Ποια ενεργειακά έργα εδραιώνει η ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου

 
Η σημασία της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed. Στο προσκήνιο και το project ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Αιγύπτου. Ενισχύεται η συμμαχία των επτά χωρών του EastMed Gas Forum.
Ποια ενεργειακά έργα εδραιώνει η ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου
Δημοσιεύθηκε: 7 Αυγούστου 2020 - 08:36
Η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Ελλάδα και της Αιγύπτου ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ωρίμανση σημαντικών ενεργειακών επενδυτικών σχεδίων που αναβαθμίζουν το γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας.
Ταυτόχρονα, χτίζει ισχυρές συμμαχίες στον ενεργειακό τομέα απαραίτητες προκειμένου να τρέξουν συγκεκριμένα project θωρακίζοντας περαιτέρω τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Τις παραπάνω επισημάνσεις κάνουν αρμόδιες διπλωματικές πηγές τονίζοντας τα ακόλουθα:
1. Η διέλευση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν καθώς μέρος της διαδρομής του είναι εντός της ΑΟΖ Ελλάδας – Αιγύπτου. Υπενθυμίζεται ότι με πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο της συμμετοχής της Αιγύπτου στον αγωγό που προωθούν Ισραήλ – Ελλάδα – Κύπρος με τη στήριξη των ΗΠΑ.
2. Έρχεται ξανά στο προσκήνιο το μεγάλο ενεργειακό project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου. Το ένα άκρο του καλωδίου θα είναι στην Κρήτη. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ ανοίγει και ο δρόμος για επενδύσεις σε ΑΠΕ.
3. Ενισχύεται ακόμη περισσότερο η συμμαχία του EastMed Gas Forum, του οργανισμού για τη συνεργασία χωρών της Νοτιοανατολικής Μεσογείου στην αγορά του φυσικού αερίου. Η σχετική πρωτοβουλία αναπτύσσεται από την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ιταλία, την Ιορδανία και την Παλαιστίνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα δεν αποκλείεται να κλειδώσει και το καταστατικό που θα αναβαθμίζει το Forum σε μόνιμο οργανισμό.

Πάντως, πηγές πέραν των προαναφερόμενων, τονίζουν και τη μεγάλη σημασία που έχει η ΑΟΖ ως προς την τύχη… του συμφώνου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο ακυρώνεται και ουσιαστικά αποδυναμώνονται οι όποιες διεκδικήσεις για έρευνες υδρογονανθράκων ακόμη και νότια της Κρήτης. 

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/ec

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr