Τέλη του έτους η επενδυτική απόφαση για το FSRU της Αλεξανδρούπολης - Οι δύο εκκρεμότητες που απομένουν και οι Ρουμάνοι

25 08 2020 | 07:55
Στο τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται η λήψη της οριστικής επενδυτικής απόφασης για την κατασκευή του FSRU της Αλεξανδρούπολης. Εκκρεμεί μέχρι τότε και αναμένεται να γίνει μέσα στους επόμενους μήνες, η τακτοποίηση των δύο τελευταίων βημάτων, δηλαδή η ολοκλήρωση του ρυθμιστικού καθεστώτος του έργου και το πράσινο φως της DG Comp για την χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ.
Στο πρώτο από τα δύο μέτωπα, αναμένεται άμεσα η προκαταρκτική απόφαση της ΡΑΕ για την εξαίρεση του FSRU από την υποχρέωση πρόσβασης σε τρίτους, καθώς και η εξαίρεση από την αναπροσαρμογή της ταρίφας ανά 3-4 χρόνια. Το ρυθμιστικό αυτό καθεστώς εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, αφού τότε αναμένεται και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην λογική αυτή, η ΡΑΕ αναμένεται να προβεί σύντομα στην έκδοση μιας μιας προκαταρκτικής απόφασης εξαίρεσης, η οποία στη συνέχεια θα καταλήξει στην DG Energy.
Δεύτερη εκκρεμότητα είναι το πράσινο φως από την Γενική Δ/νση Ανταγωνισμού της ΕΕ για την χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ (2014-2020).
Αυτά είναι τα δύο βήματα που απομένουν, προκειμένου οι επενδυτές να λάβουν την τελική επενδυτική απόφαση, η οποία αναμένεται στα τέλη του χρόνου. Από εκεί και πέρα, η κατασκευή του FSRU θα διαρκέσει 2 χρόνια, προκειμένου στις αρχές του 2023 να μπορεί να τεθεί σε λειτουργία.
Εκκρεμεί φυσικά και το θέμα του 5ου μετόχου της Gastrade. Η προεξοφλημένη χθεσινή κίνηση εισόδου στην εταιρεία της Bulgartransgaz με 20%, ασφαλώς και δείχνει την περιφερειακή διάσταση του project. Η διάσταση ωστόσο αυτή θα γίνει ακόμη πιο έντονη εφόσον καταλήξουν και οι συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και καιρό με τους Ρουμάνους. Tις είχε διακόψει η πανδημία, επομένως το προσεχές διάστημα μένει να φανεί η πορεία τους. Προς το παρόν, στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade συμμετέχουν με ποσοστά 20% η ΔΕΠΑ, η Gaslog (Πίτερ Λιβανός), η Bulgartransgaz, ενώ το υπόλοιπο 40% ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου.
Το κλειδί ωστόσο για την πρόοδο του έργου δεν είναι η μετοχική σύνθεση της Gastrade. Είναι το market test, το οποίο και έδειξε ότι το έργο είναι εμπορικά βιώσιμο. Είχε ολοκληρωθεί τον Μάρτιο, η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και οι προσφορές για την δέσμευση δυναμικότητας στο FSRU, τις οποίες και είχαν υποβάλει τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς εταιρείες εμπορίας φυσικού αερίου, είχαν φτάσει στα 2,6 δισ. κυβικά μέτρα ανά έτος.
Σημειωτέον ότι για την προμήθεια LNG μέσω του FSRU ιδιαίτερα μεγάλο είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον. Πέρυσι η Cheniere είχε πουλήσει ένα σημαντικό φορτίο στην ΔΕΠΑ, ενώ εντός του 2020 έχουν έρθει στην Ελλάδα επιπλέον δέκα αμερικανικά φορτία.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/teli-toy-etoys-i-ependytiki-apofasi-gia-fsru-tis-alexandroypolis-oi-dyo-ekkremotites-poy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr