Μετρούν τις πληγές τους οι oil majors - Ζημιές δισεκατομμυρίων $ ανακοίνωσαν Shell, Total, ENI

 
31 07 2020 | 08:41
Σημαντικές ζημιές πολλών δισεκατομμυρίων ανακοινώνουν οι μεγάλες πετρελαϊκές, ως αποτέλεσμα της αναταραχής στον κλάδο αλλά και των δραματικών επιπτώσεων στην οικονομία και την αγορά πετρελαίου από την πανδημία του Covid - 19. Ως αποτέλεσμα της δραματικής επιδείνωσης του οικονομικού περιβάλλοντος οι εταιρείες προχωρούν σε σημαντικές αναδιαρθρώσεις, περικοπές κόστους αλλά και παραγωγής που θα επηρεάσουν συνολικά τα μεγέθη για την τρέχουσα χρονιά. 
Πιο αναλυτικά η Shell ανακοίνωσε στο 2ο τρίμηνο ζημιές $18,4 δισ. χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες από την αξία των αποθεμάτων. Η εταιρεία ανέφερε ότι αναμένει προσαρμοσμένες ζημιές της τάξης των $800 - 875 εκατ. στο τρέχον τρίμηνο και κοντά στα $3,2 με 3,5 δις. σε ολόκληρη τη διάρκεια του 2020. 
Σύμφωνα με την εταιρεία η καθετοποιημένη μονάδα φυσικού αερίου του ομίλου αντιμετωπίζει στο τρίτο τρίμηνο το ισχυρότερο οικονομικό πλήγμα κυρίως εξαιτίας της καθυστερημένης επίπτωσης των τιμών του πετρελαίου στις συμβάσεις αερίου που περιλαμβάνουν σχετική ρήτρα πετρελαίου. 
Ήδη η εταιρεία έχει προαναγγείλει κινήσεις για μείωση του κόστους, με τον διευθύνοντα σύμβουλο Ben Van Beurden να τονίζει ότι μετά το καλοκαίρι θα υπάρξει αναθεώρηση από το μηδέν του μοντέλου λειτουργίας με νέες δομές που τώρα αποφασίζονται. Η αντίπαλη BP έχει ήδη ανακοινώσει πλάνα για περικοπές 10 χιλιάδων θέσεων εργασίας, οι περισσότερες μέχρι το τέλος του έτους. 
Η Total ανακοίνωσε καθαρές ζημιές ύψους $8.37 δισ. για το β᾽ τρίμηνο, όταν το ίδιο διάστημα το 2019 είχε ανακοινώσει κέρδη  $2.76 δισ. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους η εταιρεία είχε ανακοινώσει κέρδη $34 εκατ. 
Η συνολική παραγωγή που τα τελευταία χρόνια καταγράφει αύξηση για την εταιρεία, υποχώρησε κατά 4% σε ετήσια βάση στα 2,85 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα από 2,95 εκατ. Η παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε 7% και η παραγωγή αερίου 1%. 
Για το 2020 η εταιρεία αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου και αερίου θα κινηθεί στα 2,9 με 2,95 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου ανά ημέρα, με την κορύφωση της μείωσης να αναμένεται στο τρίτο τρίμηνο, προτού επέλθει βελτίωση στο τέταρτο τρίμηνο. 
Τέλος η ΕΝΙ ανακοίνωσε ζημιές 4,4 δισ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, έναντι κερδών 424 εκατ. ευρώ στο ίδιο διάστημα πέρυσι. Σε ορίζοντα εξαμήνου η ΕΝΙ ανακοίνωσε ζημμιές 7,3 δισ. ευρώ, όταν στο πρώτο εξάμηνο του 2019 είχε ανακοινώσει κέρδη 1,5 δισ. ευρώ. 

Η παραγωγή της εταιρείας ήταν 1,7 εκατ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου στο δεύτερο τρίμηνο, μειωμένη κατά 6,6% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019. Η ΕΝΙ αναμένει παραγωγή 1,7 εκατ. ισοδύναμων βαρελιών για το 2020 περιλαμβανομένων και των μειώσεων του Opec+. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/metroyn-tis-pliges-toys-oi-oil-majors-zimies-disekatommyrion-anakoinosan-shell-total-eni 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr