Οι Έμποροι Πετρελαίου Προστρέχουν να Επενδύσουν Δισεκατομμύρια στις ΑΠΕ

 
Οι Έμποροι Πετρελαίου Προστρέχουν να Επενδύσουν Δισεκατομμύρια στις ΑΠΕ
 energia.gr
 Πεμ, 1 Οκτωβρίου 2020 - 14:05
Οι μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες πετρελαίου (oil traders) στον κόσμο σπεύδουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, καθώς επιταχύνονται οι διαδικασίες για μια δραματική αλλαγή στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ των Financial Times. Ο Marco Dunand, διευθύνων σύμβουλος της Ελβετικής εταιρείας εμπορίας πρώτων υλών Mercuria

δήλωσε ότι η τελευταία έχει επενδύσει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα ΑΠΕ στη Βόρεια Αμερική με ιδιωτικούς μετόχους ενώ, ο Torbjorn Tornqvist, διευθύνων σύμβουλος της Gunvor, δήλωσε ότι σχεδίαζε να δεσμεύσει το 10% των κεφαλαίων της – πρόκειται για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια - τα δύο επόμενα χρόνια για επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ.

«Αν θέλετε να υπάρχετε σε 10 χρόνια και δεν θέλετε να συμμετέχετε στις ΑΠΕ, τότε νομίζω πως κάτι τέτοιο θα είναι δύσκολο», υπογράμμισε ο κ. Dunand μιλώντας κατά τη διάρκεια του FT Commodities Global Summit, οι εργασίες του οποίου έληξαν εχθές. "Δεν έχουμε άλλη επιλογή" από το να πετύχουμε τους στόχους του Παρισιού για το κλίμα, ανέφερε, αποκαλώντας τους ως τη "μεγαλύτερη πρόκληση στον κόσμο".
Οι ανωτέρω κινήσεις δείχνουν με ποιό τρόπο οι "εμπορικοί οίκοι" (trading houses) που είναι βαθιά συνδεδεμένοι με την αγορά πετρελαίου θέλουν τώρα να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην ηλιακή και αιολική ενέργεια και στην αγορά υδρογόνου, οι οποίες αναμένεται να καλύψουν ένα αυξανόμενο κομμάτι της ενεργειακής ζήτησης του πλανήτη την επόμενη δεκαετία.
«Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια περίπου το 50% των επενδύσεών μας θα πρέπει να αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», δήλωσε ο κ. Dunand, ενώ οι εταιρείες Vitol και Trafigura, που συμπληρώνουν τους "τέσσερις μεγάλους" ανεξάρτητους εμπορικούς οίκους πρώτων υλών, αναζητούν επίσης τρόπους να αυξήσουν την συμμετοχή τους στις ΑΠΕ και την ενέργεια.
Οι ανωτέρω οίκοι εξακολουθούν, ωστόσο, να προειδοποιούν, ότι δεν περιμένουν μια επικείμενη αιχμή στη ζήτηση πετρελαίου, παρά τις προβλέψεις από εταιρείες όπως η BP, και ότι η κατανάλωση θα εξακολουθήσει να αυξάνεται, εκτιμώντας ότι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να ωθούν κυρίως την ανάπτυξη τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό τους οδηγεί να ακολουθήσουν ένα διπλό δρόμο όπου η κύρια επιχείρηση εμπορίας πετρελαίου θα εξακολουθεί να αντιπροσωπεύει τη συντριπτική πλειοψηφία των εσόδων τους, αλλά παράλληλα θα προετοιμάζονται για μια αλλαγή σε περίπτωση που αρχίσει να κλονίζεται η αύξηση της ζήτησης.
«Δεν πιστεύω στο μέλλον του μηδενικού άνθρακα˙ αυτός είναι ένας στόχος που δεν είναι εφικτός», δήλωσε ο κ. Tornqvist, επισημαίνοντας ότι το 80% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα. «Πρέπει να αναζητήσουμε ένα μέλλον χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και όχι μηδενικού άνθρακα καθώς έτσι στοχεύουμε σε κάτι που είναι αδύνατο να επιτευχθεί».
Ο Russell Hardy, διευθύνων σύμβουλος της Vitol, δήλωσε ότι η εταιρεία του έχει ήδη υλοποιήσει επενδύσεις που αντιστοιχούν σε περίπου 500 μεγαβάτ στις ΑΠΕ που είτε ευρίσκονται σε λειτουργία είτε πρόκειται σύντομα να συνδεθούν στο δίκτυο με μια σειρά από έργα υπό εκκόλαψη.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Trafigura αποκάλυψε τα σχέδια της για την κατασκευή ή απόκτηση 2 GW ηλιακών, αιολικών και έργων ηλεκτρικής αποθήκευσης μέσα στα επόμενα χρόνια. Αναμένει να επενδύσει περίπου 2 δισ. δολάρια έως το 2025 σε συνεργασία με έναν μεγάλο επενδυτή υποδομών.
Ο κ. Dunand της Mercuria ανέφερε ότι οι μεγαλύτεροι έμποροι ενέργειας, που κατά καιρούς έχουν μπει στο στόχαστρο από περιβαλλοντολόγους, έχουν υποχρέωση να διαδραματίσουν πρωτεύοντα ρόλο δεδομένου του μεγέθους και της εμπειρίας τους. «Για να πετύχει η ενεργειακή μετάβαση πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια εταιρεία σαν την δική μας η οποία είναι διατεθειμένη να δεσμεύσει κεφάλαια και τεχνογνωσία για να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση», είπε.
Το αυξανόμενο ενδιαφέρον των εμπορικών οίκων για ΑΠΕ συμπίπτει με λιγότερες ευκαιρίες που παρουσιάζονται σήμερα στην αγορά πετρελαίου. Ενώ το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ανωμαλίες της αγοράς εισέφεραν τεράστια κέρδη για πολλούς εμπόρους, με την πανδημία να επιδρά σε μεγάλες μεταβολές των τιμών καθώς η ζήτηση κατέρρευσε, το επόμενο έτος αναμένεται να είναι λιγότερο ασταθές.
Ο κ. Hardy ανέφερε ότι έχει μόνο «χαμηλές προσδοκίες» για την τιμή του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λέγοντας ότι μπορεί να ανεβεί «λίγο» από το τρέχον επίπεδο κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι. Ο κ. Dunand δήλωσε ότι βλέπει τις τιμές περίπου στα $ 45  το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο κ. Törnqvist είπε ότι θα χρειαστούν έως τα «μέσα του επόμενου έτους» για να φτάσει δυνητικά στα $ 50 το βαρέλι.
Ο Jeremy Weir, διευθύνων σύμβουλος της Trafigura, ο οποίος μίλησε επίσης στη συνάντηση κορυφής των FT, δήλωσε ότι δεν μπορεί να δει τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται ιδιαίτερα κατά τους επόμενους έξι μήνες. Όσον αφορά τις ΑΠΕ, είπε ότι υπάρχει η επιθυμία στο «εσωτερικό» της Trafigura να δημιουργηθεί ένας «τρίτος πυλώνας» για να λειτουργήσει δίπλα στις υφιστάμενες κύριες επιχειρησιακές μονάδες, του πετρελαίου και των μετάλλων.

«Συνήθως υπάρχει πολύς ανταγωνισμός για τις ΑΠΕ και οι αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων σε σχέση με άλλες επενδύσεις είναι χαμηλότερες. Αλλά δεν είμαστε ιδιαίτερα απαιτητικοί και δεν περιμένουμε πολύ υψηλές αποδόσεις στα κεφάλαια που επενδύουμε σε αυτόν τον τομέα », είπε.

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171019/oi-emporoi-petrelaioy-prostrehoyn-na-ependysoyn-disekatommyria-stis-ape 

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr