Το Σχέδιο του Ερντογάν για Επέκταση στην Αφρική με Κέντρο την Πόλη

  
Το Σχέδιο του Ερντογάν για Επέκταση στην Αφρική με Κέντρο την Πόλη  
 Της Μύρνας Νικολαΐδου
 Τετ, 29 Ιουλίου 2020 - 08:17
 
Καμία κίνηση του Τούρκου Προέδρου δεν είναι τυχαία. Όσο κι αν προκαλεί το δυτικό αίσθημα, όσο κι αν ζυγίζει τις αντιδράσεις της Ελλάδος στο πλήθος των προκλήσεων του, όσο κι αν επιδίδεται σε τακτικούς ελιγμούς, το σχέδιό του παραμένει αταλάντευτο: Θέλει να γίνει ο «νέος Κεμάλ», - σαν ιστορική φυσιογνωμία - διότι κατά τα άλλα ουδεμία σχέση επιθυμεί να έχει. Επιδιώκει να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη το νέο κέντρο του Ισλάμ, «αλώνοντας» την Αγία Σοφία. Αυτή θα είναι η πρωτεύουσα της «νέας αυτοκρατορίας του», την οποία επεκτείνει αργά αλλά σταθερά και στην αφρικανική Ήπειρο. Η αρχή έγινε με την Λιβύη και πλέον σειρά έχει o Nίγηρος, το Τσάντ και η Ισημερινή Γουινέα.

 Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος, που δικαιολογεί και ως ένα βαθμό την σκληρή στάση που τηρεί η Γαλλία: Η Τουρκία επιχειρεί να διεισδύσει στις αφρικανικές χώρες του Σαχέλ, που «παραδοσιακά» ανήκουν στην γαλλική ζώνη επιρροής. Τουλάχιστον μέχρι πρότινος. Διότι η επίθεση γοητείας των Τούρκων δεν έχει αφήσει τους φτωχούς Αφρικανούς ασυγκίνητους.

 
Πριν μια εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου εγκαινίασε την τουρκική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της Ισημερινής Γουινέας,  Μάλαμπο. Υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία αποδίδει μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τα αφρικανικά έθνη, ο Τσαβούσογλου, περιέγραψε την Ισημερινή Γουινέα ως «στρατηγικό εταίρο».
«Έχουμε επισκεφθεί δύο άλλες χώρες στη Δυτική Αφρική πριν φτάσουμε στο Μαλάμπο. Πρώτον το Τόγκο και μετά τον Νίγηρα. Υπογράψαμε συνολικά εννέα συμφωνίες, δύο από αυτές χθες στο Μαλάμπο», ανέφερε με νόημα. Φυσικά, η στενή αυτή σχέση που σφυρηλατεί ο Ερντογάν με τις αφρικανικές χώρες δεν γίνεται με το αζημίωτο. Και περιμένει και τα ανάλογα ανταλλάγματα. Η Άγκυρα έχει επενδύσει εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υποδομών στην αφρικανική ήπειρο, ενώ έχει δώσει υποτροφίες σε εκατοντάδες Αφρικανούς μαθητές. Επίσης έχουν αναπτυχθεί πολλές τουρκικές οργανώσεις και οργανισμοί, όπως το  TIKA,  το Maarif Foundation  και το Ινστιτούτο Yunus Emre.
 
Έντονη είναι και η κινητικότητα της Άγκυρας και στον Νίγηρα, με την Τουρκία να φέρεται να έχει συνάψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. «Η Τουρκία θέλει να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στο ΄μεγάλο όραμα’ του αναπτυξιακού σχεδίου του Νίγηρα», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κατά την επίσκεψή του στην Νιαμέι, πρωτεύουσα της χώρας. «Επιθυμούμε να συνεισφέρουμε στην ανάπτυξη του Νίγηρα και πιο συγκεκριμένα στους τομείς των μεταφορών, των κατασκευών, της ενέργειας, των εξορύξεων και της γεωργίας», διευκρίνισε ο ίδιος σε συνέντευξη τύπου στο Νίγηρα, το δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στη Δυτική Αφρική. Από τις συζητήσεις δεν θα μπορούσε να λείπει και η Λιβύη. Η εύθραυστη κατάσταση που επικρατεί στην πληγείσα από τον πόλεμο Λιβύη, που βρίσκεται ακριβώς βόρεια του Νίγηρα, αγγίζει τις περιφερειακές χώρες, είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου. «Η μόνη λύση στη Λιβύη είναι η πολιτική λύση. Αυτό λέμε από την αρχή. Αυτό λέμε και σήμερα. Αυτοί που μέχρι τώρα επέλεξαν την στρατιωτική λύση, δέχθηκαν ήττα στο πεδίο, δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν. Να το χωνέψουν ότι ο μόνος τρόπος για επίλυση στη Λιβύη είναι η πολιτική επίλυση», σημείωσε.
Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Λίβυος πολιτικός αναλυτής, Ισμαήλ Μπεζίνκα επεσήμανε με νόημα ότι  «η υπογραφή της στρατιωτικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών θα είναι προς το συμφέρον και των δύο μερών, καθώς η Τουρκία θα επωφεληθεί μέσω της επέκτασής της στο εσωτερικό της χώρας και ο Νίγηρας θα αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στο χαρτοφυλάκιο της γειτονικής χώρας, της Λιβύης». Σημείωσε ακόμη πως «η επόμενη χώρα για την Τουρκία θα είναι το Τσαντ που θα υπογράψει την συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς η οικονομική και διπλωματική συνεργασία βρίσκεται σε συνεχή ανάπτυξη μεταξύ των δύο χωρών».

  

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr