ExxonMobil: Η παγκόσμια αυτοκρατορία «συρρικνώνεται» καθώς η Wall Street ανησυχεί για το μέρισμα


09 09 2020 | 08:53
Βαθιές περικοπές στον προϋπολογισμό της φαίνεται ότι είναι αναγκασμένη να κάνει η ExxonMobil, ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας και κατασκευαστές χημικών προϊόντων στον κόσμο. Ο πετρελαϊκός γίγαντας αντιμετωπίζει έλλειμμα περίπου 48 δισ. δολαρίων έως το 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters και της Wall Street, μια κατάσταση που θα απαιτήσει από την κορυφαία αμερικανική εταιρεία να κάνει βαθιές περικοπές στο προσωπικό και τα έργα της .
Οι επενδυτές της Wall Street αρχίζουν ακόμη και να ανησυχούν για το άλλοτε γενναιόδωρο μέρισμα στην Exxon, η οποία τον 20ο αιώνα έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία στον κόσμο καταγράφοντας αδιάκοπη επέκταση και διενεργώντας αυστηρούς οικονομικούς ελέγχους.
Η Exxon ξεπέρασε μια σειρά αποτυχιών την περασμένη δεκαετία και υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Darren Woods προσπάθησε να επιστρέψει στις παλιές καλές εποχές εστιάζοντας σε πετρελαιοπηγές σχιστόλιθου των ΗΠΑ, αγωγούς, στη διύλιση και στα πλαστικά. Βασίζεται επίσης και στις υπεράκτιες έρευνες στη Γουιάνα, όπου ανακάλυψε έως και 8 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
Αλλά η ικανότητα της Exxon να χρηματοδοτεί αυτήν την παγκόσμια επέκταση δεν είναι πλέον εξασφαλισμένη. Φέτος, η εταιρεία δανείστηκε 23 δισεκατομμύρια δολάρια για να πληρώσει τους λογαριασμούς της, διπλασιάζοντας σχεδόν το οφειλόμενο χρέος της. 
Το επικείμενο έλλειμμα περίπου 48 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2021 υπολογίστηκε χρησιμοποιώντας μετρητά από πράξεις, δεσμεύσεις για πληρωμές μετόχων και κόστος για το μαζικό πρόγραμμα επέκτασης που είχε σχεδιάσει η Exxon. Τώρα η εταιρεία ξεκινά μια παγκόσμια αναθεώρηση σχετικά με το πού μπορεί να μειώσει τα έξοδα, και οι αναλυτές πιστεύουν ότι η κάποτε αδιανόητη περικοπή μερισμάτων είναι πλέον πιθανή.
Η Exxon θα μειώσει τις δαπάνες στο σχιστόλιθο Permian Basin φέτος σε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από έναν αρχικό προϋπολογισμό 7,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με εκτιμήσεις της συμβουλευτικής εταιρείας Rystad Energy.
Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των εγκαταστάσεων γεώτρησης σε 15 ή λιγότερο, από 55 στις αρχές του τρέχοντος έτους, και η επαναφορά της εταιρείας «θα συνεχιστεί», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Neil Chapman. Οι δαπάνες για εγκαταστάσεις ραφιναρίσματος και χημικών που χρειάζονται χρόνια για το σχεδιασμό και την ολοκλήρωσή τους μπορεί να αναβληθούν, όπως ανέφερε.
Ένα εργοστάσιο χημικών στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην Κίνα εξακολουθεί να υπόκειται σε άδειες, δήλωσε ο εκπρόσωπος της Exxon. Τα όρια δαπανών θα περιορίσουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις πετρελαίου, διύλισης και πλαστικών και θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν την πίεση της εταιρείας για εκποίηση ορισμένων στοιχείων.
«Κάθε μια από τις βασικές μας επιχειρήσεις θα μπορούσε να είναι μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από μόνη της», δήλωσε ο Woods όταν περιέγραψε το όραμα της εταιρείας στις αρχές του 2017. Ο ίδιος επέμεινε στους στόχους ανάπτυξης πέρυσι, θέτοντας τα πιθανά κέρδη του τρέχοντος έτους στα 25,1 δισεκατομμύρια δολάρια με το πετρέλαιο στα 60 δολάρια το βαρέλι και υποθέτοντας σταθερά περιθώρια διύλισης και χημικών. Αυτή η πρόβλεψη περιελάμβανε στόχους ταμειακών ροών και πωλήσεων για το 2020 που δεν κατέστησαν εφικτοί εξαιτίας της πανδημίας.
Επιβράδυνση έργων LNG
Η κατασκευή μιας εγκατάστασης LNG αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Τέξας, όπου η Exxon κατέχει μερίδιο 30% ήδη κινείται αργά και σύμφωνα με εκτιμήσεις η εκκίνησή του θα καθυστερήσει ένα χρόνο.
Για ένα τεράστιο έργο LNG στη Μοζαμβίκη πιθανότατα δεν θα ληφθεί τελική επενδυτική απόφαση έως το 2023, καθώς η επέκταση των εξαγωγών LNG  στην Παπούα, Νέα Γουινέα, καθυστερεί λόγω κυβερνητικών συνομιλιών και χαμηλών τιμών.
Στο Μεξικό, η Exxon πιθανότατα θα μειώσει την υπεράκτια δραστηριότητα αφού το πρώτο της κοίτασμα δεν ήταν εμπορικό, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν τις δραστηριότητές του. Αντ 'αυτού θα επικεντρωθεί στις εισαγωγές καυσίμων και στις λιανικές πωλήσεις, ανέφεραν.
Η Exxon ξεκίνησε τη γεωτρήσεις εξερεύνησης στη Βραζιλία, όπου η εταιρεία επέστρεψε το 2017 και έγινε δεύτερη μετά την κρατική ελεγχόμενη Petroleo Brasileiro SA σε εκμεταλλεύσεις υπεράκτιας εξερεύνησης. Αλλά «οι αναβολές δαπανών και δραστηριοτήτων δεν μπορούν να αποκλειστούν ως μέρος της μείωσης του κόστους», δήλωσε ο Ruaraidh Montgomery, διευθυντής της Welligence Energy Analytics.
Η Exxon αρνήθηκε να σχολιάσει τι θα κάνει με τις δαπάνες για έργα LNG στο Μεξικό ή τη Βραζιλία.
(Reuters, capital.gr)
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/exxonmobil-i-pagkosmia-aytokratoria-syrriknonetai-kathos-i-wall-street-anisyhei-gia-merisma

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr