Εγκληματική οργάνωση κρίθηκε η Χρυσή Αυγή

Με μια ιστορική απόφαση έκρινε η δικαιοσύνη ένοχη την ηγεσία της ναζιστικής συμμορίας. Πλήθος κόσμου πανηγύρισε έξω από το Εφετείο. «Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου» είπε η Μάγδα Φύσσα. Μηνύματα Μητσοτάκη-Τσίπρα.
Εγκληματική οργάνωση κρίθηκε η Χρυσή Αυγή
Δημοσιεύθηκε: 7 Οκτωβρίου 2020 - 11:40
Τελ. Ενημ.: 7 Οκτωβρίου 2020 - 13:59
«Τίτλοι τέλους» έπεσαν στη δράση του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, μετά την ιστορική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που καταδίκασε για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση τα πολιτικά στελέχη του κόμματος της Χρυσής Αυγής, ύστερα από 5,5 έτη εκδίκασης της υπόθεσης και ενάντια στην πρόταση της εισαγγελέως.
Ομόφωνα η ελληνική Δικαιοσύνη αποφάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση «ενδεδυμένη με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα της υπόθεσης. Η απόφαση του δικαστηρίου δίνει πολλά μηνύματα, τόσο αποδεχόμενη τη ναζιστική φύση της οργάνωσης όσο και για τα ιδεολογικά κίνητρα με τα οποία κινήθηκαν τα μέλη της.
Κάθειρξη από 5 έως 15 έτη αντιμετωπίζουν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και τα υπόλοιπα έξι στελέχη της Χρυσής Αυγής οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.
Σε περίπτωση βεβαίως που τους αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό, τότε η ποινή θα κυμανθεί από 2 έως 8 έτη.
Ως προς το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, οι καταδικασθέντες αντιμετωπίζουν από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ αν τους αναγνωριστεί ελαφρυντικό, η ποινή κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.
Ενοχοι Μιχαλολιάκος και έξι ηγετικά στελέχη
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο έκρινε ένοχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο, Χρήστο Παππά και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.
Επίσης ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι Ιωάννης Αγγος, Νικόλαος Αποστόλου, Καζαντζόγλου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Θωμάς Μπαρέκας, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Βενετία Πόπορη, Γιώργος Ρουπακιάς, Βασίλειος Σιατούνης, Γεώργιος Σκάλκος, Χρήστος Στεργιόπουλος, Αθανάσιος Στράτος, Γιώργος- Χρήστος Τσακανίκας, Αθανάσιος Τσόρβας, Λέων Τσαλίκης, Χρήστος - Παύλος Χατζηδάκης και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης.
Το δικαστήριο με την ίδια απόφαση κήρυξε ενόχους για ένταξη και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της ΧΑ τους πρώην βουλευτές Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Αντώνιο Γρέγο, Νικόλαο Μίχο, Νικόλαο Κούζηλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ευστάθιο Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Μχιάλη Αρβανίτη, Ελένη Ζαρούλια και Δημήτριο Κουκούτση. Ως μέλη της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ένοχοι και οι δυο αποκαλούμενοι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής.
Στο άκουσμα της απόφασης του ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα , ενώ η μητέρα του Παύλου Φύσσα, Μάγδα Φύσσα, εξερχόμενη από τη δικαστική αίθουσα ύψωσε τις γροθιές της στον αέρα.
Επίσης, ένοχοι κρίθηκαν όλοι οι κατηγορούμενοι για συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα, πλην δύο οι οποίοι κρίθηκαν αθώοι λόγω αμφιβολιών. Για την επίθεση σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων κρίθηκαν ένοχοι όλοι οι κατηγορούμενοι.
Ως προς την επίθεση στο ΠΑΜΕ, η κατηγορία μετατρέπεται σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και κρίνονται ένοχοι οι κατηγορούμενοι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης. Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους παύει η ποινική δίωξη για απλή σωματική βλάβη.
Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Μάγδα Φύσσα δήλωσε: "Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου". 
 
Μητσοτάκης: Κλείνει ένας τραυματικός κύκλος
«Με τη σημερινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η πολιτική του διάσταση έχει, ευτυχώς, κριθεί με τη νίκη της Δημοκρατίας, που εξόρισε απ’ τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη δίνει και αυτή τη δική της απάντηση. Ως Πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων. Ως Έλληνας πολίτης, όμως, συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι υπερήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας, που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής. Γιατί η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό. Κατήγγειλε τον λαϊκισμό που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του, είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε, τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε, μάλιστα, να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές, εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.
Η Ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μια διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια. Ώστε να φτάσουμε σήμερα η Δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της.
Το ναζιστικό μόρφωμα, μετά τις κάλπες, καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής. Η Δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά».
 Τσίπρας: Δεν ήταν ποτέ αθώοι
«Μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας» χαρακτηρίζει τη σημερινή ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με ανάρτηση του στο Facebook.
Ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα». Τονίζει ότι «το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα. Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα. Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Για να μπορούνε να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού».
 
Γεννηματά: Δικαίωση για τη Δημοκρατία
Την ικανοποίησή της μετά την απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά και τόνισε πως «η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: Ο φασισμός δεν χωρά στη ζωή μας. Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί».
Κουτσούμπας: Το σύστημα επωάζει το αυγό του φιδιού
«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους ΧΑυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή» δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή.
Σημειώνει ότι «στη δίκη προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους» τονίζοντας «Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός». «Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό» προσθέτει ο κ Κουτσούμπας και καταλήγει στη δήλωσή του: «Γι' αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή: "Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον"».
Πλήθος κόσμου
Πανηγυρισμός, με χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα κυριάρχησαν κάθε φορά που ακούγονταν από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμενων. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Λίγο αργότερα σημειώθηκαν κάποια επεισόδια μπροστά από το Εφετείο, όπου έγινε χρήση δακρυγόνων από τα ΜΑΤ. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ομάδα κουκουλοφόρων πέταξε μολότοφ, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις. 

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/politics/article/2045409/enohos-o-giorgos-roypakias-gia-th-dolofonia-fyssa.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr