Ηνωμένο Βασίλειο: Τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Μειώνουν τους Λογαριασμούς Ρεύματος

 
Ηνωμένο Βασίλειο: Τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα Μειώνουν τους Λογαριασμούς Ρεύματος  
 Του Δημήτρη Αβαρλή
 Παρ, 31 Ιουλίου 2020 - 08:23
 
Ο τελευταίος γύρος υπεράκτιων αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να μειώσει τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια πολύ φθηνά συμπεραίνει έρευνα του Imperial College London. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Energy οι εταιρείες που θέλουν να κατασκευάσουν αιολικά πάρκα υποβάλλουν προσφορές στις δημοπρασίες, δηλώνοντας την τιμή στην οποία θα πουλήσουν την ενέργεια που παράγουν στην κυβέρνηση. Εάν η προσφορά μιας εταιρείας είναι υψηλότερη από τη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου
μόλις τεθεί σε λειτουργία το αιολικό πάρκο, τότε η εταιρεία θα λάβει επιχορήγηση από την κυβέρνηση για την αύξηση της τιμής. Ωστόσο, εάν η δηλωμένη τιμή είναι μικρότερη από την τιμή χονδρικής, τότε η εταιρεία θα επιστρέψει στην κυβέρνηση τη διαφορά. Αυτή η διαφορά στη συνέχεια μεταφέρεται στους λογαριασμούς ενέργειας των καταναλωτών, μειώνοντας το ποσό που θα πληρώσουν τα σπίτια και οι επιχειρήσεις για ηλεκτρική ενέργεια.
Οι ερευνητές ανέλυσαν παρόμοιες δημοπρασίες για υπεράκτια αιολικά πάρκα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διαπιστώνοντας ότι πλέον η στήριξή τους δεν γίνεται μόνο με τη μορφή επιδοτήσεων, ενώ παράλληλα καταγράφεται μια σημαντική πτώση των τιμών. Αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η πτώση τους- ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο- οφείλεται στην πρόοδο που επετεύχθη χάρη στη νέα τεχνολογία, τις οικονομίες κλίμακας και τις αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα.
Παράλληλα, η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα την άρση των φραγμών στην κατασκευή έργων αποθήκευσης ενέργειας άνω των 50MW στην Αγγλία και 350MW στην Ουαλία. Το Ηνωμένο Βασίλειο διαθέτει επί του παρόντος 1GW λειτουργικών μονάδων αποθήκευσης και επιπλέον 13,5GW έργων υπό ανάπτυξη. Αυτή η παρέμβαση της κυβέρνησης δημιουργεί ένα περιβάλλον σχεδιασμού που θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να πετύχει τον στόχο του για μηδενικές εκπομπές άνθρακα έως το 2050. Αναλυτές θεωρούν πως αυτό θα μπορούσε να συμβεί είτε με την προώθηση ενός μοντέλου κεντρικής παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας, είτε με μικρότερα κοινοτικά προγράμματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μετακινηθεί σημαντικά από τα ορυκτά καύσιμα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο ο τομέας των μεταφορών παραμένει το μεγάλο «αγκάθι», καθώς παράγει το ένα τρίτο όλων των εκπομπών CO₂ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα τελευταία «μελλοντικά σενάρια ενέργειας» της National Grid, θα χρειαστεί το υδρογόνο για να πετύχει τον στόχο του για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050. Το υδρογόνο «θα μπορούσε να είναι η λύση σε πολλά από τα πιο δύσκολα μέρη της μετάβασης», ιδιαίτερα στις μεταφορές μεγάλων αποστάσεων, τη ναυτιλία και τη βαριά βιομηχανία.  

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/169255/hnomeno-vasileio-ta-yperaktia-aiolika-parka-meionoyn-toys-logariasmoys-reymatos-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr