Έτοιμη να υπογράψει για τον EastMed φέρεται να είναι η Ιταλία – Διαβεβαιώσεις της Edison στον Steinitz

Έτοιμη να τοποθετηθεί οριστικά υπέρ του EastMed και να επιβεβαιώσει τη συμμετοχή της στο έργο, υπογράφοντας τη συμφωνία κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού φέρεται να είναι η Ιταλία, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress από διπλωματικές πηγές.
Συγκεκριμένα, στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στο Ισραήλ έμαθαν στα τέλη Ιουλίου από υψηλόβαθμα στελέχη της ιταλικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ ότι οι CEO της IGI Poseidon και της Edison επιβεβαίωσαν στον ισραηλινό υπουργό Ενέργειας ότι το ζήτημα της υπογραφής της συμφωνίας κατασκευής του EastMed από την Ιταλία έχει πλέον περιέλθει σε τελική πολιτική διαχείριση. 
Όπως έχει ενημερωθεί το ΥΠΕΞ για το περιεχόμενο αυτών των επαφών, αυτό που πλέον εκκρεμεί ώστε να οριστικοποιηθεί η ιταλική συμμετοχή είναι να υπάρξουν κυρίως ορισμένα ουσιαστικά οικονομικά δεδομένα υπέρ της επιχειρηματικής βιωσιμότητας του εγχειρήματος. 
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση από την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, τα στελέχη της IGI Poseidon και της Edison ανέφεραν στον κ. Steinitz, ότι πλέον το πολιτικό κλίμα στην Ιταλία έχει αλλάξει υπέρ της εξεύρεσης λύσεων σε σχέση με τα περιβαλλοντικά ζητήματα που εγείρονταν από ορισμένους για το σημείο προσέγγισης του αγωγού βόρεια του λιμένα Οτράντο. 
Όπως φαίνεται, η βαρύτητα του διακυβεύματος υπερβαίνει τις πολιτικές επιδιώξεις εκείνων των παραγόντων της ιταλικής πολιτικής σκηνής που εμφανίζονταν ως αντιμαχόμενοι του έργου.
Στο βαθμό που οι πληροφορίες αυτές επιβεβαιωθούν και πράγματι η Ιταλία προτίθεται να υπογράψει και αυτή τη συμφωνία κατασκευής του EastMed, τότε πράγματι θα επιβεβαιωθούν και οι εκτιμήσεις που θέλουν τη μερική οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Αιγύπτου να ανοίγει, μεταξύ άλλων, το δρόμο και για την υλοποίηση του East Med, τον οποίο η Άγκυρα είχε επιχειρήσει να ακυρώσει στην πράξη με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Σημειώνεται, βέβαια, ότι οι αναφερόμενες διπλωματικές επαφές έλαβαν χώρα πριν την πρόσφατη νέα κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχετικές αντιπαραθέσεις εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι το κοινοβούλιο του Ισραήλ κύρωσε τη συμφωνία για την κατασκευή του EastMed τον Ιούλιο, ενώ είχε προηγηθεί η κύρωσή της από τα κοινοβούλια της Ελλάδας και της Κύπρου.

  

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr