Eurogroup:Στα Πλάνα του Νέου Προέδρου και η Τραπεζική Ενοποίηση, στη Σκιά του Covid 19


Eurogroup:Στα Πλάνα του Νέου Προέδρου και η Τραπεζική Ενοποίηση, στη Σκιά του Covid 19
energia.gr
Παρ, 11 Σεπτεμβρίου 2020 - 12:21
Εν μέσω ενός ζοφερού σεναρίου για μια νέα αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη, η Γερμανία κατάφερε να συγκαλέσει τους υπουργούς Οικονομικών για άτυπες συνομιλίες στο Βερολίνο την Παρασκευή και το Σάββατο. Η φετινή ατμόσφαιρα απέχει πολύ από μια παρόμοια συγκέντρωση στο Ελσίνκι πέρυσι, όταν ο κόσμος δεν είχε ακόμη πληγεί από την πανδημία και η οικονομία της περιοχής βρισκόταν στο έβδομο συνεχόμενο έτος ανάπτυξης.
Φέτος, η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε καλό δρόμο για συρρίκνωση τουλάχιστον 8%, σύμφωνα με τις τελευταίες προοπτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.
Μεταξύ των πιο σημαντικών θεμάτων που συζητούνται είναι η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης 750 δισ. ευρώ της περιοχής και των σχετικών εθνικών σχεδίων για μεταρρυθμίσεις, οι προσπάθειες επανεκκίνησης της ατζέντας Banking Union και Capital Markets Union της περιοχής και το προβληματικό ζήτημα της φορολογίας της ΕΕ. Στο περιθώριο θα μπορούσαν επίσης να συζητηθούν για τους υποψηφίους που φέρονται να γίνουν ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη, καθώς και την αποχώρηση αργότερα φέτος του Yves Mersch από την εκτελεστική επιτροπή της ΕΚΤ.
Ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Paschal Donohoe που ανέλαβε την προεδρία του Eurogroup θέλει να δώσει νέα ζωή σε μερικά από τα παλαιότερα ζητήματα που έχουν παραμείνει ημιτελή στη ζώνη του ευρώ.
Το πιο έντονο είναι η ατελής τραπεζική ένωση, η οποία σχεδιάστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης του δημόσιου χρέους. Το ξεμπλοκάρισμα του έργου δεν θα ήταν κατόρθωμα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υπέβαλε πέρυσι ένα σχέδιο που στοχεύει στο άνοιγμα του δρόμου για ένα ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλισης καταθέσεων - μεταξύ άλλων βασικών χαρακτηριστικών - αλλά η επιπλέον δυναμική δεν κράτησε πολύ πριν την επέλαση της πανδημίας Covid-19.
Μεταξύ των εμποδίων σήμερα είναι η ανάγκη να δημιουργηθεί ένα backstop στο ενιαίο ταμείο εξυγίανσης, το οποίο υποστηρίζει τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ, και να επικυρώσει τις απαραίτητες αλλαγές στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Αυτό δεν ήταν δυνατό λόγω της Ιταλίας.
"Άλλα κράτη μέλη ανησυχούν όλο και περισσότερο να προχωρήσουν", δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. "Πολιτικά, η αδυναμία να προχωρήσουμε με κάτι που έχει ήδη συμφωνηθεί θα επισκιάσει άλλα στοιχεία της Τραπεζικής Ένωσης."
Οι υπουργοί αναμένουν επίσης να εξετάσουν το εξίσου διχαστικό ζήτημα του φόρου, και συγκεκριμένα το ερώτημα ποιες νέες ροές εσόδων - γνωστές ως "ίδιοι πόροι" - θα μπορούσαν να παραδοθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να την βοηθήσει να εξοφλήσει τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια σε χρέος ευρώ που θα συγκεντρώσει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Μεταξύ των ιδεών που ενδέχεται να συζητηθούν είναι ένας ψηφιακός φόρος για τις εταιρείες Big Tech. Ο Μπρούνο Λε Μερ, υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, κατέστησε σαφές πριν από τις συναντήσεις ότι θέλει να δει την επιτροπή να υποβάλει πρόταση για μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση σε αυτήν την αρχή του επόμενου έτους, εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εμποδίζουν τις φορολογικές συνομιλίες σε διεθνές επίπεδο υπό υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ.
Όπως είναι τυπικό όσον αφορά τη φορολογική πολιτική, ωστόσο, η ιδέα χωρίζει σε μεγάλο βαθμό τα κράτη μέλη. Το ίδιο ισχύει και για άλλες ιδέες φορολογικής μεταρρύθμισης, μεταξύ των οποίων η λεγόμενη προσαρμογή των συνόρων άνθρακα που στοχεύει στην προστασία της βιομηχανίας της ΕΕ από τον υψηλότερο ρυπογόνο ανταγωνισμό στο εξωτερικό, την επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών της ΕΕ και έναν φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών.
Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν για μια οικονομική προοπτική που εξακολουθεί να καλύπτεται από την απειλή μιας νέας αύξησης του Covid-19, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απειλή ενός σκληρού Grexit από την ενιαία αγορά στο τέλος του έτους.
Η συζήτηση θα αφορά το περίπλοκο έργο πριν από την παρουσίαση των λεπτομερών προτάσεων μεταρρύθμισης που θα βοηθήσουν στο ξεκλείδωμα δισεκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση αντιπαράθεσης στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Οικονομικών ζητούν καθοδήγηση σχετικά με το τι ακριβώς θέλει να δει η Επιτροπή όταν πρόκειται για σχέδια επανεκκίνησης των οικονομιών τους.
Πέρα από αυτό βρίσκεται το ενοχλητικό ερώτημα σχετικά με τον τρόπο μεταρρύθμισης των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη (οι οποίοι βρίσκονται επί του παρόντος σε αναστολή) ώστε να ληφθούν υπόψη οι τεράστιες εκρήξεις δημόσιου χρέους που βρίσκονται σε εξέλιξη. Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών ίσως αφήσουν αυτήν την πολιτική συζήτηση για το επόμενο έτος.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/170389/eurogroupsta-plana-toy-neoy-proedroy-kaih-trapezikh-enopoihsh-sth-skia-toy-covid-19

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr