Ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες: Το δευτερογενές καύσιμο βέλτιστη λύση για ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα

Ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες: Το δευτερογενές καύσιμο βέλτιστη λύση για ανάκτηση ενέργειας από απόβλητα
Δευτέρα 24/08/2020 - 06:31
Τελευταία τροποποίηση στις 24/08/2020 - 17:36
Σύμφωνα με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, η παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου υπερέχει της δημιουργίας μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης
Η παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου από τα απόβλητα, και η θερμική του αξιοποίηση από τις εγχώριες τσιμεντοβιομηχανίες, διαθέτει πλεονεκτήματα που την καθιστούν καλύτερη λύση από τη δημιουργία μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης.

Αυτό επισημαίνει η Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος στην τοποθέτησή της στη διαβούλευση του Εθνικού Σχέδιου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος κλάδος συνδράμει ουσιαστικά στην εκτροπή αποβλήτων από την ταφή και διαθέτει ήδη, στα περισσότερα εργοστάσιά του, κατάλληλες εγκαταστάσεις ενεργειακής αξιοποίησης αποβλήτων, αδειοδοτημένες και λειτουργούσες. Για τη συνέχιση της δραστηριότητας αυτής δεν απαιτείται από την πλευρά του Δημοσίου κάποιου είδους επένδυση ή δέσμευση πόρων.

Σύμφωνα με την Ένωση, η θερμική αξιοποίηση των αποβλήτων γίνεται σε περιβάλλον πολύ υψηλών θερμοκρασιών και περίσσειας οξυγόνου. Με τη χρησιμοποιούμενη μέθοδο δεν προκύπτει τέφρα επειδή το στερεό υπόλειμμα ενσωματώνεται στο προϊόν (κλίνκερ).

Η συνεπεξεργασία στην τσιμεντοβιομηχανία προσφέρει ουσιαστική λύση στη διαχείριση αποβλήτων, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ανάκτηση ενέργειας και ανακύκλωση υλικών. Με τον τρόπο αυτό ιεραρχικά είναι ανώτερη μέθοδος στην πυραμίδα της διαχείρισης απορριμμάτων συγκριτικά με την απλή ανάκτηση ενέργειας.

Αξιοποίηση της υφιστάμενης βιομηχανίας

Η ενεργειακή αξιοποίηση των αποβλήτων αποτελεί βέλτιστη πρακτική εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη και για περισσότερο από δέκα έτη στην Ελλάδα. Ειδικότερα, η κατευθυντήρια οδηγία της ΕΕ προβλέπει και την επιλογή της ενεργειακής αξιοποίησης στην κυκλική οικονομία.

Ειδικά για χώρες με υψηλά ποσοστά ταφής, προβλέπεται η αξιοποίηση της υφιστάμενης βιομηχανίας και στη συνέχεια η εξέταση ίδρυσης νέων μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης δεδομένου ότι η πρώτη αποτελεί άμεση λύση καθώς δεν απαιτεί χρονοβόρες διαδικασίες χωροθέτησης και αδειοδότησης όπως οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης.

Όπως προστίθεται στην τοποθέτηση της Ένωσης, η προκύπτουσα μείωση του κόστους των στερεών καυσίμων βοηθά την ελληνική τσιμεντοβιομηχανία να αντιμετωπίσει εισαγωγές και ανταγωνισμό στις εξαγωγές της από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (Τουρκία, Αίγυπτος, Αλγερία κ.α.) που δεν υπόκεινται στους περιορισμούς εκπομπών CO2 και άλλες διατάξεις προστασίας του περιβάλλοντος.

Επομένως, υπό την προϋπόθεση της δέσμευσης της τσιμεντοβιομηχανίας για τις ποσότητες που μπορεί να παραλάβει, προκύπτει σαφώς συνολικά το πλεονέκτημα της χρήσης του δευτερογενούς καυσίμου στην τσιμεντοβιομηχανία.

Ευελιξία χάρις στο δευτερογενές καύσιμο

Σύμφωνα με την Ένωση Τσιμεντοβιομηχανιών Ελλάδος, η διακριτή παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου και υπολειμμάτων παρουσιάζει πλεονεκτήματα, κατ’ αρχάς χάρις στην ευελιξία που παρέχει στις αποφάσεις των ΦΟΔΣΑ τόσο αρχικά, όσο και διαχρονικά. Για μεγαλύτερη ευελιξία, οι ΜΕΑ πρέπει να είναι εξοπλισμένες με γραμμές (πχ. τεμαχιστή) επεξεργασίας ώστε να μπορούν να διαθέσουν τα υλικά προς συνεπεξεργασία, όταν τα υλικά ανακύκλωσης μένουν αδιάθετα στις ΜΕΑ δημιουργώντας προβλήματα αποθήκευσης.

Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι η δυνατότητα αξιοποίησης του δευτερογενούς καυσίμου στην τσιμεντοβιομηχανία πριν τη δημιουργία των Μονάδων Θερμικής Επεξεργασίας. Βέβαια, με βάση την Ένωση, αυτό δεν αποκλείει την επίσπευση δημιουργίας τους από ΦΟΔΣΑ που επιθυμούν να βαδίσουν νωρίτερα προς την πιο ολοκληρωμένη και αποτελεσματική διαχείριση των αποβλήτων.


Κώστας Δεληγιάννης

www.worldenergynews.gr
ΠΗΓΗ:https://worldenergynews.gr/index.php?id=48450

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr