ΥΠΕΝ: Στο 6,96% ο Μέσος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής των Μονάδων Βιοαερίου έως το 2025


ΥΠΕΝ: Στο 6,96% ο Μέσος Ετήσιος Ρυθμός Μεταβολής των Μονάδων Βιοαερίου έως το 2025
Του Δημήτρη Αβαρλή
Τρι, 25 Αυγούστου 2020 - 08:07
Η δημιουργία ενός δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης από υπολείμματα επεξεργασίας αποβλήτων ή και από εναλλακτικά καύσιμα αποτελεί ένα στοίχημα σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται σήμερα. Μάλιστα το ΥΠΕΝ εκτιμά πως για τις μονάδες βιομάζας και βιοαερίου ο μέσος ετήσιος ρυθμός μεταβολής από το 2020 έως το 2025 θα είναι 6,96% και από το 2025 έως το 2030 είναι 16,47%.
Δεν πέρασε μεγάλο διάστημα όταν η Bioenergy Europe χαιρετίζοντας τη στρατηγική της ΕΕ για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος ανέφερε πως  μόνο η ταχεία ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και η σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μπορεί να βοηθήσει την Ε.Ε. να πετύχει τους στόχους της για την ενεργειακή μετάβαση.
Η Κομισιόν παρουσίασε στα μέσα του καλοκαιρού τη στρατηγική της Ε.Ε. για το μέλλον του ενεργειακού συστήματος και την επίτευξη των στόχων της κλιματικής αλλαγής, όπου στόχος είναι  η προώθηση καθαρών καυσίμων όπως το ανανεώσιμο υδρογόνο τα βιώσιμα βιοκαύσιμα και το βιοαέριο.
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων στόχος είναι η «δημιουργία ενός δικτύου μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης από υπολείμματα επεξεργασίας αποβλήτων ή/και από εναλλακτικά καύσιμα».
Οι μονάδες αυτές σύμφωνα με το σχέδιο «μπορεί να είναι κεντρικές για όλη τη χώρα (ενδεικτικά τουλάχιστον 3-4 μονάδες), χωρίς όμως να αποκλείεται αυτό να γίνεται καθετοποιημένα και εντός των ίδιων των ΜΕΑ, εφόσον αυτό κρίνεται τεχνικοοικονομικά εφικτό και προκριθεί από τα οικεία ΠΕΣΔΑ ή/και τους οικείους ΦΟΔΣΑ». Επιπλέον αναφέρει πως «προβλέπεται η ενεργειακή αξιοποίηση των δευτερογενών (απορριματογενών) καυσίμων και του υπολείμματος (σε πλήρη συμφωνία με τις αντίστοιχες απαιτήσεις της Ε.Ε. για ενεργειακή αξιοποίηση, το ευρωπαϊκό πλαίσιο ταξινόμησης για τις βιώσιμες επενδύσεις και την κυκλική οικονομία), ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η ταφή των υπολειμμάτων. Επίσης, βάσει βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών τα εναλλακτικά καύσιμα μπορούν να αξιοποιούνται στην ενεργοβόρο βιομηχανία, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα».
Αθροιστικά η παραγωγή Βιομηχανικών Μη Επικίνδυνων Αποβλήτων από τον τομέα της μεταποίησης και τον τομέα της ενέργειας φαίνεται ακολούθως:
                                                                                 Πηγή:ΥΠΕΝ
 
Τα δύο σενάρια
Το Εθνικό Σχέδιο για την Διαχείριση των προβλέπει δύο σενάρια για την ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων αστικών αποβλήτων που θα οδηγηθεί προς αξιοποίηση σε κατάλληλες ενεργοβόρες βιομηχανίες, όπως οι τσιμεντοβιομηχανίες, αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα. Από τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ εκτιμάται πως θα προκύψει ένα υπόλειμμα της τάξης του 25% στο πρώτο σενάριο και 30% στο δεύτερο.
Η τεχνολογία του βιοαερίου είναι μια τεχνολογία που μπορεί να λύσει περιβαλλοντικά προβλήματα σε τοπικές κοινωνίες γιατί απορροφά μεγάλο όγκο αποβλήτων, γι αυτό το λόγο υπάρχουν και προβλέψεις για περεταίρω ανάπτυξη του στο ΕΣΕΚ.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/169784/ypen-sto-696-o-mesos-ethsios-rythmos-metavolhs-ton-monadon-vioaerioy-eos-to-2025

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr