Κύπρος: Φωτοβολταϊκά μέσω ΑΗΚ σε εκατοντάδες σχολεία

 
27 08 2020 | 08:11
Με φωτοβολταϊκά στις στέγες που θα παράγουν το μεγαλύτερο μέρος του ηλεκτρισμού που καταναλώνουν θα είναι πριν το τέλος του 2021 τα 405 σχολεία -Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία- σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Μάλιστα, τα 405 σχολεία που καθορίστηκαν ως κατάλληλα για το έργο μετά από ενδελεχή επιτόπιο έλεγχο από ΑΗΚ και υπουργείο Παιδείας, δεν θα αναβαθμιστούν μόνο με φωτοβολταϊκά, αλλά σε αυτά θα γίνει και αναβάθμιση σε σχέση με τη θερμομόνωση και την υγρομόνωση.
Το έργο έχει αναλάβει με βάση συμφωνία του περασμένου Ιουνίου με το υπουργείο Παιδείας η ΑΗΚ, η οποία ήδη έχει κάνει όλες τις προετοιμασίες για να προχωρήσει, προσφέροντας μάλιστα σημαντικό κύκλο εργασιών σε σειρά εταιρειών και κοινοπραξιών μέσω διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών, με παράλληλη θερμομόνωση και υγρομόνωση. Γι’ αυτό και αναμένεται ότι θα συνασπιστούν κοινοπραξίες εταιρειών. 
Η συνολική παραγωγή ηλεκτρισμού από τα φωτοβολταϊκά στα 405 σχολεία είχε αρχικά υπολογιστεί στα 4,02 μεγαβάτ, ωστόσο οι λεπτομερείς μελέτες της ΑΗΚ έδειξαν ότι τα συγκεκριμένα σχολεία έχουν δυνατότητα παραγωγής 4,85 μεγαβάτ.
Τα χρονοδιαγράμματα που έθεσε η ΑΗΚ, η οποία κατάφερε εντός μικρού χρονικού διαστήματος να ολοκληρώσει τις τεχνικές μελέτες και να ορίσει πρότυπα, ποσότητες και άλλες παραμέτρους ώστε να προκηρύξει χθες τον σχετικό διαγωνισμό, προβλέπουν ολοκλήρωσή του και ανάθεση των έργων εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, θερμομόνωσης και υγρομόνωσης, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Να σημειωθεί ότι προηγήθηκε και δημόσια διαβούλευση με αισθητή συμμετοχή ενδιαφερομένων, για τον καταρτισμό των τελικών όρων του διαγωνισμού.
Οι εργασίες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και των εργασιών υγρομόνωσης και θερμομόνωσης, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος φθινοπώρου του 2021. Ο διαγωνισμός προβλέπει ότι τα 405 σχολεία, για σκοπούς αναδόχων των έργων, υπό την επίβλεψη ΑΗΚ, θα χωριστούν σε 11 διαφορετικές δέσμες, συγκεκριμένα 4 στη Λευκωσία, 3 στη Λεμεσό, 2 στη Λάρνακα και από μία τα σχολεία Αμμοχώστου και Πάφου. Κάθε ανάδοχος, ανάλογα με τις αποδεδειγμένες δυνατότητές του, θα μπορεί να αναλάβει μέχρι και τρεις διαφορετικές δέσμες σχολείων, ώστε να προχωρούν παράλληλα και ταυτόχρονα το έργο σε πολλά σχολεία.
Η ΑΗΚ θα έχει την ευθύνη επίβλεψης και παραλαβής των έργων στα 405 σχολεία, αλλά και της διαχείρισης των φωτοβολταϊκών για τα επόμενα 10 χρόνια. Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας θα εξοικονομήσει σημαντικά ποσά από την κατανάλωση ηλεκτρισμού, αφού θα αποπληρώσει την ΑΗΚ σε τακτικές δόσεις μέσα στα επόμενα 20 χρόνια. Το κόστος των φωτοβολταϊκών, των θερμομονώσεων και των υγρομονώσεων υπολογίζεται σε €8,3 εκατ., ενώ η συνολική χρηματοδότηση και διαχείριση του έργου από την ΑΗΚ ακόμα €1,3 εκατ., γι’ αυτό το συνολικό κόστος 20ετίας για το υπουργείο Παιδείας θα είναι €9,6 εκατ.

(του Πέτρου Θεοχαρίδη, Φιλελεύθερος) 

ΠΗΓΗhttps://energypress.gr/news/kypros-fotovoltaika-meso-aik-se-ekatontades-sholeia

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr