Συμπερίληψη του FSRU "Διώρυγα Gas" στο δεκαετές του ΔΕΣΦΑ ζητά η Μότορ Όιλ

 
19 08 2020 | 07:59
Η Μότορ Όιλ ζητά από το ΔΕΣΦΑ να συμπεριλάβει το πλωτό τερματικό LNG "Διώρυγα Gas", που προορίζεται να υλοποιηθεί στην περιοχή του διυλιστηρίου της στον κόλπο των Αγ. Θεοδώρων, στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του διαχειριστή με σχετική επιστολή που κατατέθηκε στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης.
Σημειώνεται ότι το πλωτό τερματικό προβλέπεται να διαθέτει δεξαμενή χωρητικότητας 135.000 -170.000 κυβ.μέτρων, με μέγιστη ικανότητα αεριοποίησης 470.000 Nm3/h και ετήσιες ποσότητες 2,6 δις. κ.μ. φυσικού αερίου. 
Αναλυτικότερα, η Μότορ Όιλ υπενθυμίζει ότι μετά την αδειοδότηση του έργου, έχει υποβληθεί αίτημα δέσμευσης μελλοντικής δυναμικότητας σε νέο σημείο εισόδου από τις 20/6/2019. Πλέον, μετά τη θέση σε ισχύ της πέμπτης αναθεώρησης του κώδικα ΕΣΦΑ από τις αρχές Αυγούστου, αναμένεται σύντομα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται από τον κώδικα και ως εκ τούτου η Διώρυγα Gas θα μπορεί να συμπεριληφθεί στο δεκαετές πριν την οριστικοποίησή του.
Από εκεί και πέρα, η εταιρεία υπογραμμίζει ότι το έργο θα έχει πολλαπλά οφέλη για την αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδος και γενικά της Ν.Α. Ευρώπης. Καταρχήν, θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου LNG με δυνατότητα αποθήκευσης, ενισχύοντας την ασφάλεια εφοδιασμού. Χαρακτηριστικό είναι ότι θα αυξήσει κατά 85% τη δυνατότητα αποθήκευσης στο ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου. «Η σημασία αυτή της ΔΙΩΡΥΓΑ GAS τονίσθηκε με αφορμή την πρόσφατη κρίση στο ΕΣΜΦΑ λόγω βλάβης του ανάντη συστήματος μεταφοράς στην Βουλγαρία που είχε αποτέλεσμα την διακοπή του φυσικού αερίου από το Σιδηρόκαστρο, ευτυχώς μόνο για 2 ημέρες. Η ΔΙΩΡΥΓΑ GAS θα συνδράμει σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση, αφού θα ενισχύσει το ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου με περίπου 85% επιπρόσθετη δυνατότητα αποθήκευσης ΥΦΑ» τονίζει σχετικά.

Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα για εισαγωγές σε περισσότερους χρήστες με ανταγωνιστικότερες τιμές. «Η στρατηγική σημασία της ΔΙΩΡΥΓΑ GAS είναι σημαντική αφού θα ενισχύσει την ύπαρξη εναλλακτικών πηγών προμήθειας με την μορφή ΥΦΑ, που θα εισάγονται χωρίς γεωπολιτικά ρίσκα και γεωπολιτικούς περιορισμούς, αφού μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου», προσθέτει η Μότορ Όιλ. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/symperilipsi-toy-fsru-dioryga-gas-sto-dekaetes-toy-desfa-zita-i-motor-oil

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr