Συνομιλίες της Tesla με Βραζιλιάνικη Μεταλλευτική για την Προμήθεια Νικελίου

 
Συνομιλίες της Tesla με Βραζιλιάνικη Μεταλλευτική για την Προμήθεια Νικελίου
 energia.gr
 Δευ, 5 Οκτωβρίου 2020 - 14:11
Συνομιλίες διεξάγει η  Tesla και άλλες εταιρείες στην εφοδιαστική αλυσίδα των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) με τη βραζιλιάνικη Vale, σχετικά με τη διασφάλιση προμηθειών νικελίου από τις μονάδες παραγωγής που διαθέτει στον Καναδά. Στην αποκάλυψη αυτή προέβη την Παρασκευή ο επικεφαλής της μονάδας βασικών μετάλλων της εξορυκτικής εταιρείας,

Την είδηση μεταδίδει το Reuters, ενώ από τη μεριά της η αμερικανική αμιγώς ηλεκτροκίνητη αυτοκινητοβιομηχανία δεν έδωσε καμία επίσημη απάντηση σε αίτημα του πρακτορείου.

Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ" και του δημοσιογράφου Γιάννη Παγκαλιά, οι δηλώσεις αυτές είναι σίγουρο ότι θα πυροδοτήσουν μία κινητοποίηση στην αγορά του νικελίου. Μόλις τον περασμένο Ιούλιο ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Έλον Μασκ, απηύθυνε έκκληση στις μεταλλευτικές εταιρείες να παράξουν περισσότερο νικέλιο, βασικό συστατικό των μπαταριών που τροφοδοτούν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της εταιρείας. Επίσης ο Μασκ σε εκείνη τη συνέντευξη, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα προσφέρει ένα «τεράστιο συμβόλαιο» στις εταιρείες εκείνες που θα παράγουν το βασικό μέταλλο με περιβαλλοντικά ευαίσθητο τρόπο.
Ανησυχία για το περιβάλλον
Ενώ τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να συμβάλουν στη μείωση των εκπομπών άνθρακα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι περιβαλλοντολόγοι ανησυχούν ότι η παραγωγή ανταλλακτικών για τα EV και η αυξημένη εξόρυξη ενέχει τον κίνδυνο να είναι επιβαρυντικοί παράγοντες για το περιβάλλον. Οι αναλυτές έχουν επίσης προειδοποιήσει για δυνητικό έλλειμμα στα αποθέματα του νικελίου, το οποίο καθιστά την ενέργεια των μπαταριών πιο πυκνή, με αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να μπορούν να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις με μία μόνο φόρτιση.
Η Tesla και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα υπάρχει αρκετό νικέλιο διαθέσιμο για την παραγωγή του όγκου των μπαταριών που απαιτούνται για τα EV για τα επόμενα 5 έως 8 χρόνια, όπως δήλωσε στο Reuters ο Μαρκ Τρέιβερς, εκτελεστικός διευθυντής στο τμήμα βασικών μετάλλων της Vale.
«Άρα αυτή είναι η φύση των συζητήσεων, είμαι βέβαιος ότι συμβαίνει σε ολόκληρο τον κλάδο αυτή τη στιγμή και χωρίς να σχολιάσω συγκεκριμένα κάτι για την Tesla, αυτές είναι οι συνομιλίες που διεξάγουμε επί του παρόντος» αναφέρει. Ερωτηθείς εάν η Vale και η Tesla έχουν ξεκινήσει συνομιλίες μεταξύ τους, ο Τρέιβερς απάντησε κατηγορηματικά: «Ναι, απολύτως».
Το ορυχείο στον Καναδά
Η Vale, η οποία στον Καναδά δραστηριοποιείται σε τρεις επαρχίες, βρίσκεται εν μέσω της επέκτασης της μονάδας της Voisey’s Bay, ένα ορυχείο το οποίο βρίσκεται κάτω από το έδαφος και του οποίου η παραγωγική του δυναμικότητα φθάνει σε περίπου 40.000 τόνους συμπυκνωμένου νικελίου ετησίως.
Η εταιρεία με έδρα τη Βραζιλία έχει δαπανήσει περί των 2 δισ. δολαρίων, ούτως ώστε οι δραστηριότητές της να εκπέμπουν χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων της ηλεκτροδότησης των υπόγειων οχημάτων της, της μετάβασης σε πιο καθαρά καύσιμα και της ανάκτησης της θερμότητας, όπως δήλωσε ο Τρέιβερς.
Επίσης όπως πρόσθεσε, η εταιρεία έχει υπό μελέτη σχέδια αναφορικά με τις δυνατότητες αποθήκευσης άνθρακα στα απορρίμματα από τις δραστηριότητές της στο ορυχείο Τόμσον στη Μανιτόμπα, πρόσθεσε.
Τέτοιες μελέτες αποτελούν «βασικό σημείο εστίασης» στις συζητήσεις με τις αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους σημαντικούς παράγοντες στην αγορά των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, όπως επισήμανε.

«Ένα φιλικό προς το περιβάλλον νικέλιο αποτελεί το κύριο και ζωτικό θέμα των συνομιλιών και αυτές οι συζητήσεις βρίσκονται στο επίκεντρο επί του παρόντος» κατέληξε. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171117/synomilies-ths-tesla-me-vrazilianikh-metalleytikh-gia-thn-promhtheia-nikelioy

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr