Οι πετρελαϊκοί κολοσσοί πληρώνουν ακριβά τις χαμηλές τιμές

 
23 07 2020 | 10:05
Οι Big Oil, οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές του πλανήτη θα προχωρήσουν σε γενναίες περικοπές στα μερίσματα καθώς τα κέρδη συμπιέζονται από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου και τα χαμηλά περιθώρια διύλισης.
Ενδεικτικό είναι ότι η BP Plc ενδέχεται να «ψαλιδίσει» την καταβολή μερισμάτων για πρώτη φορά μετά από την καταστροφή του Deepwater Horizon πριν από μια δεκαετία.
Η καταστροφή της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου - περίπου 30 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ή το ένα τρίτο της κανονικής χρήσης, τον Απρίλιο - προκάλεσε ισχυρούς κλυδωνισμούς στην αγορά ενέργειας το  δεύτερο τρίμηνο και μόλις πρόσφατα άρχισαν να ανακάμπτουν. Οι χαμηλές τιμές σε συνδυασμό με τις περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ, τα μειωμένα περιθώρια διύλισης και εκατομμύρια βαρέλια αδιάθετου αργού δεν αφήνουν τα μέλη της Big Oil ανεπηρέαστα.
Για την BP, αναλυτές τραπεζών συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs Group Inc. και της Citigroup Inc., αναμένουν περικοπές στις πληρωμές οι οποίες θα κυμανθούν μεταξύ 30% και 65%, μια ιστορική κίνηση για τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Η κίνηση αυτή κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνη των Equinor ASA και Royal Dutch Shell Plc, οι οποίες έκοψαν το μέρισμα τους για πρώτη φορά μετά από τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο στις αρχές του έτους.
Από την άλλη, οι  Exxon Mobil Corp., Chevron Corp. και Total SA δεν αναμένεται να ακολουθήσουν, αν και οι αναλυτές της Goldman εκτιμούν μια περικοπή στην Exxon «θα μπορούσε να την καταστήσει μια οικονομικά πιο υγιή εταιρεία».
Οι ευρωπαϊκές εταιρείες θα καταστούν περισσότερο χρεωμένες από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, αλλά οι περικοπές μερισμάτων μπορεί να φέρουν κάποια ανακούφιση.
(insider.gr)

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/oi-petrelaikoi-kolossoi-plironoyn-akriva-tis-hamiles-times

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr