Nέες Μελέτες Προεξοφλούν το Τέλος των Ορυκτών Καυσίμων στην Ηλεκτροπαραγωγή και τις Μεταφορές


Nέες Μελέτες Προεξοφλούν το Τέλος των Ορυκτών Καυσίμων στην Ηλεκτροπαραγωγή και τις Μεταφορές
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 15 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:00
Η απεξάρτηση από τον άνθρακα, τον λιγνίτη και το πετρέλαιο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αποτελεί πλέον έναν αστικό μύθο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους που διανύουμε, τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής ενέργειας που παρήχθη στις χώρες-μέλη της ΕΕ ήταν απαλλαγμένα από άνθρακα. Ενδεικτική του κλίματος που έχει ήδη διαμορφωθεί ήταν και η τελευταία έκθεση της ένωσης ευρωπαϊκών εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Εurelectric, στην οποία προβλέπει ότι το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να παραχθεί χωρίς ορυκτά καύσιμα έως το 2030.
Την ίδια χρονική περίοδο, η παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αντιστοιχούσε στο 40% του μείγματος ηλεκτρικής ενέργειας στην επικράτεια της Ένωσης, ενώ η αντίστοιχη από ορυκτά καύσιμα μειώθηκε κατά 18%, σε ετήσια βάση, για να διαμορφωθεί στο 34%, σύμφωνα με την Eurelectric. Προκειμένου να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τις διαφορές, πριν από μια δεκαετία, οι ΑΠΕ αντιστοιχούσαν στο 20% του ηλεκτρικού μείγματος της Ε.Ε, ενώ το περασμένο έτος αντιστοιχούσαν στο 34%.
Ο γενικός γραμματέας της ένωσης, Κρίστιαν Ρούμπι, δήλωσε πως «αυτό το έτος, ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας έχει αποδείξει την καίρια αξία του για την κοινωνία, παρέχοντας στα νοσοκομεία, στα κυβερνητικά γραφεία και σε εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες καθαρή και αξιόπιστη ενέργεια καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας» και συνέχισε: «Προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του 2030, αλλά και για να προχωρήσουμε ακόμη περισσότερο, πρέπει να άρουμε άμεσα όλα αυτά που εμποδίζουν την πρόοδο.»

Θυμίζουμε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για το κλίμα, έως το 2030, η χωρητικότητα της αιολικής και ηλιακής ενέργειας πρέπει, τουλάχιστον, να διπλασιαστεί. Ωστόσο, τα εμπόδια που ανακύπτουν διαρκώς είναι πολλά και σημαντικά. Οι περιορισμοί που επεβλήθησαν, λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού προκάλεσαν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτέλεση ή και ολοκλήρωση πολλών έργων, ενώ στην ανάσχεση της προόδου συνέτειναν και τα προβλήματα με τις διαδικασίες αδειοδότησής τους. Η Eurelectric, σημειώνει ακόμη, ότι ένας καίριος παράγοντας για την επίτευξη των τεθέντων στόχων είναι η ανάπτυξη των υποδομών ηλεκτροκίνησης καθώς και η διακοπή των εισαγωγών άνθρακα.
(Διάγραμμα που απεικονίζει τα μερίδια των διαφόρων πηγών ενέργειας στο σενάριο "ταχείας" προσέγγισης της ΒΡ)
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο energy outlook που ανακοίνωσε η ΒΡ, αναφέρεται ότι η κατανάλωση πετρελαίου δεν θα μπορούσε να επιστρέψει ποτέ στα προ κορωνοϊού επίπεδα. Για την ΒΡ, η εποχή της αδιάλειπτης ζήτησης πετρελαίου έχει τπαρέλθει ανεπιστρεπτί, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις του ΟPEC και των μεγάλων  παραγωγών αργού.
Η έκθεση της BP εξετάζει τρία σενάρια που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πιθανών εξελίξεων στον κλάδο, κατά την προσεχή 30ετία και αποτελούν τη βάση της νέας στρατηγικής που εξήγγειλε τον Αύγουστο, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μπέρναρντ Λούνι.
Το σενάριο της «ταχείας» προσέγγισης διαβλέπει τη λήψη νέων μέτρων που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των τιμών του άνθρακα, ενώ τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο σενάριο προβλέπουν τη μείωση της ζήτησης πετρελαίους εξαιτίας του COVID-19.
(Διάγραμμα που απεικονίζει τις προοπτικές της παραγωγής αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου. Πηγή EIA)
Kαι για να ολοκληρωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις για τα ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά περίπου 68.000 βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα Οκτώβριο, για να διαμορφωθεί  στα 7,64 εκατ. βαρέλια, όπως ανέφερε η Αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης (ΕΙΑ) στην μηνιαία πρόβλεψη της που εκδόθηκε χθες, Δευτέρα.
Εφόσον η πρόβλεψη επαληθευτεί, θα πρόκειται για την πρώτη μείωση της παραγωγής από τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΕΙΑ. Η μεγαλύτερη μείωση αναμένεται να προέλθει από την σχιστολιθική λεκάνη Eagle Ford, στο νότιο Τέξας, όπου η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 28.000 βαρέλια ημερησίως, στα 1,13 εκατομμύρια
Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ εξακολουθούν να κυμαίνονται σε ποσοστό περίπου 40% σε σύγκριση με τα υψηλά που είχαν καταγράψει στην αρχή του έτους, και τούτο εξαιτίας της πρωτοφανούς μείωσης της ζήτησης λόγω του κορωνοϊού.
Παρά ταύτα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό  έχουν καταγράψει αύξηση τουλάχιστον κατά 100% το τελευταίο0 πεντάμηνο, και κινούνται στην περιοχή των 37 δολαρίωνανά βαρέλι, χάρη, κυρίως, στις προσδοκίες ότι οι οικονομίες των χωρών του πλανήτη και η ζήτηση ενέργειας πρόκειται να ενισχυθούν, καθώς οι κυβερνήσεις σπεύδουν να άρουν, σταδιακά, τα lockdowns που είχαν επιβληθεί με το πρώτο κύμα της πανδημίας, τον Μάρτιο. Μάλιστα, οι αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, έχουν οδηγήσει ορισμένες εταιρείες του κλάδου στην απόφαση να προσθέσουν νέες εξέδρες άντλησης αργού, τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι που συνιστά έναν πρώιμο δείκτη μελλοντικής παραγωγής.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/170482/nees-meletes-proexofloyn-to-telos-ton-orykton-kaysimon-sthn-hlektroparagogh-kai-tis-metafores-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr