Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμίας: Η Ε.Ε. να Αναγνωρίσει τη Σημασία της Απανθρακοποίησης στη Θέρμανση

 
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμίας: Η Ε.Ε. να Αναγνωρίσει τη Σημασία της Απανθρακοποίησης στη Θέρμανση
 Του Δημήτρη Αβαρλή
 Παρ, 25 Σεπτεμβρίου 2020 - 08:08
 
Μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ανακοίνωσε  το στόχο για περαιτέρω μείωση της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου στο 55% ωστόσο,  σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Γεωθερμικής Ενέργειας (EGEC), είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναγνωρίσει τη σημασία της απανθρακοποίησης και να την καταστήσει ως τομέα προτεραιότητας για δράση. Το συμβούλιο υπογραμμίζει ότι μέχρι τώρα η τιμολόγηση του άνθρακα δίνει στη θέρμανση, με τη χρήση ορυκτών καυσίμων, ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της γεωθερμικής ενέργειας, μιας από τις φθηνότερες πηγές θερμότητας.

Σύμφωνα με δεδομένα που υπάρχουν, το 80% της θέρμανσης κυριαρχείται από ορυκτά καύσιμα, τα οποία επωφελούνται από άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις που εμποδίζουν τη γεωθερμική ενέργεια και άλλες τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αναπτυχθούν. Ο καθορισμός μιας συγκεκριμένης τιμής άνθρακα σε όλη την Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την άδικη στρέβλωση της εσωτερικής αγοράς, επισημαίνει η βιομηχανία της γεωθερμίας.

Σε επιστολή προς την Εκτελεστική Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Margrethe Vestager, ο Γενικός Γραμματέας του EGEC Philippe Dumas δήλωσε ότι «η θερμότητα, όπως και η ηλεκτρική ενέργεια, είναι μια υπηρεσία με πολλούς παρόχους. Το ορυκτό αέριο δεν αντιπροσωπεύει ολόκληρο τον τομέα θέρμανσης της Ε.Ε.. Είναι ένας πάροχος υπηρεσιών που πρέπει να εκτίθεται σε πλήρη και θεμιτό ανταγωνισμό με ανανεώσιμες τεχνολογίες θέρμανσης».
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας και ο Οργανισμός των κρατών της Ανατολικής Καραϊβικής (ΟΟΣΑ) ενίσχυσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους για την περιβαλλοντική αειφορία, ώστε να συμπεριλάβουν τον τομέα της ανάπτυξης γεωθερμικής ενέργειας.
Η Νέα Ζηλανδία και η Επιτροπή του ΟΟΣΑ θα συνεργαστούν για την εκπόνηση μελέτης σχετικά με πιθανές ευκαιρίες για άμεση χρήση της γεωθερμικής ενέργειας εκτός της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Η μελέτη θα δώσει τη δυνατότητα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής του ΟΟΣΑ που ασχολούνται με ευκαιρίες ανάπτυξης ώστε να σχεδιάσουν πιλοτικά έργα και να εντοπίσουν τους πόρους που απαιτούνται για την προώθησή τους.
Ο Ύπατος Αρμοστής της Νέας Ζηλανδίας, Άντον Οτζάλα, τόνισε πως η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος στις χώρες του ΟΟΣΑ και να μειώσει την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα. Αυτή η πηγή ενέργειας μπορεί επίσης να «παρέχει καινοτόμες, φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις και προϊόντα, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου».

Για τους παραπάνω λόγους, τα τελευταία χρόνια η Νέα Ζηλανδία συνεργάζεται με κυβερνήσεις της Καραϊβικής για την προώθηση έργων ανανεώσιμης ενέργειας. Άλλωστε η γεωθερμία είναι ένας τομέας που  σχετιζεται με ποικίλες χρήσεις όπως η ξήρανση γεωργικών καλλιεργειών και η βιομηχανική επεξεργασία. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/170829/eyropaiko-symvoylio-geothermias-h-ee-na-anagnorisei-th-shmasia-ths-apanthrakopoihshs-sth-thermansh

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr