Η αγορά διανομής φυσικού αερίου στην Ελλάδα μέσα από τα επενδυτικά σχέδια των ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΔΑ Αττικής, ΔΕΔΑ και Hengas

 
01 10 2020 | 17:00
Στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στην αγορά διανομής φυσικού αερίου αναφέρθηκαν 4 διαχειριστές με σημαντική θέση στην ελληνική αγορά διανομής, καταθέτοντας τις απόψεις τους και παρουσιάζοντας τα επενδυτικά τους σχέδια με ορίζοντα την επόμενη μέρα, κατά την συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 5ου Συμποσίου της HAEE.
ΕΔΑ ΘΕΣΣ: Σταθερά και με σχέδιο στην πρώτη γραμμή της διανομής αερίου
Η διείσδυση του φυσικού αερίου με ασφάλεια και διαφάνεια σε νέες περιοχές και καταναλώσεις στις περιοχές αδείας αποτελεί τον βασικό στόχο της ΕΔΑ ΘΕΣΣ, σύμφωνα όσα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, μιλώντας στο 5ο συμπόσιο της HAEE.
Στις προτεραιότητες της εταιρείας είναι η επέκταση του δικτύου, η διανομή των ποσοτήτων, η λειτουργία και συντήρηση του δικτύου, ο έλεγχος των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου πριν τον μετρητή του καταναλωτή.
Σήμερα, η εταιρεία μετράει 360.000 μετρητές και διανέμει σε 18 χρήστες του δικτύου, σε 18 εμπόρους σε Θεσσαλονίκη και Θεσσαλία.
Με όχημα το πρόγραμμα ανάπτυξης 2020-2024 όπου προϋπολογίζονται 145 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις, ένας από τους στόχους με ορίζοντα το 2024 είναι η αύξηση του ποσοστού διείσδυσης σε 74% από 61% το 2019, όπως φαίνεται παρακάτω.
Έτερο σημαντικό ζήτημα που υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ είναι το θέμα των τιμολογίων διανομής, όπου, στις προτάσεις της εταιρείας προς την ΡΑΕ φαίνεται η πτωτική τάση του μεσοσταθμικού τιμολογίου διανομής.
Αυτό συμβαίνει τόσο στο οικιακό-εμπορικό τιμολόγιο διανομής όσο και στο βιομηχανικό τιμολόγιο. Να θυμίσουμε ότι έως σήμερα δεν έχει προχωρήσει η έκδοση των αποφάσεων έγκρισης τιμολογίων από τη ΡΑΕ για την περίοδο 2019-2022. Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον Κανονισμό Τιμολόγησης για τα έτη 2019-2020 εφαρμόστηκαν τα τιμολόγια του 2018 αναπροσαρμοσμένα με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Δείτε παρακάτω αναλυτικά τις προτάσεις της ΕΔΑ ΘΕΣΣ προς την ΡΑΕ για τα έτη 2019-2022. 
ΔΕΔΑ: 34 πόλεις και 57 χιλιάδες συνδέσεις μέχρι το 2024
Με ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης 300 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2024 και 500 εκατομμύριων ευρώ μέχρι το 2036 «ατενίζει» το μέλλον η Δημόσια Επιχείρηση Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), όπως υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής Μάρκετινγκ και Εμπορικών Δραστηριοτήτων της ΔΕΔΑ Δημήτρης Αυλωνίτης, μιλώντας στο 5ο συμπόσιο της HAEE.
Ειδικότερα, τόνισε πως στο πρόγραμμα ανάπτυξης 2020-2024 γίνεται πρόβλεψη για επέκταση του δικτύου σε 34 πόλεις της Ελλάδας και με τουλάχιστον 57 χιλιάδες νέες συνδέσεις σε όλες τις κατηγορίες.
Επιπρόσθετα, η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 9 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που ενισχύει περαιτέρω τις προοπτικές υλοποίησης του επενδυτικού της σχεδίου.
Ένα ακόμη στοιχείο που ξεχωρίζει στην επενδυτική ατζέντα της εταιρείας, όπως αποκάλυψε στην παρέμβασή του, ο Δημήτρης Αυλωνίτης, είναι οι ψηφιακοί στόχοι. Πρόθεση της εταιρείας είναι η ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων μέτρησης και η παροχή των αντίστοιχων υπηρεσιών στους πελάτες της.
Για τον σκοπό αυτό, η ΔΕΔΑ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου εργάζονται πάνω στην δημιουργία μιας πιλοτικής εφαρμογής με το «λανσάρισμά» της να προσδιορίζεται τον Ιούλιο του 2021.
Hengas: Προτεραιότητά μας η διείσδυση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια
Την έλευση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια θέτει ως κεντρικό στόχο των δραστηριοτήτων της η νεοσύστατη εταιρεία διανομής αερίου Hengas.
Στην παρέμβασή του, ο Σύμβουλος Διοίκησης της Hengas Νίκος Κουτσογιάννης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία σκοπεύει να πετύχει την διείσδυση του φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια.
Αυτό αφορά στη δημιουργία απομακρυσμένων δικτύων με CNG, όπου η εμπειρία της μητρικής εταιρείας Edil Hellas είναι εξαιρετικά πολύτιμη, όντας η πρώτη εταιρεία που δραστηριοποιήθηκε στην διανομή συμπιεσμένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα.
Μάλιστα απόδειξη "ετοιμότητας" συνιστά η υλοποίηση επενδυτικού πλάνου άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ από πλευράς Edil, καθώς και οι πάνω από 200 υπάλληλοι της εταιρείας, επαρκώς καταρτισμένοι και εκπαιδευμένοι, ώστε να φέρουν εις πέρας το φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο.
Σε ότι αφορά τα ειδικότερα σχέδια της Hengas στη διανομή φυσικού αερίου, αναμένεται η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ το σύνολο των επενδύσεων υπερβαίνει τα 40 εκατομμύρια ευρώ, «αγκαλιάζει» 40.000 καταναλωτές, εκ των οποίων 1000 στη βιομηχανική κατηγορία.
Καταλήγοντας στην παρέμβασή του, το υψηλόβαθμο στέλεχος της Hengas επισήμανε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, ώστε να επιτραπεί η ανάπτυξη επενδυτικών σχεδίων που εξασφαλίζουν περιβάλλον ισότιμης μεταχείρισης ανάμεσα στα μεγάλα αστικά κέντρα και την περιφέρεια της χώρας.
ΕΔΑ Αττικής: Φιλόδοξοι στόχοι στη βάση ενός φιλόδοξου και συνάμα ρεαλιστικού επενδυτικού σχεδίου
Το επιχειρηματικό πλάνο της ΕΔΑ Αττικής στο σύνολό του ανέπτυξε κατά την σύντομη παρέμβασή του ο Διευθυντής Δραστηριοτήτων Εμπορικών Υπηρεσιών, Θεόδωρος Σταυρόπουλος, μιλώντας στο 5ο συμπόσιο της HAEE.
Ειδικότερα, η ΕΔΑ Αττικής σχεδιάζει επενδύσεις 150 εκατομμύρια μέχρι το 2024, με το συνολικό «αποτύπωμα» της επέκτασης και ενίσχυσης του δικτύου να φτάνει τα 690 χιλιόμετρα. Οι στόχοι της εταιρείας μέχρι το 2024, μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση των ενεργών καταναλωτών (+78% κατά την περίοδο 2019-2024), 50% διείσδυση σε κτήρια, 105 χιλιάδες νέες συμβάσεις και 665 χιλιόμετρα επέκταση δικτύου χαμηλής πίεσης. Αναλυτικότερα, δείτε την παρακάτω διαφάνεια.
Η ΕΔΑ Αττικής, επιδιώκοντας να μετέχει στη διαμόρφωση νομοθετικών και ρυθμιστικών θεμάτων, έχει υποβάλει πρόταση τροποποίησης του Κώδικα Διαχείρισης Δικτύου Διανομής, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Διαχειριστές του Δικτύου Διανομής στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά ενέργειας.

Τέλος, όπως ανέφερε, το τιμολόγιο διανομής στο νέο Επιχειρηματικό Σχέδιο είναι χαμηλότερο από το πραγματικό – ενόψει των επερχόμενων εξελίξεων στην αγορά του Φυσικού Αερίου, ωθώντας τόσο την ανάπτυξη της εταιρείας όσο και την ελληνική αγορά Φυσικού Αερίου, στη μείωση του συνολικού τιμολογίου. 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/i-agora-dianomis-fysikoy-aerioy-stin-ellada-mesa-apo-ta-ependytika-shedia-ton-eda-thess-eda

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr