Ο Ερντογάν "Ψαρεύει" Φυσικό Αέριο στη Μαύρη Θάλασσα – Ο Μύθος του Υπερκοιτάσματος

 
Ο Ερντογάν
 του Γιώργου Αδαλή
 Τετ, 21 Οκτωβρίου 2020 - 15:39
 
Στις 19 Αυγούστου ο Ερντογάν προχώρησε σε μια δήλωση-γρίφο! Στις 21 Αυγούστου, σε κλίμα πανηγυρικό, προέβη σε διάγγελμα για να πει ότι το γεωτρύπανο Fatih ανακάλυψε στην Μαύρη Θάλασσα, στα όρια της ΑΟΖ με την Βουλγαρία, ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου. Αποκάλυψε ότι βρέθηκε στο οικόπεδο Tuna-1, σε βάθος 4.525 μέτρων και περιέχει 320 bcm (δισ. κυβ. μέτρα) φυσικού αερίου

Μάλιστα είπε πως υπάρχουν και άλλα στην περιοχή. Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι η ανακάλυψη θα αποτελέσει game changer στην διεθνή σκακιέρα προς όφελος της Τουρκίας. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του κοιτάσματος που υποτίθεται ότι ανακάλυψε η Τουρκία, πρέπει να το συγκρίνουμε με πραγματικά κοιτάσματα της περιοχής.

Είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από αυτό που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα στην Μαύρη Θάλασσα και είναι το πεδίο Neptun ανοιχτά της Ρουμανίας, το οποίο εκτιμάται ότι διαθέτει 42-84 bcm φυσικού αερίου. Διαχειριστής του ρουμάνικου πεδίου είναι η ExxonMobil, η οποία κατέχει το 50% και το υπόλοιπο ποσοστό το έχει η Ρουμανία.
Η ExxonMobil, όμως, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την περιοχή, λόγω του προγράμματος εξυγίανσης των στοιχείων του ενεργητικού της, στο οποίο περιήλθε μετά από απόφαση των τραπεζών που την έχουν δανείσει, πριν τον κορονοϊό. Ήταν πρόδηλο ότι οι προσπάθειες της ExxonMobil και των Ρουμάνων δεν μπορούσαν τα τελευταία πέντε χρόνια, να φέρουν την καμπύλη παραγωγής σε τέτοια επίπεδα, ώστε το κοίτασμα να γίνει κερδοφόρο.
Βλέποντας ότι η ExxonMobil εγκαταλείπει την Μαύρη Θάλασσα, αλλά παραμένει στην Μεσόγειο, είπε ένα τεράστιο ψέμα για τον όγκο του κοιτάσματος στην τουρκική ΑΟΖ, με σκοπό να πείσει την ExxonMobil να μείνει στην περιοχή, ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την αποχώρησή της.
Διότι στο Tuna-1 υπάρχει φυσικό αέριο, αλλά –σύμφωνα με εμπειρογνώμονες– αποτελεί ένα κλάσμα της ποσότητας που είπε ο Ερντογάν! Η Τουρκία μέχρι σήμερα, έχει ένα υπεράκτιο κοίτασμα φυσικού αερίου, στο Ακτσάκοτσα, το οποίο παράγει ετησίως 0,3 bcm και το συνολικό του απόθεμα είναι μόλις 3,2 bcm. Τώρα θέλει ο Ερντογάν να πείσει ότι η Τουρκία μεταβάλλεται στο Κατάρ της Ευρασίας!
Τα ψέματα του Ερντογάν
Στην Μαύρη Θάλασσα, δραστηριοποιούνται ενεργειακοί κολοσσοί. Στην Βουλγαρία, στο πεδίο Han Asparuh δραστηριοποιείται μια κοινοπραξία, στην οποία συμμετέχει η TOTAL και η ισπανική REPSOL. Η αποτυχία της κοινοπραξίας να κάνει το πεδίο παραγωγικό, ανάγκασε πρόσφατα την Repsol να εγκαταλείψει. Τόσο το βουλγάρικο πεδίο, όσο και το ρουμάνικο αποδείχτηκαν πολύ μικρής κερδοφορίας, λόγω του μεγάλου βάθους τους και της γεωλογικής διαμόρφωσης της περιοχής. Το σημείο που βρίσκεται το τουρκικό πηγάδι απέχει περίπου 100 χλμ από τα πηγάδια των Βουλγάρων και των Ρουμάνων.
Τα γεωλογικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα γεωτρύπανα σε Βουλγαρία και Ρουμανία είναι πανομοιότυπα με αυτά στα τουρκικά νερά. Ένας άλλος λόγος που δείχνει ότι ο Ερντογάν λέει ψέματα για το μέγεθος του κοιτάσματος, είναι ότι η Turkish Petroleum έχει συνεργαστεί στην περιοχή κατά το παρελθόν με την ExxonMobil και την Shell. Από το 2007 είναι γνωστή η ύπαρξη του Tuna-1, αλλά τα αποθέματά του είχαν εκτιμηθεί ως πολύ μικρά, περίπου στο ένα δέκατο της ποσότητας που λέει ο Τούρκος πρόεδρος. Κανένας ξένος δεν συμμετείχε στις έρευνες του Fatih.

(η συνέχεια στο slpress.gr

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171657/o-erntogan-psareyei-fysiko-aerio-sth-mayrh-thalassa-o-mythos-toy-yperkoitasmatos

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr