Πετρέλαιο: Ο Μεγάλος Ασθενής της Αγοράς Εμπορευμάτων- Συνεχίζεται το Πτωτικό Σπιράλ για το Brent

 
Πετρέλαιο: Ο Μεγάλος Ασθενής της Αγοράς Εμπορευμάτων- Συνεχίζεται το Πτωτικό Σπιράλ  για το Brent  
 Του Αδάμ Αδαμόπουλου
 Πεμ, 29 Οκτωβρίου 2020 - 12:00
 
Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στην παγκόσμια κοινότητα πυροδότησε μια νέα - αν και όχι αναπάντεχη - κατακόρυφη πτώση των τιμών του πετρελαίου. Αιτία, τι άλλο; Η βουτιά της ζήτησης, εν μέσω της συσσώρευσης αποθεμάτων, στον απόηχο της ολοένα και μεγαλύτερης διασποράς πληροφοριών περί επικείμενων περαιτέρω lockdowns στην Ευρώπη, που συμβάλουν στο αρνητικό κλίμα για τη ζήτηση. Στο κλείσιμο της Τετάρτης, το Brent που αποτελεί το διεθνές benchmark έκλεισε με ισχυρές απώλειες άνω του 5%, στα 39,11 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού WTI κινούταν σε έντονα αρνητικό έδαφος, με απώλειες άνω του 5,5%, στα 37,38 δολάρια το βαρέλι.

Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο για το Brent από τις 12 Ιουνίου και το χειρότερο για το WTI από τις 2 Οκτωβρίου. Συνακόλουθα, η νέα σημαντική υποχώρηση των τιμών του αργού αντικατοπτρίζει τις απώλειες που καταγράφουν και άλλα στοιχεία ενεργητικού υψηλού ρίσκου στις διεθνείς αγορές, με τους του χρηματιστηριακούς δείκτες στις ΗΠΑ να κινούνται σε έντονο αρνητικό σπιράλ.

Σε μια περαιτέρω αρνητική εξέλιξη για τις αγορές πετρελαίου, η ισοτιμία του δολαρίου ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,5% αμέσως μετά τις ποληροφορίες για επικείμενα lockdowns σε Γερμανία και Γαλλία, που σημαίνει πως το ισχυρότερο δολάριο καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για τους επενδυτές συναλλάγματος.
(ενδοημερήσια διαμόρφωση τιμών Brent. Πηγή: ft.com) 
Καθώς υπάρχει σαφής έλλειψη θετικών κατευθύνσεων, η εβδομάδα ξεκίνησε ακόμη χειρότερα. Αυτή την ώρα, η τιμή του Brent υποχωρεί κατά 2,79%, στην περιοχή των 38,03 δολαρίων το βαρέλι! Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Αμερικανικού Πετρελαϊκού Ινστιτούτου (API), τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 4,577 εκατ. βαρέλια ημερησίως, για  την εβδομάδα που έληξε  στις 23 Οκτωβρίου, υπερβαίνοντας μακράν τις αρχικές εκτιμήσεις των αναλυτών για διαμόρφωσή τους στα 1,2 εκατ. βαρέλια!
Οι traders υποστηρίζουν πως οι τιμές του αργού πλήττονται επίσης από την εξασθένιση των προοπτικών για την επίτευξη μιας άμεσης συμφωνία για την έγκριση του νέου πακέτου τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και την άνοδο της παραγωγής πετρελαίου από την Λιβύη που εκτιμάται πως θα ανακάμψει στα 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως  στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.
Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί το γεγονός ότι ο επικεφαλής  του εμπορικού βραχίονα της Saudi Aramco δήλωσε ότι ο OPEC+, θα πρέπει να εξετάσουν ένα πλήθος ζητημάτων που αφορούν στη ζήτηση προτού αποφασίσει να αυξήσει  την προσφορά πετρελαίου, όπως αναμενότανγια  τον Ιανουάριο του 2021.
Τέλος, η αγορά αγνόησε την προσωρινή μείωση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ, αυτή την εβδομάδα, καθώς οι ενεργειακές επιχειρήσεις της χώρας διέκοψαν περίπου το ήμισυ της παράκτιας παραγωγής τους στον Κόλπου του Μεξικού, εξαιτίας του τυφώνα Zeta που αναμενόταν να πλήξει την περιοχή από χθες, Τετάρτη.
(βασικά οικονομικά δεδομένα γ' τριμήνου ΒΡ)
Εν τω μεταξύ και στο αμιγώς επιχειρηματικό επίπεδο, τα καλύτερα του αρχικώς αναμενόμενου αποτελέσματα χρήσης γ’ τριμήνουυ της ΒΡ δεν ανατρέπουν τις ευρύτερες αρνητικές προοπτικές για τις εταιρείες του κλάδου, καθώς ανακοινώνονται σε μία περίοδο κατά την οποία η αγορά ενέργειας παραμένει υποτονική, εξαιτίας των επιπτώσεων της κρίσης του covid-19 και της αβεβαιότητας για την κρίσιμη παράμετρο τηςς ζήτησης.

Ταυτόχρονα, οι λοιπές δραστηριότητες του Ομίλου εξακολούθησαν να είναι καλές, με τη διαθεσιμότητα διύλισης να φθάνει στο 96,2% και το κόστος παραγωγής ανά μονάδα προϊόντος για το εννιάμηνο του 2020, να διαμορφώνεται κατά 10% χαμηλότερο από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα το  2019, κάτι που αντικατοπτρίζει την πρόοδο στην  αποδοτικότητα του κόστους αλλά και τις στρατηγικές αποεπενδύσεις. 

ΠΗΓΗ:https://www.energia.gr/article/171868/petrelaio-o-megalos-asthenhs-ths-agoras-emporeymaton-synehizetai-to-ptotiko-spiral-gia-to-brent-

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr