Πού πηγαίνουν τα «ανανεώσιμα» χρήματα που επενδύουν οι «μεγάλοι» του πετρελαίου


Πού πηγαίνουν τα «ανανεώσιμα» χρήματα που επενδύουν οι «μεγάλοι» του πετρελαίου
Πέμπτη 22/10/2020 - 06:34
Μεγάλο μέρος της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τους Big Oil στηρίζεται στη «γέφυρα» του φυσικού αερίου και όχι σε πραγματικές επενδύσεις στις ΑΠΕ
Κάθε φορά που ένας μεγάλος του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανακοινώνει μια σημαντική είσοδο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σκεπτικιστές υπονομεύουν τον κλάδο επειδή απλώς προσπαθούν να διαλύσουν τα πράσινα διαπιστευτήριά του.

Σύμφωνα με το OilPrice μερικές φορές η κριτική φαίνεται ανεπιθύμητη επειδή οι μεγάλοι του πετρελαίου έχουν επενδύσει πραγματικά δισεκατομμύρια δολάρια στον τομέα της καθαρής ενέργειας κατά την τελευταία δεκαετία και έχουν παρατάξει σχέδια για επενδύσεις δισεκατομμυρίων περισσότερων στη δεκαετία του 2020.

Αλλά ο λόγος για την κριτική είναι ότι οι πιο φιλόδοξες δεσμεύσεις των μεγάλων του πετρελαίου να επιδιώξουν ατζέντες μηδέν ανθρακικού αποτυπώματος παραμένουν ασυνεπείς ή μισοϋλοποιημένες στην καλύτερη περίπτωση.

Το 2018, οι «Big Oil» ξόδεψαν λιγότερο από το 1% του συνδυασμένου προϋπολογισμού της σε έργα πράσινης ενέργειας.

Μια ανάλυση των βραχυπρόθεσμων σχεδίων δαπανών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αποκαλύπτει ότι οι πραγματικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συνεχίσουν να εξασθενούν σε σύγκριση με τα σχέδια capex για έργα ορυκτών καυσίμων, ακόμη και όταν ο κόσμος κηρύσσει την εποχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Λιγότερο από 10% του capex σε ΑΠΕ
 
Για παράδειγμα, η συμβουλευτική εταιρεία ενέργειας με έδρα τη Νορβηγία, Rystad Energy, εκτιμά ότι οι πετρελαϊκές θα διοχετεύσουν 166 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου τα επόμενα πέντε χρόνια, επισκιάζοντας έτσι την τρέχουσα καθορισμένη δαπάνη μόλις 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων (λιγότερο από το 10% του capex) για έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Πράγματι, μεγάλο μέρος της μείωσης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από τους Big Oil στηρίζεται στη γέφυρα φυσικού αερίου και όχι πραγματικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η Royal Dutch Shell έχει κάνει πιθανότατα περισσότερα από τους ανταγωνιστές όσο επενδύει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος της Shell Ben van Beurden είπε στους επενδυτές ότι η εταιρεία δεν θεωρείται πλέον εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά εταιρεία ενεργειακής μετάβασης. Η Shell υπήρξε έντονη φωνή για τη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκδίδοντας συχνά τη σαφή έκκληση για τη βιομηχανία να στραφεί σε καθαρότερες πηγές ενέργειας. Το 2016, η Shell έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο να επενδύσει από4 δισεκατομμύρια δολάρια σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έργα καθαρής ενέργειας έως το 2020, αν και ο Guardian ανέφερε πρόσφατα ότι ήταν απίθανο να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

oil21.10

Μειώνοντας τις ταμειακές ροές

Για τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου, η επιτυχής μετάβαση σε εταιρείες πράσινης ενέργειας δεν θα είναι μια ….βόλτα στο πάρκο, επειδή αυτές οι εταιρείες πρέπει να οδηγήσουν δύο «άλογα».

Αυτό συμβαίνει επειδή η πλειοψηφία παλεύει ήδη να μειώσει τις ταμειακές ροές, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να στοιχηματίσουν με ό, τι έχει απομείνει. Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε πτωτική τάση από το 2014, μια κατάσταση που επιδεινώθηκε μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου εξακολουθούν να επιλέγουν τον καλύτερο τρόπο να χρησιμοποιούν προς το παρόν φθίνουσες ταμειακές ροές.
Στην πραγματικότητα, εξακολουθούν να «ζυγίζουν» αν αξίζει τουλάχιστον να γίνουν εν μέρει ως επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα καθορίζουν ποιες αγορές ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα προσφέρουν τις πιο ελκυστικές μελλοντικές αποδόσεις.

Οι περισσότερες ανανεώσιμες επιχειρήσεις, όπως ηλιακά και αιολικά έργα, τείνουν να προκαλούν ταμειακές ροές που μοιάζουν με προσόδους για αρκετές δεκαετίες μετά τις αρχικές κεφαλαιουχικές δαπάνες με γενικά χαμηλό κίνδυνο τιμών σε αντίθεση με τα τρέχοντα μοντέλα τους με ταχύτερη απόσβεση αλλά υψηλό κίνδυνο τιμής πετρελαίου.
Με την ανάγκη γρήγορης απόδοσης των μετόχων, ορισμένες εταιρείες ορυκτών καυσίμων έχουν πράγματι μειώσει τις επενδύσεις τους σε καθαρή ενέργεια.

Οι εταιρείες ενέργειας αντιμετωπίζουν επίσης ένα άλλο αίνιγμα: Τις μειωμένες αποδόσεις από τις επενδύσεις τους σε καθαρή ενέργεια.

Έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο Science Direct τον Αύγουστο αναφέρει ότι οι δραματικές μειώσεις του κόστους της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας οδήγησαν σε ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισροών - εσόδων που οδηγούν σε μείωση των κερδών.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την αιολική ενέργεια, καθώς οι μεταγενέστερες αναπτύξεις αιολικής ενέργειας έχουν συνήθως χαμηλότερη αγοραία αξία από τις προηγούμενες, λόγω του ότι τα έσοδα από αιολική ενέργεια μειώνονται ταχύτερα από τη μείωση του κόστους. Ο ηλιακός τομέας είναι πιο ανθεκτικός, με την τεχνολογική πρόοδο να εξισορροπεί περίπου την υποβάθμιση των εσόδων.

Η προσθήκη αιολικής και ηλιακής ενέργειας στο δίκτυό τείνει να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά τη διάρκεια των ωρών παραγωγής αιχμής: Πράγματι, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Καλιφόρνια μπορεί να μειωθούν στο μηδέν κατά τη διάρκεια μεγάλων ηλιόλουστων περιόδων. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα για την πρόωρη ανάπτυξη, αλλά αποτελεί μείζονα ανησυχία, καθώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

oil2.21.10

Χωρίς δικαιολογίες

Αυτά τα επιχειρήματα, ωστόσο, θα μπορούσαν να το έχουν αποδόσει πριν από ένα ή δύο χρόνια, αλλά δεν μπορούν πλέον να περάσουν.

Πρώτα απ 'όλα, πολλά έχουν αλλάξει από τότε που η πρώην Peabody Energy Corp. απέρριψε τις ανανεώσιμες πηγές το 2010 και είπε στα μέλη του Κογκρέσου ότι ο άνθρακας ήταν το μέλλον της ενέργειας της Αμερικής.

Τότε, η αιολική και η ηλιακή ενέργεια αποτελούσαν μόλις το 1% του ενεργειακού μίγματος των ΗΠΑ: Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, να τροφοδοτούν τώρα το 11% των αναγκών πρωτογενούς ενέργειας των ΗΠΑ και το 17,5% του συνδυασμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας χάρη στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μεγάλες μειώσεις κόστους.

Τον περασμένο Απρίλιο υπήρξες ένα σημαντικό ορόσημο καθώς η ανανεώσιμη ενέργεια παρείχε περισσότερη ενέργεια στο δίκτυο της Αμερικής από τον άνθρακα για πρώτη φορά.
Αυτό είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι ο ηλιακός και ο αιολικός τομέας έχουν ωριμάσει αρκετά και μπορούν στην πραγματικότητα να έρχονται αντιμέτωποι με ορυκτά καύσιμα, έχοντας γίνει η φθηνότερη μορφή ενέργειας στα δύο τρίτα του κόσμου.

Στην πραγματικότητα, η ηλιακή και η αιολική ενέργεια είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν τον ήμισυ του πλανήτη έως το 2050 με βάση τις προβλέψεις του BloombergNEF, οπότε ο άνθρακας και η πυρηνική ενέργεια είναι πιθανό να έχουν εξαφανιστεί, αλλά εξαφανίστηκαν στις ΗΠΑ κυρίως εξαναγκασμένες από πολύ φθηνότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και φυσικό αέριο.
Όσον αφορά τις φθίνουσες αποδόσεις των αιολικών και ηλιακών επενδύσεων, το έγγραφο Science Direct προσθέτει ότι το κόστος μείωσης του άνθρακα παραμένει σχετικά χαμηλό ακόμη και μετά από τεράστια ανάπτυξη στις εγκαταστάσεις.

Το κόστος μείωσης άνθρακα ορίζεται ως το καθαρό κόστος μείωσης των εκπομπών CO2 κατά μετρικό τόνο. Μετά από 417 gigawatts αιολικής ανάπτυξης - ή περισσότερο από 4 φορές το τρέχον επίπεδο των ανέμων στις ΗΠΑ - το κόστος μείωσης είναι μόλις 50 $ ανά τόνο άνθρακα, ενώ το κόστος μείωσης για το ηλιακό είναι στα ~ $ 40 ανά τόνο στα 530 GW.

Επίσης υπάρχουν πολλές σημαντικές τάσεις που λειτουργούν παράλληλα για να επιβραδύνουν τη μείωση των εσόδων: Αποθήκευση, απόκριση ζήτησης και αύξηση της διασύνδεσης.
Η ανάπτυξη άφθονου χώρου αποθήκευσης επιτρέπει στις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να εξοικονομούν ενέργεια από υπερβολική ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται όταν οι τιμές είναι χαμηλές και προς πώληση όταν οι τιμές είναι υψηλότερες.
Η απόκριση της ζήτησης μπορεί να μετατοπίσει τη ζήτηση των καταναλωτών από περιόδους υψηλών τιμών σε περιόδους που οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παράγουν περισσότερη ισχύ.

Η διασύνδεση επιτρέπει τη μεταφορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε απομακρυσμένες αγορές όπου η ζήτηση και οι τιμές είναι υψηλότερες.
Με την αξία του παγκόσμιου τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου να έχει ήδη μειωθεί στο μισό του τρέχοντος έτους, οι Big Oil θα πρέπει απλώς τελικά να αρχίσει να τοποθετούν τα χρήματά τους σε αυτό τον τομέα.


ΠΗΓΗ:www.worldenergynews.gr

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr