ΕΛΑΠΕ: Δύο Δρόμοι για να μην Τιναχτεί στον Αέρα το Επενδυτικό Ενδιαφέρον στην Ελλάδα


ΕΛΑΠΕ: Δύο Δρόμοι για να μην Τιναχτεί στον Αέρα το Επενδυτικό Ενδιαφέρον στην Ελλάδα
Του Δημήτρη Αβαρλή
Πεμ, 22 Οκτωβρίου 2020 - 08:26
Σε πολύ δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση για να μην εκτραχυνθεί η κατάσταση στον ΕΛΑΠΕ, με τις σκέψεις που βρίσκονται στο τραπέζι να είναι πολύ συγκεκριμένες και να αφορούν ή αυξήσεις στο ΕΤΜΕΑΡ, ή κούρεμα στις τιμές, ή έκτακτη εισφορά κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στην αγορά και επαναφέρει στις μνήμες την περίοδο πριν 6 χρόνια. Τότε που είχε εφαρμοστεί αντίστοιχα κούρεμα των τιμών στο πλαίσιο του νόμου του new deal. Από δω και πέρα όμως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα 
 
καθώς θα πρέπει να αναζητηθούν περίπου 300 εκατ. ευρώ για να καλυφθεί το έλλειμα του ειδικού λογαριασμού και αυτό μπορεί να γίνει είτε με αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, αρμοδιότητα που έχει πλέον το ΥΠΕΝ ή η εφαρμογή ενός μηχανισμού κουρέματος των τιμών σε παλιότερα έργα ΑΠΕ. Σε κάθε περίπτωση οι επιλογές ενδέχεται να επιφέρουν αναστάτωση στη ενεργειακή αγορά και επαναφέρουν στις μνήμες γεγονότα του παρελθόντος.
Ειδικότερα, από το 2013 όταν υπήρξε μια πτώση στην ανάπτυξη των ΑΠΕ απόρροια και του νόμου του new deαl επήλθε μια σταθερότητα μέχρι τις αρχές του χρόνου, όταν άρχισε να αυξάνεται το έλλειμμα.
Το εγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο, εγκεκριμένο πλαίσιο διαγωνισμών και εξισορρόπησή του λογαριασμού ΑΠΕ, με κυριότερο παράγοντα το τελευταίο, σταθεροποίησε την αγορά. Δεδομένης μάλιστα της έναρξης του target model  -σε λίγες μέρες- εάν δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο διαγωνισμών αποτελεί γρίφο το πώς θα λειτουργήσει, ενώ το βασικότερο ερώτημα είναι ποια τράπεζα θα χρηματοδοτήσει ένα έργο που δεν θα ξέρει τα έσοδα του. Σε κάθε περίπτωση οι τρεις προαναφερόμενες προϋποθέσεις με εργαλείο το πλαίσιο των διαγωνισμών θα επηρεάσουν το μελλοντικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Ευθύνες  ως προς την δημιουργία του ελλείμματος επιρρίπτει ο Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) στην κυβέρνηση ενώ οι εκπρόσωποι του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ.Φάμελλος, Π.Πέρκα και Ρ.Δούρου, μετά το πέρας της συνάντησης τους με μέλη του συνδέσμου στην αρχή της εβδομάδας δήλωσαν πως «οι επιλογές της κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο αμφισβητούν την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη βιωσιμότητα των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.
Η κυβέρνηση, και ειδικότερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οφείλει να αναγνωρίσει τις ευθύνες της για το διαρκώς αυξανόμενο έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) και να σταματήσει να επιρρίπτει ευθύνες αλλού. Το έλλειμα του ΕΛΑΠΕ δεν είναι «θεόσταλτο» και δε σχετίζεται με την πανδημία. Μοναδική γενεσιουργός του αιτία ήταν η απόφαση του κυρίου Χατζηδάκη να μειώσει το Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) τον Σεπτέμβριο του 2019, σε μία προσπάθεια να κρύψει τις άδικες και υπέρογκες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ στους καταναλωτές, κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει και τότε».
ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171678/elape-dyo-dromoi-gia-na-mhn-tinahtei-ston-aera-to-ependytiko-endiaferon-sthn-ellada

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr