Η Μέρκελ Eπαινεί τον Ερντογάν Προκαταβάλλοντας τη Σύνοδο Κορυφής

 
Η Μέρκελ Eπαινεί τον Ερντογάν Προκαταβάλλοντας τη Σύνοδο Κορυφής
 energia.gr
 Πεμ, 1 Οκτωβρίου 2020 - 10:10
Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το ενδεχόμενο πολέμου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία απασχόλησαν την ομιλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ την Τετάρτη στο γερμανικό Κοινοβούλιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης κατά την οποία θα συζητηθεί το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με την Αγκυρα.

Αυτές ακριβώς οι σχέσεις, όπως παραδέχτηκε η καγκελάριος Μέρκελ, είναι «σύνθετες», προχωρώντας σε μια ανάλυση που έδειξε την πρόθεσή της, αν όχι να εμφανιστεί φιλική προς το καθεστώς Ερντογάν, σίγουρα να κρατήσει απόλυτες ισορροπίες ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα, μολονότι η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Τουρκία προχωρά σε μονομερείς ενέργειες.

Η Μέρκελ προειδοποίησε τους γερμανούς βουλευτές ότι «δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».
Παρά ταύτα, η καγκελάριος κατέστησε σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο έργο» σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο Προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων», είπε η Μέρκελ, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.
Πρέπει «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα», προσέθεσε, δίνοντας, κατά κάποιο τρόπο το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Γερμανία στη Σύνοδο.
Η Μέρκελ αναφέρθηκε από τη μία πλευρά στα παράπονα για τις εξελίξεις στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά επεσήμανε από την άλλη τις «εκπληκτικές και αξιοσημείωτες» επιδόσεις της Αγκυρας σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς, όπως είπε, η Τουρκία είναι η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες στον κόσμο – τέσσερα εκατομμύρια.
Στη συνέχεια της ομιλίας της, μάλιστα, η Μέρκελ αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Ασκώντας κριτική στην Ελλάδα, επεσήμανε πως «τις τελευταίες ημέρες είδαμε φρικτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος-μέλος της ΕΕ».
Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ. Ακόμα, υποστήριξε την αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης της Γερμανίας στο να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο, αν και επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά μια βιώσιμη λύση του προβλήματος. 
Η καγκελάριος αναφέρθηκε και στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Κατά την άποψή της, το Προσφυγικό θα απασχολεί την Ευρώπη για δεκαετίες, εξ ου και η αναγκαιότητα αναζήτησης μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης.
Η καγκελάριος ευχαρίστησε την Κομισιόν για τη σχετική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, ενώ τόνισε ότι «το ζήτημα του πώς θα την υλοποιήσουμε είναι λυδία λίθος και για τη συνοχή της Ευρώπης». Αν δεν βρεθεί μια κοινή βάση στο Προσφυγικό, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα ανάληψης δράσης της ΕΕ, είπε.

(Protagon.gr) 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171008/h-merkel-epainei-ton-erntogan-prokatavallontas-th-synodo-koryfhs-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr