Σιάμισιης: Στόχος το μισό γιγαβάτ ΑΠΕ μέσα στην επόμενη τριετία - Η αξιολόγηση του target model θα προηγηθεί της τελικής απόφασης για τη νέα μονάδα αερίου

 
30 09 2020 | 11:02
Ο όμιλος των ΕΛΠΕ στοχεύει σε μισό γιγαβάτ νέων έργων ΑΠΕ μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια με πιθανές εξαγορές, αλλά και επενδύσεις σε γειτονικές αγορές, πέραν της ελληνικής, όπως ανέφερε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος, Ανδρέας Σιάμισιης, σε συζήτηση που πραγματοποιήθηκε σε συνέδριο της ΗΑΕΕ.
Ο ίδιος ξεκίνησε αναφερόμενος στην πανδημία και τόνισε ότι έγινε μια μεγάλη προσπάθεια για προστασία των εργαζομένων και διατήρηση της λειτουργίας στο 100% ώστε να μη γίνει η υγειονομική κρίση και κρίση ενεργειακή. "Επιπλέον, μια εταιρεία πρέπει να συμμετέχει στα κοινά και στο πλαίσιο αυτό εμείς κάναμε μια μεγάλη προσφορά στο σύστημα υγείας", πρόσθεσε.
Σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας για τον όμιλο και την αγορά, δήλωσε πως η κρίση στην αγορά πετρελαίου είχε ξεκινήσει ήδη πριν την έλευση του vovid-19. "Είδαμε τους τελευταίους 6-7 μήνες μια δραστική αναδιάρθρωση της αγοράς πετρελαιοειδών, μια εξέλιξη της ζήτησης με  μείον 80-90% στα αεροπορικά καύσιμα και πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τις επιπτώσεις. Θα χρειαστούν 6-12 μήνες για ομαλοποίηση. Ακόμα και στο τέλος της ανάκαμψης δεν θα επανέλθουμε στο αρχικό σημείο", υπογράμμισε.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι "η ενεργειακή μετάβαση είναι σε εξέλιξη. Απλώς η κρίση επηρέασε την ταχύτητα των αλλαγών σε κάποια θέματα".
Στα πλαίσια της στρατηγικής μας, έχουμε στοχεύσει στην ένταξη των ΑΠΕ με πιο γρήγορο ρυθμό, σημείωσε ο κ. Σιάμισιης και πρόσθεσε: Χρειάζονται κάποια μεγάλα βήματα στις ΑΠΕ και τα ΕΛΠΕ πήραν την απόφαση να μπουν στην εν λόγω αγορά με ένα σημαντικό έργο στην Κοζάνη με 204 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, το μεγαλύτερο του είδους του στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Το έργο αυτό θα ολοκληρωθεί στους επόμενους 18 μήνες, ενώ οι παραγγελίες εξοπλισμού και η προετοιμασία του χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει. "Έχουμε προσπαθήσει να μεγιστοποιήσουμε τη συμμετοχή ελληνικών και τοπικών εταιρειών. Το 35-40% του συνολικού κόστους των 130 εκατ. θα παραχθεί στην Ελλάδα ή θα κατασκευαστεί από ελληνικές επιχειρήσεις. Είναι το διπλάσιο από τα συνήθη δεδομένα" τόνισε ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ.
Γενικότερα για τη στόχευση των ΕΛΠΕ στις ΑΠΕ, ο κ. Σιάμισιης είπε ότι υπάρχει στόχος για μισό γιγαβάτ τα επόμενα 2-3 χρόνια και με το έργο Κοζάνης θα φτάσει τα 230 μεγαβάτ, ενώ θα υπάρξουν πιθανότατα και εξαγορές. "Πρέπει να ανοίξει η βεντάλια και να δούμε επενδύσεις και στις γειτονικές χώρες. Ήδη βλέπουμε κάποια μικρότερα έργα, σε χώρες όπως π.χ. στη Β. Μακεδονία", σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος.
Σε ότι αφορά το θέμα της ενεργειακής μετάβασης ο κ. Σιάμισιης επισήμανε πως " Παρά τη στροφή στις ΑΠΕ όσον αφορά την ηλεκτροπαραγωγή, το 50% των συνολικών ενεργειακών αναγκών θα συνεχίσει να καλύπτεται από ορυκτά καύσιμα και συνεπώς πρέπει να δούμε και σε αυτόν τον τομέα ποιές πρέπει να είναι οι παρεμβάσεις. Έχουμε δώσει μεγάλη έμφαση στο λιγνίτη και έχουμε ξεχάσει τα υπόλοιπα. Υπάρχει η υποχρέωση για νέα καύσιμα στη ναυτιλία π.χ. Πρέπει να συμπεριλάβουμε την ένταξη τεχνολογιών στα διϋλιστήρια με παραγωγή καθαρότερων καυσίμων όπου έχουμε πολύ καλή επίδοση, καθώς και τη δυνατότητα επέκτασης σε άλλες τεχνολογίες όπως βιοκαύσιμα ή υδρογόνο. Να στηρίξουμε αυτές τις δράσεις όπως στηρίζουμε τις ΑΠΕ".
Σχετικά με την προσπάθεια συνεννόησης με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Διεθύνων των ΕΛΠΕ είπε: "Πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση και από τις δύο πλευρές, τα ΕΛΠΕ και τη γειτονική χώρα για να δούμε ξανά το πλαίσιο συνεργασίας, αλλά και δικών μας επενδύσεων" και πρόσθεσε: "Ευελπιστώ πως τα θέματα των προηγούμενων επενδυτικών πρωτοβουλιών στη Β. Μακεδονία θα μπουν σε μια σειρά διευθέτησης. Πάνω από 30.000 βυτία πηγαίνουν κάθε χρόνο οδικώς από τη Θεσσαλονίκη προς Β. Μακεδονία, άρα υπάρχει λόγος να λειτουργήσει ο αγωγός. Η προσπάθεια είναι να μπούμε σε μια συζήτηση που θα λύσει το θέμα του αγωγού και της ΟΚΤΑ. Θα ξεκλειδώσει έτσι τα σχεδιά μας στη χώρα αυτή".
Σε ερώτηση σχετικά με τη δραστηριότητα στο φυσικό αέριο, ο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ είπε ότι "εμείς θεωρούμε ότι η εξέλιξη της ΔΕΠΑ Εμπορίας θα είναι θετική, συμμετέχουμε στο διαγωνισμό, πλην όμως σε περίπτωση που δεν καταφέρουμε να κερδίσουμε, θα πουλήσουμε υπό προϋποθέσεις το ποσοστό μας. Θα συνεχίσουμε βεβαίως να δραστηριοποιούμαστε στο φυσικό αέριο καθώς, για παράδειγμα, το αντικείμενο της Elpedison που σήμερα πουλάει αέριο, θα συνεχιστεί. Από εκεί και πέρα, ένα μεγάλο κομμάτι της εμπορίας είναι η χονδρική και εκεί θα εξετάσουμε τις επιλογές μας εν καιρώ", πρόσθεσε.

Τέλος, σχετικά με τη νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα αερίου που σχεδιάζει η Elpedison, ο κ. Σιάμισιης δήλωσε τα εξής: "Λειτουργούμε σαν να έχουμε λάβει ήδη την τελική επενδυτική απόφαση σε ότι αφορά τις αδειοδοτικές και άλλες προετοιμασίες μας. Πιστεύουμε σε αυτό το έργο, έχουμε συνεργασία με την Edison και πιστεύω ότι στους επόμενους μήνες θα έχει ωριμάσει η επένδυση ως έργο για την τελική έγκριση. Επενδύσεις αυτής της μορφής όμως εξαρτώνται και από την αγορά και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Άρα θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει η πολιτεία το πλαίσιο στο οποίο θέλει να κινηθεί, να έχει λειτουργήσει το target model, να έχει αξιολογηθεί κ.λπ. Αυτά πρέπει να προηγηθούν πριν αποφασίσουμε εμείς οριστικά να επενδύσουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ".  

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/siamisiis-stohos-miso-gigavat-ape-mesa-stin-epomeni-trietia-i-axiologisi-toy-target-model-tha

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr