«Κοιλάδα του Θανάτου», Καλιφόρνια: Νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ Υψηλής Θερμοκρασίας

 
«Κοιλάδα του Θανάτου»,  Καλιφόρνια: Νέο Παγκόσμιο Ρεκόρ Υψηλής Θερμοκρασίας
 energia.gr
 Δευ, 17 Αυγούστου 2020 - 15:13
 
Τους 130 βαθμούς Φάρεναιτ (54,4 βαθμούς κελσίου) άγγιξε το θερμόμετρο την Κυριακή το απόγευμα (16/8) στην Κοιλάδα του Θανάτου (Death Valley) στο Furnace Creek, στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για θερμοκρασία ρεκόρ σε παγκόσμιο επίπεδο, η υψηλότερη που έχει σημειωθεί ποτέ κατά τον μήνα Αύγουστο

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ειδικούς της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), εφόσον η συγκεκριμένη θερμοκρασία επιβεβαιωθεί, θα είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί στις ΗΠΑ από το 1913 και ίσως η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ως τώρα στον πλανήτη, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Οι ιστορικές- για την εποχή και την περιοχή-  θερμοκρασίες οφείλονται στο κύμα καύσωνα που πλήττει τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων, η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα των καυσώνων παγκοσμίως αυξάνεται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, υπεύθυνος για την οποία είναι ο άνθρωπος.
Μέχρι τώρα, η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί ποτέ στη Γη καταγράφηκε στην Κοιλάδα του Θανάτου τον Ιούλιο του 1913, όπου το θερμόμετρο έφτασε τους 134 βαθμούς Φαρενάιτ (56,7 βαθμούς Κελσίου). Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που αμφισβητούν τις μετρήσεις εκείνης της χρονιάς, αποδίδοντας της θερμοκρασία ρεκόρ σε λανθασμένους υπολογισμούς των ειδικών. Σύμφωνα με την ανάλυση (2016) του μελετητή ακραίων καιρικών φαινομένων,  Christopher Burt, «μια τέτοια θερμοκρασία (134 βαθμοί Φαρενάιτ) δεν είναι μετεωρολογικά αποδεκτή». Αυτός είναι, προφανώς, και ο λόγος για τον οποίο, εάν οι πρόσφατες μετρήσεις θερμοκρασίας στις ΗΠΑ αποδειχθούν σωστές, θα έχουμε να κάνουμε με ένα νέο (παγκόσμιο) ρεκόρ.
«Όλα τα στοιχεία που έχω δει ως τώρα δείχνουν ότι πρόκειται για μια έγκυρη παρατήρηση», αναφέρει σε σχετικό e-mail του ο Randy Cerveny, επικεφαλής της ομάδας μελέτης ακραίων καιρικών και κλιματολογικών φαινομένων του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (World Meteorological Organization). «Συνιστώ στους αρμόδιους του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας να δεχθούν για αρχή αυτές τις επιστημονικές παρατηρήσεις (αναφορικά με τα τόσο υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας). Φυσικά, μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα εξετάσουμε λεπτομερώς αυτές τις μετρήσεις μαζί με την Εθνική Επιτροπή Ακραίων Κλιματικών φαινομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», προσθέτει ο Cerveny.
Μερίδα επιστημόνων που ειδικεύονται στη μελέτη του κλίματος θεωρούν τους 129 βαθμούς Φαρενάιτ (θερμοκρασία που σημειώθηκε στην Κοιλάδα του Θανάτου το 2013 και στο Κουβέιτ και το Πακιστάν το 2016 και το 2017 αντίστοιχα) ως την πιο υψηλή, επιστημονικά έγκυρη, θερμοκρασία που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα στον πλανήτη. Ωστόσο, αν ληφθούν υπόψη τα παραπάνω στοιχεία και εφόσον η θερμοκρασία της Κυριακής (16/8) θεωρηθεί τελικά έγκυρη (130 βαθμοί Φαρενάιτ) τότε, πράγματι, τα δεδομένα ως προς την υψηλότερη, μέχρι σήμερα, θερμοκρασία στον πλανήτη αλλάζουν. Για την ακρίβεια, η θερμοκρασία των 54,4 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε πρόσφατα στην Κοιλάδα του Θανάτου θα είναι η υψηλότερη που θα έχει καταγραφεί επίσημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι άλλες δύο υψηλότερες θερμοκρασίες, η εγκυρότητα των οποίων αμφισβητείται από τους ειδικούς, είναι αυτή των 134 βαθμών Φαρενάιτ (Κοιλάδα του Θανάτου, 1913) και αυτή των 131 βαθμών Φαρενάιτ (Κεμπιλί-Τυνησία, 1931). Ωστόσο και η τελευταία μέτρηση παρουσιάζει σοβαρά ζητήματα αξιοπιστίας, σύμφωνα με τον Christopher Burt. Ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα πιθανό η φετινή θερμοκρασία στις ΗΠΑ (130 βαθμοί Φάρεναιτ) να αποτελέσει, πράγματι, ένα επίσημο παγκόσμιο ρεκόρ.
 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr