Ολιστική προσέγγιση & σημεία προσοχής στην αξιολόγηση φωτοβολταικών έργων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας


20 10 2020 | 08:15
To ενδιαφέρον για την αγορά των ΑΠΕ και συγκεκριμένα την τεχνολογία των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία δύο έτη. Τα στάδια Ανάπτυξης Έργων ποικίλουν ανά περιοχή (πχ Νοτιοανατολική Ευρώπη,Κεντρική/Βόρεια Ευρώπη, Μέση Ανατολή κτλ) αλλά αναφορικά με την Ελλάδα, διακρίνονται τρεις κύριοι, σημαντικοί άξονες στην ανάπτυξη ενός τέτοιου project: Εύρεση κατάλληλης γης, Διαδικασία αδειοδότησης, Τεχνική αξιολόγηση.
  1. Εύρεση κατάλληλης γης
Tο αγροτεμάχιο θα πρέπει να πληρεί συγκεκριμένες προϋποθέσεις βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, να υπάρχει ξεκάθαρο ιδιοκτησιακό καθεστώς και να είναι κατάλληλο από τεχνικής απόψεως για τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος. Οι δημόσιες γαίες παρουσιάζουν το σημαντικό πλεονέκτημα της πιο ξεκάθαρης ιδιοκτησίας ενώ αντίθετα, οι ιδιωτικές γαίες με πολλούς ιδιοκτήτες θα πρέπει να αποφεύγονται.Ιδιωτικές γαίες με λίγους ιδιοκτήτες είναι επιθυμητές,πιο ακριβές αλλά και δύσκολο να βρεθούν. Τιμές βιώσιμες για την επένδυση ξεκινούν από 40-60€/στρέμμα και μπορούν να φτάσουν ως και 200-250€/στρέμμα. Σημαντικές προκαταρκτικές ενέργειες για την επιλογή της περιοχής:
  • Ενδελεχής και πλήρης χαρτογράφηση της περιοχής (προαιρετικά έλεγχος και  με drone).
  • Έλεγχος προσβασιμότητας. Η περιοχή θα πρέπει να μπορεί να προσεγγίζεται από βαριά οχήματα στη φάση της κατασκευής.
  • Αποφυγή μεγάλης κλίσης εδάφους και έλεγχος σκιάσεων από κοντινούς ορεινούς όγκους/κλίσεις.
  • Έλεγχος υπεδάφους (πετρώδες, ημιπετρώδες κτλ.).
  • Γεωμέτρηση στο χώρο εγκατάστασης όσο και στη διαδρομή των στύλων στήριξης των γραμμών.
  • Υδρολογική και γεωτεχνική μελέτη που συχνά λησμονείται στη χώρα μας.
  1. Διαδικασία αδειοδότησης
Από νομικής απόψης, με βάση πάντα και το νέο νόμο 4685/2020 ο απαιτούμενος χρόνος για τη διαδικασία αδειοδότησης αναμένεται να μειωθεί.  Βασικές αλλαγές στη διαδικασία:
  • Αντικατάσταση άδειας παραγωγής με τη βεβαίωση παραγωγού (η οποία απαιτεί τα υψηλά τέλη-μη επιστρεπτόμενα/non-refundable που ορίζει ο νόμος για την έκδοσή της)
  • Επιτάχυνση της περιβαλλοντικής διαδικασίας αδειοδότησης.
  • Δυνατότητα κατασκευής σε δύο από τις τέσσερις ζώνες Natura που ορίζει ο νόμος.
  • Τροποποίηση νόμου για τις γαίες υψηλής παραγωγικότητας που αποτελούσε τροχοπέδη για πολλές επενδύσεις.
Η αδειοδότηση εμπλέκει ταυτόχρονα πολλές δημόσιες υπηρεσίες και φορείς και απαιτεί πολύ καλά οργανωμένες ενέργειες και παραλληλισμό εργασιών ώστε να αποφευχθούν προβλήματα που θα καθυστερήσουν το έργο.
  1. Τεχνική αξιολόγηση
Σύνδεση με το δίκτυο
Περιλαμβάνει την αξιολόγηση του δικτύου υψηλής τάσης και την δυνατότητα ή μη σύνδεσης σε υπάρχων υποσταθμό, την ανάγκη αναβάθμισης υπάρχοντος υποσταθμού ή την κατασκευή νέου υποσταθμού. Πρέπει επιπλέον να γίνει αξιολόγηση της όδευσης των αγωγών προς το δίκτυο μέσα από δημόσιες ή ιδιωτικές γαίες με τις δημόσιες να προτιμώνται καθώς υπάρχει η εμπειρία από προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο παρελθόν σε οδεύσεις αγωγών φυσικού αερίου.
Bifacial ή συμβατικά πάνελ;
Για να δοθεί ορθή απάντηση (σε στάδιο προ-εγκαταστασης του έργου) στο συγκεκριμένο ερώτημα πρέπει να προηγηθεί σωστή και λεπτομερής μελέτη. Με τη χρήση bifacial πάνελ η απόδοση ναι μεν θα αυξηθεί, αλλά παράλληλα θα αυξηθούν και τα CAPEX και OPEX της επένδυσης. Ενδεικτικά, σε ήδη κατασκευασμένα πάρκα μεσογειακών χωρών η σύγκριση μεταξύ συμβατικών και bifacial πάνελ έχει δείξει μία διαφορά PR (Performance Ratio) της τάξης του 10%. Παράλληλα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι εξής σημαντικοί παράγοντες:
  • Albedo εδάφους, με κατώτερο όριο το 0,2 και ιδανικά τιμές 0,4-0,5. Θα πρέπει να προηγηθεί μελέτη του εδάφους ιδανικά με albedometers ή με απόκτηση εξειδικευμένων database. Μπορεί να πραγματοποιηθεί τεχνητή αύξηση.
  • GCR (ground coverage ratio). Μία μικρή τιμή GCR θα αυξήσει την αποδοτικότητα των πάνελ, αυξάνοντας ταυτόχρονα όμως τον απαιτούμενο χώρο εγκατάστασης τους.
  • Ύψος τοποθέτησης πάνελ: Μεγαλύτερο ύψος οδηγεί σε υψηλότερη απόδοση με τους κατασκευαστές/μελετητές να θέτουν όμως ως ανώτατο όριο τα 1,5-1,8m για τη βιωσιμότητα της επένδυσης.
  • Λόγω κατασκευής, τα bifacial πάνελ είναι λιγότερο επιρρεπή στο φαινόμενο PID, και πιο ανθεκτικά στις μηχανικές καταπονήσεις, γι’ αυτό άλλωστε οι κατασκευαστές προσφέρουν μεγαλύτερες χρονικά εγγυήσεις. Προσοχή πρέπει να δίνεται σε οδεύσεις καλωδίων στην οπίσθια μερία των bifacial ,σε  διαδικασία πλύσιμου πάνελ και κατά την χλοοκοπή.
Fixed tilt ή tracker
Η αύξηση της απόδοσης με σύστημα tracker είναι δεδομένη αλλά πρέπει παράλληλα να εξεταστεί το μεγαλύτερο αρχικό τους κόστος αλλά και το έδαφος της περιοχής ώστε η επένδυση να είναι βιώσιμη. Επί παραδείγματει, μεγάλες αποστάσεις Βορρά-Νότου με μικρή κλίση εδάφους εύνουν τη χρήση tracker ενώ μεγάλες αποστάσεις Ανατολής-Δύσης τις σταθερές βάσεις. Έλεγχος απαιτείται και για χιονοπτώσεις, ανεμοδυνάμεις, την πιθανή ανάγκη μπετόμπηξης και επιπλέον για τις σταθερές βάσεις η ανάγκη για μονοπάσσαλο ή διπάσσαλο σύστημα και η επιλογή της κατάλληλης κλίσης αναλόγως την περιοχή.
Central vs string inverter
Η επιλογή inverter πρέπει επίσης να γίνεται με μελέτη προσαρμοσμένη στο εκάστοτε project. Οι μελετητές και οι κατασκευάστριες εταιρείες τείνουν να κλίνουν προς το συμπέρασμα πώς σε αρκετά μεγάλη ισχύ (>80ΜW)  η χρήση central inverter είναι ελαφρώς πιο αποδοτική από οικονομικής άποψης.
Μελέτη/Εκτίμηση απόδοσης
Για την εκτίμηση της παραγωγής του φ/β συστήματος συνίσταται η χρήση εξειδικευμένων λογισμικών προσομοίωσης αλλά και η απόκτηση έγκυρων μετεωρολογικών βάσεων δεδομένων. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί επίσης η σωστή μελέτη αντικεραυνικής προστασίας (ισοκεραυνικοί χάρτες τις Ελλάδος, risk factors, μικρομορφολογία περιοχής κτλ) καθώς μπορεί να αποβεί σωτήρια για την αποζημίωση σε αίτημα προς ασφαλιστική και  μακροχρόνια λειτουργία του σταθμού.
*KRV technical team
Διεύθυνση: Λεωφ. Συγγρού 314-316,
Αθήνα 176 73
Τηλέφωνο:+30 210 9583444
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/olistiki-proseggisi-simeia-prosohis-stin-axiologisi-fotovoltaikon-ergon-mesaias-kai-megalis

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr