Βουλγαρία: Έκρηξη προκάλεσε ζημιές στον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό αέριο προς την Ελλάδα - Σε επιφυλακή οι αρχές - Ανακοινώσεις από ΔΕΣΦΑ και ΥΠΕΝ

 
27 07 2020 | 12:01
(upd16:28) Δεν τίθεται θέμα ενεργειακής επάρκειας ή ασφάλειας εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, καθώς η τροφοδοσία στο σημείο εισόδου με τους Κήπους συνεχίζεται απρόσκοπτα, ενώ υπάρχουν υψηλά αποθέματα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον Σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα. 
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, Ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) βρίσκεται σε συνεννόηση με όλους τους αρμόδιους φορείς από την ελληνική και τη βουλγαρική πλευρά με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και τη βέλτιστη διαχείριση της κατάστασης, ενώ έχει συσταθεί και σχετική Ομάδα Εργασίας. Παράλληλα, ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Χρήστες του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) και τους ενημερώνει σχετικά, με στόχο να διασφαλίσει τη συνεχή πρόσβαση τους στο δίκτυο. Λαμβάνοντας υπόψη το Άρθρο 1.1.1 του Κεφαλαίου 1 του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης, ο ΔΕΣΦΑ κήρυξε σήμερα το πρωί Κατάσταση Συναγερμού 1 (Επίπεδο Έγκαιρης Προειδοποίησης)..
Ο ΔΕΣΦΑ τηρεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και προδιαγραφές για τη διασφάλιση του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου, παρακολουθεί την εξέλιξη της κατάστασης και είναι έτοιμος να λάβει μέτρα –αν καταστεί απαραίτητο- σε συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας,  τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.  
Δείτε εδώ την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ. 
Νωρίτερα το energypress έγραφε:
Μια έκρηξη που σημειώθηκε στη νοτιοδυτική Βουλγαρία προκάλεσε ζημιές στον αγωγό που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο μέσω της Βουλγαρίας στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η μεταφορά του αερίου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της βουλγαρικής κρατικής εταιρείας αερίου Bulgartransgaz.
Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Βλαντίμιρ Μαλίνοφ δήλωσε πως δεν υπάρχουν θύματα από το ατύχημα. Περίπου 200 μέτρα του αγωγού, κοντά στο χωριό Κουλατα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα, καταστράφηκαν και η εταιρεία ήδη εργάζεται για την αποκατάστασή τους.
Από την πλευρά τους, οι ελληνικές αρχές ΔΕΣΦΑ, ΡΑΕ, ΥΠΕΝ και με βασικό το ρόλο της ΔΕΠΑ (φέρνει τον κύριο όγκο του αερίου από την Ρωσία), βρίσκονται σε επιφυλακή εκτιμώντας την κρισιμότητα της κατάστασης. Ειδικότερα, σε μια πρώτη αντίδραση επιδιώκεται η καταγραφή της κατάστασης και των συνεπειών, καθώς και η χρονική έκταση που ενδεχομένως να λάβουν. 
Σύμφωνα, ωστόσο, με πηγές του ΔΕΣΦΑ το εθνικό σύστημα αερίου δεν αντιμετωπίζει θέμα επάρκειας καθώς συνεχίζεται κανονικά η ροή αερίου από τον ελληνοτουρκικό αγωγό ενώ ταυτόχρονα υπάρχει επάρκεια αποθεμάτων και στη Ρεβυθούσα.

Οι λόγοι του ατυχήματος διερευνώνται, η εταιρεία λέει πως πιθανότερος λόγος ήταν κάποιο τεχνικό πρόβλημα. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/voylgaria-ekrixi-prokalese-zimies-ston-agogo-poy-metaferei-rosiko-aerio-pros-tin-ellada-se

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr