της Πανδημίας του Κορωνοϊού και οι Προοπτικές της Γεωθερμίας

  
Η Κρίση της Πανδημίας του Κορωνοϊού και οι Προοπτικές της Γεωθερμίας  
 Του Δημήτρη Αβαρλή
 Τρι, 21 Ιουλίου 2020 - 08:02
 
Η παγκόσμια αγορά γεωθερμικής ενέργειας αναμένεται να αναπτυχθεί με υψηλότερο ρυθμό το διάστημα 2020-2025, σύμφωνα με αναλυτές. Στις αρχές του μήνα σε μια διαδικτυακή συζήτηση υπήρξε δε η εκτίμηση από την πλευρά του γραμματέα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Γεωθερμία ότι η νέα δεκαετία θα είναι της γεωθερμίας. Για να υποστηρίξει αυτόν τον ισχυρισμό, ο Philip Dumas  αποκάλυψε για πρώτη φορά την αυξανόμενη σημασία της γεωθερμίας στην τρέχουσα αγορά ενέργειας της ΕΕ

Η ώθηση προς την ουδετερότητα του κλίματος έως το 2050 μαζί με έναν αυξανόμενο αριθμό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα απαιτήσει έξυπνη διαχείριση του ενεργειακού φορτίου. Σύμφωνα με ειδικούς, η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να χρησιμεύσει ως βασική πηγή ενέργειας καθώς η παραγωγή είναι σταθερή καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να παρέχει, τόσο θέρμανση, όσο και ψύξη που αντιπροσωπεύουν το 64,4% της κατανάλωσης ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού στην ΕΕ.

Πριν λίγες ημέρες, παρουσιάστηκε από την Κομισιόν η στρατηγική της Ε.Ε. για το μέλλον του ενεργειακού συστήματος και την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής. Την στρατηγική χαιρέτισε μεταξύ άλλων φορέων και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Γεωθερμία, ωστόσο παρατήρησε πως η εστίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο φυσικό αέριο δεν είναι συμβατή με τη συμφωνία του Παρισιού ούτε με τις προσπάθειες της Επιτροπής για μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Η τρέχουσα πανδημία COVID-19 έδειξε την επείγουσα ανάγκη για πράσινη ανάκαμψη στην Ευρώπη. Ως εκ τούτου, ο Phillipe Dumas υποστήριξε πως υπάρχουν αρκετά προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ που θα μπορούσαν να στηρίξουν τη γεωθερμική ενέργεια.
Την ίδια ώρα, αναλυτές εκτιμούν πως και τα ευρωπαϊκά νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό και το ενεργειακό κόστος θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την γεωθερμία. Λόγω της γεωγραφικής θέσης τους, των μικρών οικονομιών κλίμακας και της απουσίας σε πολλές περιπτώσεις διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα ή με άλλα νησιά, εξακολουθούν να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα δαπανηρά εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή για την κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ψύξης. Η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να προσφέρει μια σταθερή, βιώσιμη και προσιτή παροχή ενέργειας για μια ευρεία ποικιλία πιθανών χρήσεων που δεν περιορίζονται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά περιλαμβάνουν πολλούς τύπους άμεσων χρήσεων.

Γεγονός όμως είναι και το πρώτο ιρανικό γεωθερμικό έργο στο νομό Meshgin Shahr της επαρχίας Ardabil στο βορειοδυτικό Ιράν. Το εργοστάσιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον τελευταίο μήνα του τρέχοντος ιρανικού έτους. Στο πρώτο στάδιο του το εργοστάσιο θα παράγει 5 MW γεωθερμικής ενέργειας. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/168910/h-krish-ths-pandhmias-toy-koronoioy-kai-oi-prooptikes-ths-geothermias-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr