Εκκινεί η Επένδυση 130 εκατ.? των ΕΛΠΕ -Mega Φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

Εκκινεί η Επένδυση 130 εκατ.€ των ΕΛΠΕ -Mega Φωτοβολταϊκό στην Κοζάνη

Του Κώστα Δεληγιάννη*
Παρ, 11 Σεπτεμβρίου 2020 - 13:48
Οι τελευταίες λεπτομέρειες απομένουν ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη του mega φωτοβολταϊκoύ ισχύος 204 MW των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελετή θεμελίωσης του έργου θα πραγματοποιηθεί μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του Σεπτεμβρίου, σηματοδοτώντας την έναρξη κατασκευής του έργου.  Στην τελετή αναμένεται να παραστεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το έργο είναι πλέον πλήρως αδειοδοτημένο, ενώ άμεσα αναμένεται να «κλειδώσουν» και οι τελευταίες προμήθειες εξοπλισμού από την εταιρεία Juwi, η οποία θα το κατασκευάσει για λογαριασμό της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, θυγατρικής του Ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, βρίσκεται σε τελικό στάδιο η επιλογή προμηθευτή και για τις μεταλλικές βάσεις των φωτοβολταϊκών πάνελ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την παρουσίαση τη Δευτέρα του σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Master Plan) των λιγνιτικών περιοχών, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως όλοι οι προμηθευτές του έργου θα είναι εγχώριες εταιρείες.
Με βάση πρόσφατες δηλώσεις των στελεχών του Ομίλου, έχει επίσης οριστικοποιηθεί η βέλτιστη λύση για τις τεχνικές προδιαγραφές του πάρκου. Έτσι, έχουν επιλεγεί πάνελ δύο όψεων.
Υπενθυμίζεται ότι το πάρκο περιλαμβάνεται στις 16 μεγαλύτερες επενδύσεις που βρίσκονται στο επίκεντρο του Master Plan, για την αναπτυξιακή στήριξη των λιγνιτικών περιοχών κατά την ενεργειακή μετάβαση. Η επένδυση ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τη φάση κατασκευής θα δημιουργηθούν 350 θέσεις εργασίας. Παράλληλα, από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία, οι κάτοικοι των παρακείμενων περιοχών και τα ταμεία των εμπλεκόμενων δήμων θα ενισχύονται ετησίως με ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ, μέσω των ανταποδοτικών τελών που θα καταβάλλονται για μία 30ετία, όσο εκτιμάται πως θα είναι η διάρκεια ζωής του έργου. Το πάρκο θα εγκατασταθεί σε περιοχή που απέχει 15 χλμ. από την πόλη της Κοζάνης, καταλαμβάνοντας έκταση 4.500 στρεμμάτων. Η αποζημίωση της ηλεκτροπαραγωγής του θα γίνεται μέσω σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (Feed in Premium), με την Juwi Hellas να έχει «κλειδώσει» τιμή αναφοράς (57,3 ευρώ/MWh) συμμετέχοντας στον κοινό διαγωνισμό της ΡΑΕ του Απριλίου του 2019.
Η μονάδα θα παράγει σε ετήσια βάση 300 GWh ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που ισοδυναμεί με την κατανάλωση 75.000 νοικοκυριών, μειώνοντας σε ετήσια βάση κατά 187.000 τόνους τις εκπομπές CO2 από το εγχώριο μίγμα παραγωγής ηλεκτρισμού.
Όπως έχει γράψει η «Ν», λίγες ημέρες νωρίτερα από την τελετή θεμελίωσης, και πιο συγκεκριμένα στις 16 Σεπτεμβρίου, πρόκειται να εγκριθεί από την EBRD δανειοδότηση ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του έργου. Το δάνειο θα είναι μακροπρόθεσμο, ώστε να αποτελέσει μία δυνητική πηγή χρηματοδότησης του έργου από τα ΕΛΠΕ.
*(Από τη Ναυτεμπορική)
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/170394/ekkinei-h-ependysh-130-ekat-ton-elpe-mega-fotovoltaiko-sthn-kozanh

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr