IEA: Κομβικό έτος το 2020 για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων με ραγδαία πτώση της αξίας και των επενδύσεων

14 10 2020 | 07:31
Το 2020 αποτελεί ένα έτος καμπής για τον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, καθώς η πανδημία επέφερε ραγδαία πτώση των επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΙΕΑ στην ετήσια έκθεσή του, οι χαμηλές τιμές και η καθοδική τάση στη ζήτηση οδήγησαν σε περικοπή του ενός τετάρτου της αξίας στην παραγωγή υδρογονανθράκων. Ταυτόχρονα, πολλοί παραγωγοί και χώρες, ιδίως αυτοί της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, αντιμετωπίζουν έντονο οικονομικό πρόβλημα καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από αυτή τη δραστηριότητα. Ο οργανισμός σημειώνει ότι πλέον για πρώτη φορά γίνονται θεμελιώδεις προσπάθειες για διαφοροποίηση αυτών των οικονομιών.
Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι ο κλάδος της σχιστολιθικής παραγωγής στις ΗΠΑ έχει καλύψει το 60% της ανόδου της ζήτησης την τελευταία δεκαετία, αλλά πλέον δεν υπάρχει εύκολη χρηματοδότηση όπως άλλοτε. Μέχρι στιγμής φέτος, οι μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου έχουν χάσει πάνω από 50 δις. δολάρια αξίας.
Οι επενδύσεις στην προμήθεια πετρελαίου και αερίου έχουν υποχωρήσει φέτος κατά ένα τρίτο σε ετήσια βάση διεθνώς και παραμένει αβέβαιη η έναρξη και η τροχιά της ανάκαμψης. Το γεγονός αυτό συνιστά δυνητική απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια, υποστηρίζει ο ΙΕΑ.
Τέλος, αξίζει να παρατηρήσουμε ότι η κατάσταση αυτή στον κλάδο της έρευνας και παραγωγής δεν προμηνύει ένα καλό μέλλον για τις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κύπρου να εκμεταλλευτούν τους ορυκτούς τους πόρους. Αν δεχτούμε ότι η υλοποίηση των ερευνών και των έργων θα έχουν μια καθυστέρηση ως αποτέλεσμα της πανδημίας, αυτό σημαίνει ότι τα έργα αυτά θα τεθούν σε λειτουργία σε μια αργότερη χρονική περίοδο, όπου η ανταγωνιστικότητα των ορυκτών καυσίμων θα είναι μόνο χειρότερη από ότι ήταν μέχρι πρόσφατα.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/iea-komviko-etos-2020-gia-tin-ereyna-kai-paragogi-ydrogonanthrakon-me-ragdaia-ptosi-tis-axias

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr