Το Μισό Αιγαίο Θέλει η Άγκυρα, Έστω και για ...Έρευνα και Διάσωση

 
Το Μισό Αιγαίο Θέλει η Άγκυρα, Έστω και για ...Έρευνα και Διάσωση
 energia.gr
 Δευ, 19 Οκτωβρίου 2020 - 09:29
 
Η Άγκυρα δεν σταματάει πουθενά και προκαλεί με νέο χάρτη (για ...έρευνα και διάσωση) στον οποίο φαίνεται να έχει "μαρκάρει" το μισό Αιγαίο και όλη την περιοχή από την Κρήτη έως την Κύπρο. Πιο συγκεκριμένα με μία ακόμη προκλητική ενέργεια ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών του Ερντογάν, Καραϊσμαήλογλου παρουσίασε νέο χάρτη, σύμφωνα με τον οποίο η περιοχή ευθύνης της Τουρκίας για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης έχει επεκταθεί, καταλαμβάνοντας το μισό Αιγαίο!
 

Καλύπτει επίσης όλη την περιοχή από την Κρήτη έως την Κύπρο. Μάλιστα με τον χάρτη που ανήρτησε ο υπουργός Μεταφορών της Τουρκίας Αντίλ Καραϊσμαΐλογλου έστειλε και το παρακάτω μήνυμα:

"Χαιρετίσματα στο Φατίχ, στο Γιαβούζ και στο Κανουνί. Στη Γαλάζια Πατρίδα μας, την περιοχή ερευνών και διάσωσης την επεκτείναμε με τρόπο που θα περιλαμβάνει και τις περιοχές όπου πραγματοποιούν εργασίες τα ερευνητικά μας πλοία. Καλορίζικο το νέο σχέδιο έρευνας και διάσωσης!"
Η νέα προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου προκάλεσε εκ νέου την αντίδραση της Ελλάδας.
Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χθες Κυριακή τόνιζε ότι «η τουρκική περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης που ορίστηκε αυθαίρετα με το νέο τουρκικό νόμο, όπως άλλωστε και αυτή που είχε ορισθεί με τον τουρκικό νόμο του 1988, είναι παράνομη στο μέτρο που επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας, συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Πέραν όμως αυτού, δεν στηρίζεται σε επιχειρησιακά κριτήρια και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής».
Απαντώντας στο ΥΠΕΞ ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι θεωρεί ως «αβάσιμη την ανακοίνωση που απέχει πολύ από το δίκαιο και την ανθρώπινη διάσταση» και υποστηρίζει ότι «η μόνη χώρα με επιχειρησιακές δυνατότητες να παρέμβει σε οποιοδήποτε περιστατικό στην περιοχή, που μπορεί να ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη ζωή είναι η Τουρκία. Η περιοχή έρευνας και διάσωσης της χώρας μας έχει επεκταθεί για να διασφαλίσει και την ασφάλεια των επιχειρήσεων μας στην υφαλοκρηπίδα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, με επιτυχημένες δραστηριότητες θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, σε αντίθεση με την Ελλάδα που λειτουργεί με πολιτικά κίνητρα, ενεργεί με ανθρωπιστικά κίνητρα».
Την ίδια ώρα πάντως η πορεία του Oruc Reis ανεβάζει περισσότερο το θερμόμετρο της έντασης, καθώς χθες Κυριακή έσπασε και το ψυχολογικό φράγμα των 12 μιλιών από το Καστελόριζο. Η Ελλάδα δεν έχει διευρύνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια, όπως είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων των παράκτιων χωρών του κόσμου. Ας σημειωθεί ότι η Τουρκία και στον Εύξεινο Πόντο και στην Ανατολική Μεσόγειο έχει χωρικά ύδατα 12 μιλίων. Χωρικά ύδατα 12 μιλίων έχει και η Κύπρος.
Το ερευνητικό τουρκικό πλοίο επανήλθε στην εκτός των 12 μιλίων περιοχή και μέχρι τώρα πλέει περίπου στα 17-18 μίλια. Αν, όμως, λάβει κανείς υπόψη την τουρκική Navtex και την μέχρι τώρα στάση της Άγκυρας, ο Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει εκεί. Το Oruc Reis πιθανότατα θα πραγματοποιήσει έρευνες ακόμα και μισό μίλι έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, μετρώντας τις ελληνικές αντιδράσεις και δημιουργώντας τετελεσμένα πριν την έναρξη του διαλόγου (όποτε γίνει αυτό), μεταξύ των δύο χωρών. 
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171551/to-miso-aigaio-thelei-h-agkyra-esto-kai-gia-ereyna-kai-diasosh

  

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr