ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

 

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΗ

ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

PAN HELLENIC FEDERATION OF EMPLOYEES IN PETROLEUM PRODUCTS - REFINERIES & CHEMICAL INDUSTRY

ΕΤΟΣ  ΙΔΡΥΣΕΩΣ  1970

Αριθμός Απόφασης 4893/1999 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

Μέλος της ΓΣΕΕ και των ICEM , EMCEF

 


Αριθ.πρωτ 2591..                                                                                                  Ημερομηνία 17/04/2004

 

 

ΠΡΟΣ :

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

            ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΓΕΩΡΓΙΟ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

            ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΣΙΟΥΦΑ

  • ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

            ΥΠΟΥΡΓΟ κ. ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :

  • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

            ΠΡΟΕΔΡΟ & ΔΙΕΥΘ/ΝΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟ κ. ΤΙΜΟ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

  • ΓΣΕΕ ΠΡΟΕΔΡΟ

            κ. ΧΡ. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟ

  • ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΛΑΔΟΥ

 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

 

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Σε Σύσκεψη που έγινε με τους εκπροσώπους των Σωματείων Μελών μας και συμβασιούχων του Κλάδου εξετάστηκαν οι μέχρι τώρα εξελίξεις στο θέμα των συμβασιούχων , και της σχετικής Οδηγίας της .Ε.Ε.

Δεδομένου ότι το θέμα αυτό, αφορά πολλούς εργαζόμενους σε Επιχειρήσεις του Κλάδου μας και τις οικογένειές τους πρέπει να υπάρξει από την πλευρά της πολιτείας ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ.

Η πάγια θέση της Ομοσπονδίας στο θέμα της αποκατάστασης των συμβασιούχων – με πληθώρα συμβάσεων ορισμένου χρόνου – στις εταιρείες του κλάδου (Δημόσιες , Ιδιωτικές) ήταν και θα είναι η δικαίωση των εργαζόμενων ενάντια στις «ελαστικές» σχέσεις και άτυπες μορφές απασχόλησης . Όλα τα χρόνια και πριν την έκδοση της γνωστής Οδηγίας της Ε.Ε. για «ρυθμίσεις εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου» τα θέματα των συμβασιούχων και το υφιστάμενο πλαίσιο ήταν βασική προτεραιότητα στις διεκδικήσεις μας.

 

Το Προεδρικό Διάταγμα 81/2.4.2003 πέρα από την χρονική υστέρηση στην ενσωμάτωση αυτούσιας της Οδηγίας της Ε.Ε. στο εσωτερικό δίκαιο , όπως τελικά διαμορφώθηκε αντιστρατεύεται την συμφωνία μεταξύ των διεπαγγελματικών οργανώσεων CES, UNICE, CEEP ( Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, Ένωση Ευρωπαίων εργοδοτών κλπ.).

 

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης , τις αναμενόμενες εξελίξεις  μέχρι 30/5/2004 από κοινού με τα Σωματεία και τους Συμβασιούχους του Κλάδου διεκδικεί κατάργηση των διακρίσεων , των εξαιρέσεων και αποκατάσταση των συναδέλφων συμβασιούχων.

 

Η αυτόματη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου με μόνιμη απασχόληση θα σταματήσει να αναπαράγει το γνώριμο καθεστώς που ισχύει σήμερα και την συνεχή «ομηρία» τους.

 

Η μετατροπή των συμβάσεων αποτελεί εκτός των άλλων κοινωνική αναγκαιότητα. Οι συνεχιζόμενες αδικίες πρέπει να σταματήσουν. Η Ομοσπονδία διαχρονικά και με κάθε νόμιμο μέσο διεκδικούσε και θα συνεχίσει από κοινού με τα Σωματεία και τους Συμβασιούχους να διεκδικεί πλήρη αποκατάσταση των συναδέλφων μας από την πολιτεία και τους εργοδότες του κλάδου, χωρίς κανένα περιορισμό ή διακρίσεις εις βάρος τους.

 

Στην παρούσα φάση ελάχιστο χρέος της πολιτείας είναι η πλήρης ενσωμάτωση της κοινοτικής Οδηγίας 99/70 (Ε.Ε.L. 175/10.7.99) στο εσωτερικό δίκαιο χωρίς περιορισμούς ή κατηγοριοποιήσεις. Στην πάγια αυτή θέση των εργαζομένων δεν χωρούν συμβιβασμοί.

 

 

Κύριοι Υπουργοί,

 

Στον δυναμικό Δημόσιο Τομέα Πετρελαίου ανήκουν Επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν με Ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια (Όμιλος Εταιρειών ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ και ειδικότερα Θυγατρικές όπως ΑΣΠΡΟΦΟΣ, ΔΕΠΑ κλπ.)

Οι Εταιρείες του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ. παρά την δυναμική τους και την εξέλιξη των εργασιών τους εξακολουθούν να παραβλέπουν τις εξελίξεις για τις ίδιες , την Ελληνική οικονομία και το κοινωνικό σύνολο.

Στις εργασιακές σχέσεις με συμβάσεις αορίστου χρόνου απασχολείται από τις Εταιρείες σημαντικός αριθμός εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου (Δελτία παροχής υπηρεσιών , ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι κλπ.),Ειδικότερα στην  Εταιρεία ΑΣΠΡΟΦΟΣ  που είναι μια μεγάλη και σύγχρονη εταιρεία στον τεχνικό τομέα , εργαλείο του Ομίλου ΕΛ.ΠΕ.

 

Η συμβολή της ΑΣΠΡΟΦΟΣ στα έργα των ΕΛ.ΠΕ. στην ΔΕΠΑ και σε άλλα μεγάλα έργα εντός και εκτός Ελλάδος είναι μεγάλη και δεν δικαιολογείται να λειτουργεί με το ήμισυ της δύναμης των εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου ενώ το λοιπό προσωπικό της το απασχολεί στο διηνεκές με  το γνωστό καθεστώς συμβάσεων προσωρινού χαρακτήρα. Οι συνάδελφοι αυτοί προσφέρουν σταθερά τις υπηρεσίες πάγια και συνεχώς. Χωρίς την συμβολή ΟΛΩΝ αυτών των εργαζομένων το Επιχειρησιακό έργο της ΑΣΠΡΟΦΟΣ δεν θα μπορούσε να προχωρήσει . Οι συμβάσεις τους ξεπερνούν με συνεχείς ανανεώσεις κάτω απο το γνωστό καθεστώς τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια τουλάχιστον. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και σε Εταιρείες του Ομίλου με διαφορετικές δραστηριότητες (πχ. ΔΕΠΑ) καθώς και σε Επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα με τον Ν.2956/6.11.2001 (ρυθμίσεις άρθρου 20) μέσω των Εταιρειών «ενοικίασης εργαζομένων».

 

Οι εξαγγελίες της Κυβέρνησης για τους συμβασιούχους και η χωρίς περιορισμούς εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας (99/70/ΕΚ) αποτελεί θετικό βήμα , αλλά δεν αρκεί αν δεν υπάρξει και η πολιτική βούληση για την καθολική λύση στο θέμα  των συμβασιούχων , χωρίς περιορισμούς ή εξαιρέσεις, ιδιαίτερα μάλιστα σε ένα δυναμικό και αναπτυσσόμενο κλάδο της οικονομίας που η Ομοσπονδία μας εκπροσωπεί τους εργαζόμενους.

Τα αναλυτικά στοιχεία με πλήρη τεκμηρίωση είναι στην διάθεση σας και ήδη σας έχουν σταλεί από Σωματεία του Κλάδου μας.

 

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας εν όψει των τελικών αποφάσεων της κυβέρνησης ζητά να υπάρξει ΑΜΕΣΗ συνάντηση μαζί με τα Σωματεία της προκειμένου να σας εκθέσει αναλυτικά τις θέσεις της για το σοβαρό αυτό εργασιακό και κοινωνικό ζήτημα. Θέση μας είναι να σταματήσουν οι επί σειρά ετών αδίκες τις οποίες υφίστανται οι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και να αποφευχθούν καταστρατηγήσεις.

Τυχόν δημιουργία πλαισίου που θα είναι εις βάρος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, και των οικογενειών τους , θα μας βρεί και πάλι αντίθετους.

 

 

                                                               ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                   Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Ν. ΟΡΦΑΝΟΣ                                                                                            ΑΛ.  ΚΑΤΣΙΚΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Γραφεία Αθηνών: ΣΩΝΙΕΡΟΥ 18 & Κ.ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ- ΑΘΗΝΑ 10438 Τηλ.2105236118,2105244218, FAX 2105233581

Παράρτημα Θεσσαλονίκης : ΑΝΤΙΓΟΝΙΔΩΝ 5, Τ.Κ.54630  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ  Τηλ /Φαξ  2310 556507

INTERNET : www.poedxb.gr  ,  E mail :  poedxb@otenet.gr

 

 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr