Σκληρό lockdown 14 ημερών σε Θεσσαλονίκη-Σέρρες

Μόνη διαφορά με την άνοιξη ότι τα σχολεία θα μείνουν ανοικτά. Επιστρέφουν τα SMS και επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 21:00. Αναστέλλονται οι διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις. Η Μαγνησία περνά στην κατηγορία «κόκκινο».
Σκληρό lockdown 14 ημερών σε Θεσσαλονίκη-Σέρρες
Δημοσιεύθηκε: 2 Νοεμβρίου 2020 - 13:33
Τελ. Ενημ.: 2 Νοεμβρίου 2020 - 13:56
Τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά στη χώρα, παραδέχτηκε ο Στέλιος Πέτσας και ανακοίνωσε ότι ο πρωθυπουργός αποφάσισε τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες. Μόνη διαφορά με την άνοιξη ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων στην περιοχή θα μείνουν ανοικτά. Το μέτρο θα ισχύσει από τα ξημερώματα της Τρίτης.
Οπως και την άνοιξη, επανέρχεται η ανάγκη αποστολής SMS για τις έξι ενότητες μετακινήσεων. Ειδικά για το διάστημα από τις 21:00 έως τις 05:00, επιτρέπονται μετακινήσεις μόνο για λόγους υγείας και εργασίας. 
Απαγορεύονται από αύριο οι διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις, πλην αυτών για ουσιώδεις λόγους, από το αεροδρόμιο Μακεδονίας.
Μετά τα παραπάνω, η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες: η ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που είναι στο πράσινο και το κίτρινο, η ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο πορτοκαλί και το κόκκινο και πλέον οι ζώνες που είναι στο γκρι, δηλαδή από αύριο, Θεσσαλονίκη και Σέρρες.
Σε ό,τι αφορά το λιανεμπόριο, ο Στέλιος Πέτσας διευκρίνισε ότι «κλείνει». «Μακάρι να μη χρειαστεί», απάντησε σε ερώτηση για το κατά πόσο αυτό το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού.
Απαντώντας σε ερώτηση για τις εκκλησίες και τη δήλωση του Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλου ότι η κυβέρνηση δεν τολμά να κλείσει τις εκκλησίες, ο Στ. Πέτσας είπε ότι όπως την άνοιξη, οι εκκλησίες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες θα κλείσουν.
Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Μαγνησία περνά στο κόκκινο.
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η κυβέρνηση καθυστέρησε να δράσει στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, είπε ότι αυτό θα πρέπει να το δει κανείς στο πλαίσιο των προειδοποιήσεων του προηγούμενου διαστήματος. Σε ενημέρωση στις 9 Ιουλίου, έλεγα «ότι χτυπούμε καμπάνα κινδύνου». Στις 17 Σεπτεμβρίου, μιλούσαμε για την πίεση στο σύστημα υγείας. Επίσης προ δυο εβδομάδων ο πρωθυπουργός είδε τους κ.κ. Ζέρβα και Τζιτζικώστα, για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, ενώ την περασμένη Πέμπτη η Θεσσαλονίκη είχε μεταταχθεί στην κατηγορία «κόκκινο». Κάνουμε ό,τι μπορούμε, υποστήριξε και συμπλήρωσε ότι είναι στο χέρι μας να αντιστρέψουμε την κατάσταση.
Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι:
  • Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 7.000.
  • Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.
  • Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τις 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει το 1,8 εκατομμύριο.
  • Οι Κινητές Ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 450.000 τεστ.
  • Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία.
Και όλα αυτά, συνέχισε ο κ. Πέτσας, τα σημειώνω όχι για να αναδείξω τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Τα τονίζω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, διολισθαίνοντας στο κατώτατο στάδιο του λαϊκισμού -την κορωνοκαπηλεία-, επιμένει στη μικροπολιτική αντιπαράθεση για την πανδημία. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, δεν είναι η πανδημία του κορωνοϊού πεδίο για μικροπολιτική αντιπαράθεση.
 
Για τα εθνικά θέματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «αμέσως μετά τον σεισμό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας πως σε αυτές τις στιγμές προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παρά το θετικό κλίμα αυτής της επικοινωνίας, που θα μπορούσε να αποτελέσει μια αφορμή ύφεσης της έντασης, λίγες ώρες αργότερα, η Τουρκία προχώρησε στην έκδοση νέας παράνομης NAVTEX, σε περιοχή που επικαλύπτει ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 

Προχωρήσαμε άμεσα σε διάβημα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και σε ενημέρωση εταίρων και συμμάχων. Η Ελλάδα καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη NAVTEX και να επιστρέψει στις διερευνητικές επαφές, για τη μία και μόνη εκκρεμότητα μεταξύ των δύο κρατών, την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών». 

ΠΗΓΗ:https://www.euro2day.gr/news/highlights/article/2049425/sklhro-lockdown-14-hmeron-se-thessalonikhserres.html

  • :
  • :


πρόγνωση καιρού από το weather.gr