Επεκτείνεται στο φυσικό αέριο το επίδομα θέρμανσης - Τα σχέδια του Υπουργείου Οικονομικών

 
13 10 2020 | 08:55
Μια πιο «δίκαιη» μοιρασιά του επιδόματος θέρμανσης για τη φετινή σεζόν 2020-21 εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ανοίγοντας τη βεντάλια των δικαιούχων και σε όσους δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο για να ζεσταθούν αλλά εναλλακτικές μορφές καυσίμων, όπως για παράδειγμα φυσικό αέριο.
Το σχέδιο βρίσκεται υπό συζήτηση στους κόλπους του υπουργείου Οικονομικών χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις, αλλά η ιδέα της διεύρυνσης των δικαιούχων κερδίζει έδαφος και υπό το πρίσμα της διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης σε χαμηλή τιμή στη διάρκεια της σεζόν.
Το προσχέδιο προϋπολογισμού προβλέπει μέση διεθνή τιμή πετρελαίου στα 43,1 δολάρια ανά βαρέλι (από 41,8 φέτος) το 2021 ενώ έχουν εγγραφεί κονδύλια 84 εκατ. ευρώ για τη διάθεση επιδόματος θέρμανσης. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει η καταβολή των επιδομάτων να γίνει έως το τέλος Δεκεμβρίου προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Τα κριτήρια διάθεσης του περυσινού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης (από 80 έως 350 ευρώ) προδιαγράφουν την περίμετρο και των φετινών δικαιούχων. Στην περασμένη σεζόν, το επίδομα δικαιούνταν φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής.
Α. Εισοδηματικά Κριτήρια:
Ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπ. ββ΄ της περ. στ΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β΄ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο.
Β. Ακίνητη Περιουσία:
Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2019, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε., τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2018, να μην υπερβαίνει το ποσό των 130.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 250.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.
Καθορισμός του ύψους του επιδόματος
Για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως:
ΖΩΝΗ Α: Νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας
ΖΩΝΗ Β: Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής.
ΖΩΝΗ Γ: Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου
ΖΩΝΗ Δ: Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων
Για κάθε δικαιούχο χορηγείται επίδομα για αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης ίσο με 250 ευρώ αν η κύρια κατοικία του ανήκει στην Ζώνη Α, 180 ευρώ αν ανήκει στη ζώνη Β, 110 ευρώ στη ζώνη Γ και 80 ευρώ στη ζώνη Δ. Το επίδομα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Ενδεικτικά για ένα νοικοκυριό με δύο τέκνα στην ζώνη Α το επίδομα ανέρχεται σε 300 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το επίδομα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 350 ευρώ. Το ανωτέρω επίδομα μειώνεται κατά 20% για τους μη ορεινούς δήμους που ανήκουν στις αντίστοιχες ζώνες.

(της Έλενας Λάσκαρη, euro2day.gr) 

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/epekteinetai-sto-fysiko-aerio-epidoma-thermansis-ta-shedia-toy-ypoyrgeioy-oikonomikon

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr