Η Τουρκία Αποθρασύνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση Απαξιώνεται

 
Η Τουρκία Αποθρασύνεται, η Ευρωπαϊκή Ένωση Απαξιώνεται
 Της Μύρνας Νικολαΐδου
 Τετ, 7 Οκτωβρίου 2020 - 08:20
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της υποτιθέμενης αυστηρής προειδοποίησης των Ευρωπαίων προς την Τουρκία στην Σύνοδο Κορυφής και ο Ερντογάν επανήλθε δριμύτερος. Δριμύτερος στις προκλήσεις. Με τον υποψήφιο ηγέτη των τουρκοκυπρίων στο πλευρό του ανακοίνωσε χθες  το άνοιγμα της Αμμοχώστου, για να μπορεί, όπως είπε, να κάνει μπάνια το κοινό στην παραλία της πόλης.

Δεν έχει όρια το θράσος του Τούρκου Προέδρου, δείχνοντας πλήρη απαξίωση τόσο στο μήνυμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και στην πολύ επικριτική για την Τουρκία έκθεση που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Κομισιόν. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν κάποιος δεν περνάει ποτέ από τα λόγια στις πράξεις. Είναι λογικό ο παραλήπτης του μηνύματος να παύσει να τον λαμβάνει υπόψη.

Η αλήθεια είναι ότι παρ΄ όλο που η Ελλάς και η Κύπρος έδωσαν μάχη στην Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να αλλάξει το αρχικό απαράδεκτο προσχέδιο συμπερασμάτων, ο τελικός συμβιβασμός απείχε από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τις αντιδράσεις της άλλης πλευράς, που ήταν ομολογουμένως αρκετά ήπιες. Σύντομα μάλιστα η Άγκυρα πέρασε στην αντεπίθεση, με τον Ερντογάν να ομιλεί με την μεγαλύτερη σύμμαχό του στην ΕΕ, Άγκελα  Μέρκελ,  κατηγορώντας την Ένωση ότι «υπέκυψε στον εκβιασμό» της Ελλάδος και της Κύπρου.  Και λίγες ώρες αργότερα να ανακοινώνει περιχαρής το άνοιγμα της Αμμοχώστου ενόψει των εκλογών  στα κατεχόμενα.  

Μόλις έγινε γνωστή η απόφαση, μπουλντόζες, φορτηγά και άλλα και εκσκαφείς, εισήλθαν στην περίκλειστη πόλη και αναμένεται να αρχίσουν τα έργα ώστε να δοθεί η παραλία προς χρήση των Τουρκοκυπρίων και των εποίκων ακόμη και σήμερα. Τόσο βιάζεται ο Ερντογάν να εξασφαλίσει την νίκη του εκλεκτού του στα κατεχόμενα. Τόσο αδιαφορεί για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Διότι θεωρείται αδύνατο να ξανακαθίσει η Λευκωσία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό αυτές τις συνθήκες.  Αναμένουμε  να δούμε δε  ποια θα είναι  και η αντίδραση της Ελλάδος και πώς αυτή θα επηρεάσει την  έναρξη των διερευνητικών συνομιλιών  με την Τουρκία. Διότι καλές οι καταδίκες από το ελληνικό ΥΠΕΞ που πράγματι αντέδρασε αστραπιαία, αλλά  δεν μπορούμε ούτε να διανοηθούμε ότι θα αρχίσουν οι διερευνητικές με την Αμμόχωστο ανοικτή. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171178/h-toyrkia-apothrasynetai-h-eyropaikh-enosh-apaxionetai-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr