Έτοιμη για ...Διάλογο η Αγκυρα, Βγάζει Ξανά το Oruc Reis Κοντά στο Καστελόριζο

 
Έτοιμη για ...Διάλογο η Αγκυρα, Βγάζει Ξανά το Oruc Reis Κοντά στο Καστελόριζο
 Δευ, 12 Οκτωβρίου 2020 - 08:59
Με τον πιο απλό τρόπο η Άγκυρα μας δείχνει για μία ακόμη φορά πως αντιλαμβάνεται το διεθνές δίκαιο δημιουργώντας κλίμα πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών αποσαφηνίζοντας ουσιαστικά σε ποιο πλαίσιο θα επιδιώξει να κινηθούν και ποιοι είναι οι στόχοι της. Έτσι λοιπόν μετά το άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων στην Κύπρο (για να κάνει «πλάτες» ο Ερντογάν στον εκλεκτό του Τατάρ, στις εκλογές στα κατεχόμενα), η Τουρκία προχωρά σε μια νέα προκλητική ενέργεια

βγάζοντας το Oruç Reis για έρευνες στηνν Ανατ. Μεσόγειο. Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό εξέδωσε αργά το βράδυ χθες Κυριακή NAVTEX η οποία αναφέρει ότι το πλοίο Oruç Reis θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες  ημέρες (12η-20ή Οκτωβρίου), μεταδίδουν το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο, κίνηση που αναμένεται να κλιμακώσει εκ νέου την ένταση με την Ελλάδα.

Παράλληλα άλλα δύο τουρκικά πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, θα συνεχίσουν τις έρευνές τους σε θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που συμπεριλαμβάνει ύδατα νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.
Την ώρα που ο Ερντογάν άνοιγε με φιέστες την παραλία των Βαρωσίων στην Κύπρο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχαν μια ολιγόλεπτη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα και συμφώνησαν να διεξαχθούν διμερείς διερευνητικές επαφές.
Τον περασμένο μήνα η Άγκυρα είψε αποσύρει το Oruç Reis από την Ανατολική Μεσόγειο για να «επιτρέψει μια διπλωματική προσέγγιση με την Ελλάδα» ενόψει της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αφού πέρασε η Σύνοδος και η Τουρκία γλίτωσε την επιβολή κυρώσεων με την βοήθεια της Γερμανίας, ο Ερντογάν επέστρεψε με δηλώσεις του τύπου «δεν θα κάνουμε πίσω στα δικαιώματά μας στην Ανατ.Μεσόγειο» κλπ, προϊδεάζοντας για το πώς σκοπέυει να συνεχίσει...
Βέβαια, κατά το πέρας του συνόδου κορυφής, η ΕΕ (για να σώσει τα προσχήματα) κατέστησε σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις» της Τουρκίας, κίνηση που η τουρκική κυβέρνηση αντέτεινε ότι θα επιδεινώσει τα προβλήματα στις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών.
Η Άγκυρα επιστρέφει σε αυτό που κάνει καλά, τις προκλήσεις και το θέμα είναι τι στάση πρέπει να κρατήσουμε εμείς και τι σκοπεύει να κάνει η ΕΕ που (στα λόγια πάντα) προειδοποιήσε την Τουρκία ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της εάν συνεχιστούν «οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις». 

Κοντός ψαλμός... 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171320/etoimh-gia-dialogo-h-agkyra-vgazei-xana-to-oruc-reis-konta-sto-kastelorizo

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr