Η Νορβηγία Χρηματοδοτεί με 1,8 δισ $ το Πρώτο Παγκόσμιο Έργο Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα

 
Η Νορβηγία Χρηματοδοτεί με 1,8 δισ $ το Πρώτο Παγκόσμιο Έργο Δέσμευσης και Αποθήκευσης Άνθρακα
 energia.gr
 Τρι, 22 Σεπτεμβρίου 2020 - 11:54
Η κυβέρνηση της Νορβηγίας ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτήσει με 16,8 δισεκατομμύρια κορώνες (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από μια εκτιμώμενη συνολική επένδυση 25,1 δισεκατομμυρίων κορώνωντο πρώτο έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS) στον κόσμο. Το έργο ονομάζεται Langship όπως τα πλοία των Βίκινγκ. Πιο συγκεκριμένα η νορβηγική κυβέρνηση πρόκειται να χρηματοδοτήσει
ένα έργο δέσμευσης άνθρακα σε ένα εργοστάσιο τσιμέντου στη νότια Νορβηγία, το οποίο διαχειρίζεται το τσιμέντο της Γερμανίας Heidelberg και ένα έργο σε μονάδα αποτέφρωσης αποβλήτων στο Όσλο, το οποίο διαχειρίζεται η κρατική εταιρεία ενέργειας Fortum της Φινλανδίας (εάν η Fortum βρει εξωτερική οικονομική υποστήριξη και Νορβηγία βρει κεφάλαια από την ΕΕ για αυτό). Η Fortum πάντως δηλώνει στον ιστότοπό της ότι το έργο «μπορεί να απομακρύνει ετησίως τόση ρύπανση από την ατμόσφαιρα ίση με εκείνη που παράγουν 60.000 αυτοκίνητα».
Και οι δύο εγκαταστάσεις σχεδιάζουν να «συλλάβουν» περίπου 400.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Το Longship θα περιλαμβάνει επίσης το έργο Northern Lights, μια κοινοπραξία μεταξύ των γίγαντων πετρελαίου Equinor (EQNR.OL), Shell (RDSa.L) και Total (TOTF.PA) Το έργο Northern Lights θα μεταφέρει υγρό CO2 με πλοίο από τις εγκαταστάσεις δέσμευσης σε μια χερσαία εγκατάσταση στη δυτική ακτή της Νορβηγίας, στο Øygarden στο Vestland County, για προσωρινή αποθήκευση. Στη συνέχεια, η Northern Lights θα μεταφέρει το CO2 μέσω ενός αγωγού σε μια υποθαλάσσια δεξαμενή στη Βόρεια Θάλασσα. Οι τρεις γίγαντες πετρελαίου είναι υπεύθυνοι για τον προγραμματισμό της εγκατάστασης αποθήκευσης στη Βόρεια Θάλασσα.
Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας Έρνα Σόλμπεργκ δήλωσε ότι ήταν «ορόσημο» στις προσπάθειες της νορβηγικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής καθώς το συγκεκριμένο έργο θα οδηγήσει σε περικοπές εκπομπών και θα διευκολύνει την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας και επομένως νέων θέσεων εργασίας.
Από την πλευρά της η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Τίνα Μπρου τόνισε ότι «η οικοδόμηση θα προχωρήσει σιγά-σιγά σε συνεργασία με τη βιομηχανία ήταν σημαντική για εμάς, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι το έργο είναι εφικτό. Αυτή η προσέγγιση λειτούργησε καλά και τώρα έχουμε μια βάση αποφάσεων. Το Longship θα περιλαμβάνει την κατασκευή νέας υποδομής και προετοιμάζουμε το έδαφος για τη σύνδεση άλλων εγκαταστάσεων δέσμευσης άνθρακα με μια εγκατάσταση αποθήκευσης άνθρακα στη Νορβηγία. Αυτή η προσέγγιση είναι μια πολιτική για το κλίμα που λειτουργεί».
«Το Longship είναι το μεγαλύτερο έργο για το κλίμα στη νορβηγική βιομηχανία που έχει γίνει ποτέ. Θα μειώσουμε τις εκπομπές και όχι την πρόοδο» τόνισε χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/170725/h-norvhgia-hrhmatodotei-me-18-dis-to-proto-pagkosmio-ergo-desmeyshs-kai-apothhkeyshs-anthraka

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr