Chevron: Στροφή προς την Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή εις βάρος της σχιστολιθικής παραγωγής


26 10 2020 | 08:26
Στο μεγάλο στοίχημα της αμερικανικής Chevron να στραφεί προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής μειώνοντας τη σχετική σημασία των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε δηλώσεις του στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος, Μάικλ Ουιρθ.
Όπως τονίζεται, η στρατηγική της εταιρείας στηρίζεται σε νέες συμφωνίες φυσικού αερίου σε χώρες όπως η Αίγυπτος, το Ισραήλ και το Κατάρ, περιορίζοντας τις δαπάνες για έρευνες σχιστολιθικού πετρελαίου και αερίου επί αμερικανικού εδάφους.
Κεντρικό ρόλο στο σχέδιο κατέχει η εξαγορά της Noble Energy έναντι 11,8 δις. νωρίτερα φέτος, καθώς διαθέτει το 40% του κοιτάσματος Λεβιάθαν στο Ισραήλ.
"Πέντε χρόνια πριν, η Ανατολική Μεσόγειος δεν έμοιαζε προικισμένη σε ορυκτούς πόρους. Πρόκειται για μια θεμελιώδη αλλαγή", τόνισε σχετικά ο Ουιρθ. "Δεν απαιτείται μεγάλη επένδυση βραχυπρόθεσμα. Σε μια περίοδο που οι χρηματικές ροές έχουν σημασία, αυτό είναι ελκυστικό", πρόσθεσε.
Ταυτόχρονα, ο επικεφαλής της Chevron εκτιμά ότι οι εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις στη Μέση Ανατολή εξομαλύνονται και ενισχύονται, ενώ η εταιρεία επικοινώνησε με τους εμπορικούς της εταίρους στη Σ. Αραβία προτού προβεί στην εξαγορά της Noble Energy.
Αναφορικά με το Λεβιάθαν, ο Ουιρθ είπε ότι μαζί με άλλα τοπικά κοιτάσματα έχουν τα φόντα να γίνουν μεγάλοι παράγοντες στον περιφερειακό εφοδιασμό. Πρόσθεσε, δε, ότι η Chevron θα μπορούσε να εξάγει αέριο μέσω σταθμού υγροποίησης LNG της Αιγύπτου.
ΠΗΓΗ:https://energypress.gr/news/chevron-strofi-pros-tin-mesogeio-kai-ti-mesi-anatoli-eis-varos-tis-shistolithikis-paragogis

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr