Μεγάλο Επενδυτικό Ενδιαφέρον για Φωτοβολταϊκά – Αγκάθι τα Δίκτυα

 
Μεγάλο Επενδυτικό Ενδιαφέρον για Φωτοβολταϊκά – Αγκάθι τα Δίκτυα
 Του Δημήτρη Αβαρλή
 Πεμ, 1 Οκτωβρίου 2020 - 08:10
Παρά τη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού αυτή τη στιγμή -σύμφωνα με πληροφορίες -υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων, ωστόσο παραμένει ζητούμενο η επίσπευση της αναβάθμισης των δικτύων. Η χώρα μας εκ των πραγμάτων έχει μπει σε μια νέα πραγματικότητα εξαιτίας της πρωτοφανούς κρίσης της πανδημίας, όμως μέσα σε αυτό το περιβάλλον θα πρέπει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για μεγαλύτερη ένταξη των ΑΠΕ στο σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή στα φωτοβολταϊκά που εστιάζεται, είτε σε μεγάλα πάρκα, είτε σε μικρά πάρκα ή μικρομεσαία της τάξης των 500KW, αντιθέτως δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε οικιακά και εμπορικά συστήματα, καθώς στο συγκεκριμένο τομέα παρατηρείται μια στασιμότητα. Μάλιστα όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς «κάθε χρόνο φωτοβολταϊκά με net metering μπαίνουν το πολύ 10MW γεγονός που προκαλεί εντύπωση σε σχέση με το ενδιαφέρον που υπάρχει στις άλλες κατηγορίες».
Αυτή την περίοδο πάντως υπάρχουν χιλιάδες αιτήσεις για φ/β ισχύος 500KW, εκατοντάδες για ενεργειακές κοινότητες και επίσης αυξημένο ενδιαφέρον από ξένους παίκτες για την κατασκευή έργων πολλών GW. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και το target model που ακόμα και να ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου χρειάζεται ένας χρόνος ωρίμανσης, επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς στο energia.gr.  Παρόλα αυτά το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει είναι με τα δίκτυα, κυρίως στη μέση τάση, καθώς καθυστερεί πάρα πολύ ο ΔΕΔΔΗΕ στην αναβάθμιση τους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει πολλούς επενδυτές.
Δίπλα στο ζητούμενο της σωστής λειτουργίας των υπηρεσιών και της αναβάθμισης των δικτύων είναι και το στοίχημα της ευστάθειας του συστήματος. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια «τρύπα» στον ΔΑΠΕΕΠ που οφείλεται πρωτίστως στην πανδημία και στο γεγονός ότι μειώθηκαν οι χονδρεμπορικές τιμές, στερώντας ένα σημαντικό κονδύλι από τον ειδικό λογαριασμό. Τα τελευταία χρόνια είθισται τα κενά στον ειδικό λογαριασμό να καλύπτονται από αυξήσεις στον ΕΤΜΕΑΡ. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει τέτοιο σενάριο και το ζήτημα είναι να βρεθεί ένας άλλος μηχανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ μελετά το ΕΤΜΕΑΡ να φύγει από το ρυθμιστικό σκέλος και να πάει στο ανταγωνιστικό, ώστε ένα ποσοστό να απορροφάται από τους προμηθευτές. Βέβαια η πρόταση αυτή βρίσκεται ακόμα υπό εξέταση.
Αξίζει να σημειωθεί πως o Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών κατέθεσε πρόσφατα τις προτάσεις του, στο πλαίσιο των επαφών που είχε η ηγεσία του ΥΠΕΝ με φορείς των ΑΠΕ.
Σδούκου: Να προσθέσουμε 8,5 GW έως το 2030

Η  γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου μιλώντας πρόσφατα στο συνέδριο του Economist τόνισε πως «σήμερα έχουμε περίπου 10,5 GW από ΑΠΕ σε λειτουργία. Για την κάλυψη των στόχων του ΕΣΕΚ χρειαζόμαστε 19 GW έως το 2030. Πρέπει στη δεκαετία να προσθέσουμε 8,5 GW, μέσο όρο δηλαδή 850 MW ανά έτος. Αυτό αντιστοιχεί σε συνολικές επενδύσεις περίπου 9 δισ. ευρώ για τη δεκαετία. Το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει και είναι έντονο. Είναι ενδεικτικό ότι αυτή τη στιγμή, έργα συνολικής ισχύος 26 GW ωριμάζουν, με περίπου 5 εξ’ αυτών να αφορούν εξαιρετικά ώριμα έργα. Έργα ισχύος ακόμα 35 GW έχουν αιτηθεί αδείας, ενώ υπάρχουν ακόμα 5 περίπου GW σε μικρά έργα που συνδέονται στο δίκτυο, αλλά και 10 περίπου GW μεγάλα έργα ως στρατηγικές επενδύσεις. Μιλάμε συνολικά  για 11.000 έργα, όλων των τεχνολογιών και των μεγεθών, για συνολικά 76 GW, για επενδυτικό ενδιαφέρον που υπερκαλύπτει τις ανάγκες του ΕΣΕΚ σε αναλογία περίπου 10 προς 1! Και είμαστε ακόμα στην πρώτη χρονιά της δεκαετίας. Ο κύκλος αδειών που θα ανοίξει εντός του 2020 προβλέπεται να προσελκύσει κι άλλο ενδιαφέρον. Εμείς σαν υπουργείο πρέπει να θέσουμε τους κανόνες  ώστε να επιλεγούν τα καλύτερα, τα αποδοτικότερα, τα οικονομικά πιο ανταγωνιστικά έργα». 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171001/megalo-ependytiko-endiaferon-gia-fotovoltaika-agkathi-ta-diktya

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr