Συνεργασία στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου συζήτησαν Ισραήλ και ΗΑΕ

 
24 09 2020 | 12:04
Οι υπουργοί ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ συζήτησαν την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης τις πιθανές ευκαιρίες συνεργασίας και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Υπενθυμίζετια ότι  Ισραήλ και τα ΗΑΕ υπέγραψαν συμφωνία στις 15 Σεπτεμβρίου για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων, μια συμφωνία που ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς παρουσίασε ως μια «ιστορική ευκαιρία» για την ανάπτυξη της ενέργειας στην περιοχή. 
«Μίλησα [με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΑΕ] σχετικά με τη συνεργασία στη σύνδεση δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη της αγοράς φυσικού αερίου για εξαγωγές μέσω αγωγού προς την Ευρώπη( East Med Pipeline) ... καθώς και άλλων έργων», ανέφερε η δήλωση του Στάινιτς. 
Η δήλωση, που κυκλοφόρησε από το γραφείο του Στάινιτς, ανέφερε ότι πρότεινε τα ΗΑΕ να ενταχθούν στο ενεργειακό φόρουμ (ΕMGF) με έδρα την Αίγυπτο, το οποίο επιδιώκει την προώθηση των εξαγωγών φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο. 
«Αυτοί [τα ΗΑΕ] δήλωσαν ότι θα εξετάσουν το ζήτημα», ανέφερε η δήλωση του Ισραήλ. Η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Ιορδανία υπέγραψαν το ιδρυτικό καταστατικό του EMGF για μετατροπή του Forum σε Διεθνή Οργανισμό.
Σε δημοσίευμα για τη συζήτηση των υπουργών του Ισραήλ και των ΗΑΕ, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ, WAM, αναφέρει ότι μίλησαν για πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πράσινη ενέργεια.

(sigmalive.com) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/synergasia-sta-energeiaka-tis-anatolikis-mesogeioy-syzitisan-israil-kai-iae

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr