Σε Ατμομηχανή της Οικονομίας Εξελίσσεται ο Ενεργειακός Τομέας

 
Σε Ατμομηχανή της Οικονομίας Εξελίσσεται ο Ενεργειακός Τομέας
 Του Κ.Ν. Σταμπολή 
 Τετ, 21 Οκτωβρίου 2020 - 09:29
 
Εν μέσω της εντεινόμενης πανδημίας του Covid-19, που ακυρώνει επενδυτικά σχέδια ή αναβάλλει για το μέλλον επενδυτικές και ιδιαίτερα ειλημμένες αποφάσεις, οι μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις του ευρύτερου ενεργειακού τομέα, ιδιαίτερα οι εισηγμένες, συνεχίζουν να αναπτύσσονται προσβλέποντας σε ανάπτυξη το 2021. Βάσει των τελευταίων δημοσιευμένων οικονομικών στοιχείων , αλλά και πρόσφατων αναλύσεων του ΙΕΝΕ, αυτές αναμένεται να «τρέξουν» στα €2.0 δισ. το τρέχον έτος, ενώ προβλέπεται να αυξηθούν τα €3.0 δισ το 2021. Εάν μάλιστα λάβουμε υπόψη το σύνολο των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα από μικρές και μεγάλες εταιρείες και συμπεριλάβουμε μάλιστα τον οικοδομικό οργασμό που αναπτύσσεται γύρω από την ενεργειακή αναβάθμιση 80.000 – 100.000 κτιρίων το χρόνο, τότε οι συνολικές επενδύσεις σε ενεργειακά projects αναμένεται να τρέξουν με ρυθμό τουλάχιστον €4.0 δισ. κατά έτος για τα επόμενα 10 έτη.

Όπως εκτιμά η τελευταία Ετήσια Έκθεση 2020 του ΙΕΝΕ για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα, την δεκαετία 2020-2030 οι συνολικές επενδύσεις στην Ελλάδα εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα €45.5 δισ.

Όλως ενισχυτική και ιδιαίτερα ενδεικτική του πολύ θετικού επενδυτικού κλίματος που έχει διαμορφωθεί στον ενεργειακό τομέα τους τελευταίους μήνες είναι οι δραστηριότητες των εισηγμένων ενεργειακών εταιρειών, οι οποίες τρέχουν μια ολόκληρη σειρά από projects. Συνοπτικά αυτές έχουν ως εξής:
Mytilineos
Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση της εισηγμένης, η Mytilineos συνεχίζει την κατασκευή της νέας μονάδας με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 826 MW, στο ενεργειακό κέντρο της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Στο εξωτερικό, η εταιρεία συνεχίζει την κατασκευή των έργων σε Γκάνα, Νιγηρία και Σλοβενία. Έχοντας πλέον κατακτήσει ηγετική θέση στην ανάληψη και εκτέλεση έργων για την κατασκευή μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, διεκδικεί με αξιώσεις την ανάληψη νέων έργων σε Ευρώπη και Υποσαχάρια Αφρική.
(α) Συμβασιοποίηση και έναρξη εργασιών του Φ/Β έργου της Τotal Eren, Tutly στο Ουζμπεκιστάν, έναντι συμβατικού τιμήματος 95 εκατ. δολ.
(β) Συμβασιοποίηση και έναρξη εργασιών του έργου Grange της Lightsource BP Limited. Πρόκειται για κατασκευή φωτοβολταϊκού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού μέγιστης ισχύος 50 MW στο Ηνωμένο Βασίλειο έναντι συμβατικού τιμήματος 13 εκατ. λιρών.
(γ) Συμβασιοποίηση και έναρξη εργασιών του έργου Byers Brae της Gresham Hazel Llp (συσσωρευτές αποθήκευσης ενέργειας συνολικής ισχύος 30 MW) έναντι συμβατικού τιμήματος 12,34 εκατ. λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο.
(δ) Συμβασιοποίηση και έναρξη εργασιών έργου της National Energy για την κατασκευή φωτοβολταϊκού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού μέγιστης ισχύος 24 MW έναντι συμβατικού τιμήματος περίπου 12,95 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα.
(ε) Έναρξη εργασιών του έργου Pampa Tigre στη Χιλή για τη Mainstream Renewable Power Ltd. Πρόκειται για την κατασκευή φωτοβολταϊκού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού μέγιστης ισχύος 118 MW. Το συμβόλαιο υπογράφηκε τον Νοέμβριο του 2019, αλλά το έργο καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω της πανδημίας Covid-19. To συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 80,2 εκατ. δολ.
(στ) Συμβασιοποίηση και έναρξη εργασιών του έργου της ΔΕΗΑΝ για την κατασκευή φωτοβολταϊκού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στην Ελλάδα, μέγιστης ισχύος 15 MW, με δικό του υποσταθμό, έναντι συμβατικού τιμήματος περίπου 9,7 εκατ. ευρώ.
ΔΕΗ
Οι συνολικές επενδύσεις της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν σε 160,6 εκατ. ευρώ, έναντι 378 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.Το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης οφείλεται στις χαμηλότερες επενδύσεις σε έργα συμβατικής παραγωγής, καθώς η κατασκευή της νέας μονάδας Πτολεμαΐδα V οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, αλλά και στις χαμηλότερες επενδύσεις των ορυχείων λόγω μείωσης των απαλλοτριώσεων. Το 2019 οι επενδύσεις σε επίπεδο ομίλου και μητρικής εταιρείας ανήλθαν σε 649 και 608 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, το 2020 εκτιμώνται σε 579 και 413 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ το 2021 προϋπολογίζονται σε 613 και 474 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
ΕΛΠΕ
Στα επίπεδα του 2019 τρέχουν οι πάγιες επενδύσεις του Ομίλου που επικεντρώνονται στον τομέα διύλισης (συντηρήσεις, αναβαθμίσεις) εμπορία πετρελαιοειδών και στα πετροχημικά. Να σημειώσουμε ότι το 2019 οι συνολικές επενδύσεις των ΕΛΠΕ έφθασαν τα €245 εκατ. ενώ το τρέχον έτος αυτές θα κινηθούν σε ένα ελαφρώς χαμηλότερο επίπεδο αλλά με υψηλότερο στόχο για το 2021. Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκεται μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών, σε κοινοπραξία με την Edison International Holding N.V. για την διεκδίκηση της  ΔΕΠΑ Υποδομών, ενώ η ολοκλήρωση του αντίστοιχου διαγωνισμού που αφορά τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, στον οποίο επίσης συμμετέχει αναμένεται εντός του 2021.
Τέρνα Ενεργειακή
Κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι επενδύσεις του ομίλου Τέρνα Ενεργειακή ανήλθαν σε 58,7 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να αρχίσει η κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια, καθώς ο όμιλος ολοκλήρωσε την εξαγορά του χαρτοφυλακίου αδειοδοτημένων και υπό αδειοδότηση αιολικών πάρκων ισχύος 270 MW της εταιρείας RF Ομαλιές ΜΑΕ από την RF Energy Α.Ε. Στη φάση αυτή προβλέπεται η κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος άνω των 180 MW, με αποτέλεσμα η συνολική ισχύς των νέων αιολικών πάρκων που δρομολογεί στην ελληνική αγορά των ΑΠΕ ο όμιλος Τέρνα Ενεργειακή να υπερβαίνει τα 400 MW, με τη συνολική αξία της επένδυσης να αγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ.
Motor Oil

Η συνολική επενδυτική δαπάνη της Motor Oil το πρώτο εξάμηνο του 2020 διαμορφώθηκε σε 105,3 εκατ. ευρώ (για τον όμιλο 124,7 εκατ.) και το μεγαλύτερο μέρος αυτής (104,4 εκατ.) αφορούσε έργα του διυλιστηρίου της εταιρείας. Για το σύνολο της χρήσης 2020 η επενδυτική δαπάνη της εταιρείας εκτιμάται σε 210 εκατ. ευρώ. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171636/se-atmomhhanh-ths-oikonomias-exelissetai-o-energeiakos-tomeas

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr