Άδεια προμήθειας στα 1000 Μεγαβάτ για την Elpedison – Συνεχίζει τη δικαστική διαμάχη με ΡΑΕ και ΑΔΜΗΕ

 
19 10 2020 | 07:51
Η Elpedison έλαβε τελικά από τη ΡΑΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, την επέκταση της άδειας προμήθειας στα 1000 Μεγαβάτ (από 400 Μεγαβάτ που ήταν ως τώρα), μετά από περίπου τρία χρόνια διενέξεων και καθυστερήσεων.
Η χρονοτριβή προκλήθηκε από το γεγονός ότι η Elpedison δεν δεχόταν να καταβάλλει οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ (που αφορούσαν κυρίως ποσά του ΕΤΜΕΑΡ που ο ΑΔΜΗΕ θα έδινε στη συνέχεια στον ΔΑΠΕΕΠ) τη στιγμή που ο ΑΔΜΗΕ της χρωστούσε πολλαπλάσια ποσά.
Η υπόθεση έχει μακρά δικαστική διένεξη που θα συνεχιστεί, ωστόσο η Elpedison πλήρωσε περί τα 12 εκα. ευρώ στον ΑΔΜΗΕ κι έτσι κινήθηκε η διαδικασία και η ΡΑΕ έλαβε την απόφαση για επέκταση της άδειας.
Με την επέκταση στα 1000 Μεγαβάτ η εταιρεία μπορεί πλέον να αυξήσει το μερίδιό της στη λιανική του ρεύματος, καθώς επί μακρό διάστημα εκινείτο στο όριο της παλιάς άδειάς της.
Η στρατηγική της Elpedison, σύμφωνα με τη διοίκησή της, είναι να αναπτυχθεί περαιτέρω στη χαμηλή τάση των μικρών καταναλώσεων (οικιακά και επαγγελματικά), όπως άλλωστε κάνει και μέχρι σήμερα, και όχι στις μεγάλες καταναλώσεις της χαμηλής και μέσης τάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εταιρεία παρότι είναι τέταρτη σε ότι αφορά τα μερίδια όγκου, είναι δεύτερη μετά τη ΔΕΗ στον αριθμό των μετρητών που εκπροσωπεί, έχοντας ξεπεράσει τους 250.000 πελάτες.
Η εταιρεία επιδιώκει μάλιστα, μέχρι τουλάχιστον να υπάρξουν τα νέα δεδομένα από τη λειτουργία του target model, να διατηρεί τον όγκο των πωλήσεών της σε επίπεδα χαμηλότερα από τον όγκο παραγωγής των μονάδων της (φυσικού αερίου).
Σήμερα η παραγωγή των μονάδων της εταιρείας κινείται στα επίπεδα των 3,5 Γιγαβατωρών το χρόνο, ενώ οι πωλήσεις της κινούνται στα επίπεδα των 2,6 Γιγαβατωρών.
 Συνεχίζονται τα δικαστήρια
Πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι η Elpedison  αναγκάστηκε μεν να πληρώσει τις οφειλές στον ΑΔΜΗΕ για να μπορέσει να πάρει την επέκταση της άδειάς της, ωστόσο δεν έχει εγκαταλείψει, όπως δηλώνουν στελέχη της, τη δικαστική διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη με τη ΡΑΕ και τον ΑΔΜΗΕ.
Ειδικότερα, στον Άρειο Πάγο εκδικάστηκε πριν από ένα χρόνο (και τώρα αναμένεται η απόφαση) η προσφυγή της Elpedison με την οποία ζητούσε από τον ΑΔΜΗΕ τα χρήματα που της χρωστάει (και τα οποία αποτελούν χρήματα που χρωστάει η ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ). Πρωτόδικα και στο εφετείο το δικαστήριο έκρινε ότι δεν έχει ευθύνη ο ΑΔΜΗΕ με το σκεπτικό ότι «ό,τι εισπράττει από τη ΔΕΗ το αποδίδει». Τα χρήματα που χρωστάει ο ΑΔΜΗΕ στην Elpedison είναι περίπου 18 εκατ. ευρώ και με τους τόκους φτάνουν στα επίπεδα των 50 εκατ. ευρώ.
Η δεύτερη δικαστική διένεξη αφορά την προσφυγή της Elpedison στα διοικητικά δικαστήρια για την αναίρεση της απόφασης της ΡΑΕ του Σεπτεμβρίου του 2019, με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο στην εταιρεία (όπως και στους περισσότερους προμηθευτές) για τις οφειλές προς τον ΑΔΜΗΕ. Η υπόθεση βρίσκεται πλέον στο Συμβούλιο της Επικρατείας (εκδικάστηκε το Σεπτέμβριο αλλά είναι άγνωστο πότε θα εκδοθεί η απόφαση) και η Elpedison υποστηρίζει ότι κακώς της επιβλήθηκε πρόστιμο στο βαθμό που οι οφειλές της ήταν μικρότερες από τις οφειλές του ΑΔΜΗΕ έναντι της ίδιας.

ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/adeia-promitheias-sta-1000-megavat-gia-tin-elpedison-synehizei-ti-dikastiki-diamahi-me-rae-kai

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr